
Την παραμονή του στη ζώνη των 940 μονάδων επιβεβαίωσε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και δέχτηκε ισχυρές πιέσεις ενδοσυνεδριακά, κατάφερε με τη βοήθεια επιλεγμένων τίτλων να επανέλθει στο επίπεδο που δείχνει να έχει τις μεγαλύτερες άμυνες.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,42% στις 942,06 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει τα 116 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20,6 εκατ. μέσω πακέτων.
Μπορεί να μην ανέκτησε το χθεσινό χαμένο έδαφος το ΧΑΑ, αλλά επιβεβαίωσε με τη βοήθεια του τραπεζικού κλάδου ότι βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, η οποία επαναφέρει τον γενικό δείκτη σε επίπεδα που είχε χάσει εν μία νυκτί το 2014. Επί της ουσίας η αγορά προσπαθεί να κυριαρχήσει στα τρέχοντα επίπεδα πριν κάνει κάποια κίνηση για τα υψηλότερα, καθώς στο εύρος αυτό οι στηρίξεις είναι χαμηλές, αλλά και οι «εγκλωβισμένοι» από τον καιρό που πρωτοξέσπασε η πανδημία ήταν αρκετοί. Κανείς δεν ξεχνά άλλωστε την κατάρρευση της αγοράς στις 8 Δεκεμβρίου 2014, όταν ο γενικός δείκτης υποχώρησε από τις 1.035 μονάδες στις 902,84 μονάδες, υπό τον φόβο της πολιτικής αβεβαιότητας που προκάλεσε η επίσπευση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Εγκλωβισμένοι για επτά χρόνια
Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στον ΟΤ, εκείνη η μεγάλη πτώση εγκλώβισε πολλά κεφάλαια για επτά ολόκληρα χρόνια, ενώ οι στηρίξεις που δημιουργήθηκαν ήταν πολύ ισχνές, ειδικά μάλιστα από τις συνεχείς αποτυχίες της αγοράς να ανακτήσει μέρος των χαμένων εκείνων εδαφών. Άλλωστε, όπως συμφωνούν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές, η διατήρηση των 938 μονάδων διατηρούν σε ισχύ το επίπεδο των 1040 μονάδων ως άνω όριο του μακροπρόθεσμου ανοδικού μοτίβου που ακολουθεί επί σειρά ετών.
Πάντως, το ΧΑ επέδειξε κάποιες αντοχές έναντι των διεθνών αναταράξεων που έχει προκαλέσει η «προετοιμασία» των κεντρικών τραπεζών να αλλάξουν ρότα. Άλλωστε, η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από την άνοδο του κόστους δανεισμού, η οποία σαφώς και θα επηρεάσει και το αντίστοιχο κόστος των επιχειρήσεων.
Η εικόνα στο ταμπλό
Σε αυτό το πλαίσιο, οι τίτλοι που ξεχώρισαν σήμερα ήταν οι Alpha Bank με +3,72%, ο ΟΠΑΠ με +3,47% και η Πειραιώς με +2,93%, ενώ σε θετικά εδάφη έκλεισαν και οι Jumbo, ΟΤΕ, Eurobank, ΑΔΜΗΕ και Coca Cola.
Στον αντίποδα, η ΔΕΗ δέχτηκε τις ισχυρότερες πιέσεις κλείνοντας με απώλειες 2,49%, ενώ στο κόκκινο έκλεισαν και οι Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Titan, Ελλάκτωρ και Λάμδα. Η Εθνική τελικά έκλεισε με απώλειες 0,9%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και στο -3,58%.


Latest News

«Βλέπει» και πάλι τις 1700 μονάδες το ΧΑ - Καταλύτης οι τράπεζες
Oι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες διατηρούν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τους εικόνα

Πάνω και από τις 1.670 μονάδες το χρηματιστήριο - Αλμα άνω του 4% για τις τράπεζες
Μετά από μια εβδομάδα με σημαντικά κέρδη, η αγορά είδε σήμερα τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P

Με τραπεζική ώθηση «βλέπει» και τις 1.700 μονάδες το ΧΑ
Κομβικός παραμένει ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη

Μοιρασμένο το ταμπλό στο ΧΑ, με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Η αγορά βλέπει πλέον τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P – Κάτι που έχουμε να δούμε πάρα πολλά χρόνια

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Χαμηλού... κόστους η διόρθωση στο ΧΑ με αντίσταση στις 1.650 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 0,08%, στις 1.655,23 μονάδες

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της