Η κυβερνοεπίθεση, την οποία δέχθηκε τον Ιανουάριο η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, φέρει τη σφραγίδα ενέργειας που έγινε από ένα κράτος ή μια ομάδα με αντίστοιχα μέσα, δήλωσε ο αξιωματούχος πληροφοριακής ασφάλειας του οργανισμού, Μάσιμο Μαρέλι. «Σύμφωνα με τους ανθρώπους που διενεργούν την ανάλυση (της επίθεσης) η επιχείρηση ήταν πολύ σύνθετη και στοχευμένη», εξήγησε ο Μορέλι στη Devex, την πλατφόρμα που απευθύνεται με νέα και ειδήσεις στην παγκόσμια κοινότητα των προγραμματιστών.

Η ΔΕΕΣ αποκάλυψε στις 19 Ιανουαρίου ότι υπήρξε θύμα κυβερνοπειρατείας. Οι χάκερς πήραν προσωπικά και εμπιστευτικά δεδομένα τουλάχιστον 515.000 εξαιρετικά ευάλωτων ανθρώπων, ορισμένοι από τους οποίους έχουν διαφύγει από συγκρούσεις ή είναι κρατούμενοι.

Σε ερώτηση της  Devex αν το επίπεδο της πολυπλοκότητας της επίθεσης υποδηλώνει πως διενεργήθηκε από ένα κράτος, ο Μαρέλι είπε πως «είναι αρκετά σύνθετη ώστε να είναι συγκρίσιμη με αυτήν ή με κάτι άλλο αντίστοιχο».Υπογράμμισε πως η πειρατεία «αντιβαίνει στο πνεύμα και το γράμμα των διεθνών ανθρωπιστικών νόμων».

Τι σημαίνει η κλοπή δεδομένων από ένα ανθρωπιστικό οργανισμό

Ο καταλογισμός των πιο σύνθετων πληροφοριακών επιθέσεων είναι σαφώς δύσκολος, αλλά στην περίπτωση της ΔΕΕΣ προστίθεται και η παράμετρος της ουδετερότητας του οργανισμού.
«Είναι ένας τομέας πολύ ευαίσθητος, στον βαθμό που δεν θα θέλαμε αυτό που μπορεί να ανακαλύψει κάποιος να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς λόγους», εξήγησε ο Μαρέλι, ο οποίος προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν βιαστικά συμπεράσματα και υπογράμμισε ότι κάθε καταλογισμός θα μπορούσε να καταστήσει την εργασία της ΔΕΕΣ πιο δύσκολη.

«Ένα γεγονός όπως αυτό μπορεί να βλάψει σοβαρά τη σχέση εμπιστοσύνης, την οποία έχει ανάγκη ένας ανθρωπιστικός οργανισμός με τους εταίρους του, όπως τα μέρη μιας σύγκρουσης, που έχουν παρουσία σε αυτήν τη ζώνη σύγκρουσης και οι επηρεαζόμενες κοινότητες», προσθέτει ο αξιωματούχος και συνεχίζει «Διαβρώνει την ικανότητα ενός ανθρωπιστικού οργανισμού να λειτουργεί».

Η προτεραιότητα της ΔΕΕΣ είναι τα δεδομένα που συγκεντρώνονται να μην χρησιμοποιούνται εναντίον των θυμάτων. Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από τουλάχιστον 60 εθνικές κοινότητες του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου σε όλο τον κόσμο.

Στη διάρκεια συγκρούσεων και καταστροφών, οι οικογένειες μπορεί να χάσουν τα ίχνη ενός συγγενή. Η ΔΕΕΣ και οι εθνικές κοινότητες του Ερυθρού Σταυρού ή της Ερυθράς Ημισελήνου προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τη μοίρα των ανθρώπων που έχουν εξαφανιστεί, να ανταλλάξουν οικογενειακά μηνύματα και να επανενώσουν οικογένειες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα