Ανάπτυξη 4,4% για την ελληνική οικονομία το 2022 και 2,5% το 2023, από 9,3% το 2021, αναμένει ο γερμανικός οίκος Scope Ratings GmbH (Scope) σε ανάλυσή της στις 4.2.2022 που υπογράφουν οι αναλυτές Dennis Shen και Giacomo Barisone, του γερμανικού οίκου αξιολόγησης, διατηρώντας την αξιολόγηση «BB+» με σταθερές τις προοπτικές για το ελληνικό αξιόχρεο, δηλαδή μόλις ένα σκαλοπάτι μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο, ο οίκος αυτός δεν είναι ένας από τους τέσσερις οίκους, που είναι αποδεκτοί από το ευρωσύστημα ως εξωτερικοί οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (External Credit Assessment Institutions − ECAIs).
Για να αποκτήσει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα θα πρέπει η τρέχουσα πιστοληπτική αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσίου που είναι ΒΒ από τους οίκους DBRS, Fitch και Standard and Poor’s, που απέχει δύο σκαλοπάτια από την «επενδυτική βαθμίδα», και Ba3 (αντίστοιχη με ΒΒ-) από τον οίκο Moody’s, που υπολείπεται κατά τρεις βαθμίδες από το όριο της επενδυτικής κατηγορίας (Investment Grade − IG) να αναβαθμιστεί από έναν τουλάχιστον οίκο από αυτούς τους τέσσερις στην επενδυτική κατηγορία που περιλαμβάνει ομόλογα με αξιολογήσεις ΒΒΒ-/Baa3 ή και καλύτερες.
Ο γερμανικός οίκος αφού σημειώνει πως τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να στηρίζονται από την ΕΚΤ και μετά το τέλος τον Μάρτιο του έκτακτού προγράμματος πανδημίας -PEPP, μέσω της δυνατότητας επανέναρξης του PEPP ανά πάσα στιγμή και της ευελιξίας του προγράμματος επαναγορών, αναφέρει πως η αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου είναι αντιμέτωπη σε τις εξής προκλήσεις: 1. το πολύ υψηλό απόθεμα δημόσιου χρέους, που αντιπροσωπεύει μια συνεχιζόμενη ευπάθεια, καθώς οι αγορές επαναξιολογούν τους κινδύνους από τον πληθωρισμό και την άνοδο των επιτοκίων ιδίως όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους των ευάλωτων χωρών της ευρωζώνης, 2. τις αδυναμίες του τραπεζικού τομέα που συνδέονται με τα ακόμη υψηλά αποθέματα NPEs και τους κινδύνους από την σχέση τραπεζών και κράτους και 3. τις διαρθρωτικές αδυναμίες που έχουν να κάνουν με την αδύναμη μακροπρόθεσμη δυναμική της ανάπτυξης, η υψηλή ανεργία, την περιορισμένη οικονομική διαφοροποίηση, την αγορά εργασίας κ.α.
Για να αναβαθμιστεί η ελληνική οικονομία θα πρέπει μεταξύ άλλων να ενισχυθεί η στήριξη του Ευρωσυστήματος για το ελληνικό χρέος καθώς η κρίση υποχωρεί, η δημοσιονομική εξυγίανση και η οικονομική ανάκαμψη να συντείνουν στην μείωση του χρέους, οι διαρθρωτικές ανισορροπίες να περιορίζονται στηρίζοντας την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της οικονομίας και οι κίνδυνοι του τραπεζικού τομέα να περιοριστούν περαιτέρω, ώστε το τραπεζικό σύστημα να στηρίξει την πραγματική οικονομία.
Γενικά πάντως θα πρέπει να σημειωθεί πως ακόμη και αν, όπως αναμένεται και οι τέσσερις οίκοι που λαμβάνει υπόψη της η ΕΚΤ αναβαθμίσουν το ελληνικό αξιόχρεο αξιόχρεο κατά μία βαθμίδα εφέτος, και πάλι, θα απαιτείται τουλάχιστον ακόμη μία αναβάθμιση από κάποιον από αυτούς, κάτι που χρονικά αναμένεται μέσα στο 2023.
Latest News
Πώς σχολιάζει το υπουργείο Οικονομίας την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα
Η Ελλάδα κλείνει την ψαλίδα με την Ευρώπη
Κομισιόν για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2,1% και πληθωρισμός 3% το 2024 – Πόσο θα μειωθεί το χρέος έως το 2026
Οι επενδύσεις προβλέπεται να επιταχυνθούν περαιτέρω, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο κοντά στο 9% το 2025, κατά την Κομισιόν