Σε επιχείρηση… γοητείας προς διεθνείς αναλυτές, τραπεζικά στελέχη και θεσμικούς επενδυτές στο Λονδίνο επιδόθηκε ο νέος Τούρκος υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπατί προκειμένου να τους πείσει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την τουρκική οικονομία και τη σταθερότητα της τουρκικής λίρας. Βέβαια, το αν τους έπεισε, είναι διαφορετική υπόθεση…

Βεβαίως, ο νέος… άνθρωπος του Εντογάν το προσπάθησε, με δημοσίευμα του Bloomberg να υποστηρίζει πως ο κ. Νεμπατί επέμεινε πως τα νέα κυβερνητικά μέτρα έχουν αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη προς το εθνικό νόμισμα. Μάλιστα, προχώρησε σε αποκαλύψεις και για νέα μέτρα, που θα βάλουν στο στόχαστρο τους τις τεράστιες ποσότητες χρυσού που έχουν φυλαγμένες κάτω από τα… στρώματα οι Τούρκοι προκειμένου να διοχετευτούν προς το τραπεζικό σύστημα και να το στηρίξουν.

Αναφορικά με το τελευταίο φαίνεται πως η Άγκυρα, ίσως και μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο, θα ανακοινώσει ένα νέο σχέδιο για να ενθαρρύνει τα νοικοκυριά να μετατρέψουν έστω ένα τμήμα από τον χρυσό που έχουν στα χέρια τους σε τουρκικές λίρες. Κι αυτό με δεδομένο πως υπολογίζεται ότι οι Τούρκοι διαθέτουν  σε… μπαούλα και… στρώματα χρυσό αξίας 250 έως 350 δισ. δολαρίων!

Twitter

Σημειωτέον πως η συνάντηση έγινε σε κλειστό κύκλο, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, όμως το Bloomberg επικαλείται πηγές που ήταν στην εκδήλωση, όπως και το ανακοινωθέν που εκδόθηκε για τα media.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές ο Τούρκος υπουργός επικαλέστηκε… «πολιτιστικές διαφορές» αναφορικά με τη δυσκολία των ξένων να καταλάβουν τις τακτικές της κυβέρνησης απέναντι στον υψηλό πληθωρισμό. Αν και στο ανακοινωθέν, η πρόθεση του κυρίου Νεμπατί να συνδέσει τον υψηλό πληθωρισμό με τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες της χώρας του είχε… βολικά διαγραφεί.

Ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός σε ανάρτηση του στο Twitter υποστήριξε πως προσπάθησε να εξηγήσει στους ξένους επενδυτές το «Τουρκικό Οικονομικό Μοντέλο». Σύμφωνα με την οικονομική θεωρία του Ερντογάν τα υψηλά επιτόκια… φέρνουν υψηλό πληθωρισμό, οπότε επιζητά τη μείωση των επιτοκίων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη στήριξη της τουρκικής οικονομίας.

Θυμίζουμε πως η κεντρική τράπεζα μετά και το διορισμό ενός ακόμη νέου διοικητή ξεκίνησε να μειώνει τα επιτόκια από τον περασμένο Σεπτέμβριο, Συνολικά προχώρησε σε περικοπή των επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης, παρά το ράλι στις τιμές και την κατάρρευση της τουρκικής λίρας.

Ο πληθωρισμός, τον Ιανουάριο, εκτινάχθηκε στο 48,7%, ήτοι στο υψηλότερο σημείο εδώ και δύο δεκαετίες και από τους διεθνείς αναλυτές θεωρείται βέβαιο πως θα ανέβει κι άλλο.

Αντιστοίχως, η λίρα που πέρυσι μέτρησε απώλειες της τάξεως του 44% έναντι του δολαρίου έχει μεν σταθεροποιηθεί κάπως, χάρη και στις συχνές παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας, αλλά δεν δείχνει καμία τάση ανάκαμψης. Για τη μέχρι τώρα χρονιά η πτώση της ανέρχεται στο 2,4% και αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στα 13,6291 έναντι του δολαρίου.

Για το «καυτό» ζήτημα της λίρας, 58χρονος Νεμπατί, ο οποίος δεν έχει ούτε πτυχίο οικονομικών ούτε την παραμικρή προϋπηρεσία σε οικονομική πόστο,  διαβεβαίωσε τους ξένους θεσμικούς πως η λίρα θα παραμείνει στα τωρινά επίπεδα και δεν θα αποδυναμωθεί περαιτέρω.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βρετανία: Tesco και Lidl… αγάπησαν ξαφνικά τους αγρότες
Διεθνή |

Να σε κάψω Γιάννη, να σ΄ αλείψω λάδι - Η ανέξοδη υποστήριξη Tesco και Lidl στους βρετανούς αγρότες

Ο εμπορικός διευθυντής της Tesco, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ στη Βρετανία «κατανοεί πλήρως» τις ανησυχίες που εγείρονται από «πολλές μικρότερες φάρμες»