Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια πετυχαίνει το Κρεμλίνο με το ενεργειακό deal που «έκλεισε» με την Κίνα, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters βασική πηγή προμήθειας για το νέο ρωσο-κινεζικό αγωγό θα αποτελέσει ένα σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου στο νησί της Σαχαλίνης που παρέμενε «εγκλωβισμένο» από το προηγούμενο πακέτο των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Θυμίζουμε πως στο επίκεντρο της προ ημερών συμφωνίας μεταξύ Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν βρέθηκαν τα ενεργειακά με σημείο αιχμής τη δημιουργία ενός νέου αγωγού που θα διασφαλίζει την αποστολή 10 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως προς την Κίνα για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Συνολικά δε, οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Κίνα θα ανέβουν στα 48 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.
Ο αγωγός στον οποίο συμφώνησαν Gazprom και CNPC θα ακολουθεί την λεγόμενη ανατολική διαδρομή προκειμένου να μην έχει καμία σχέση ή σύνδεση με το τωρινό δίκτυο των αγωγών που αφορούν την Ευρώπη και που πιθανότατα θα βρεθούν στο επίκεντρο των όποιων νέων κυρώσεων επιβληθούν σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Πιο συγκεκριμένα, θα ξεκινά από το νησί της Σαχαλίνης στον Ειρηνικό Ωκεανό και μέσω της ιαπωνικής θάλασσας θα καταλήγει στη βορειοανατολική Κίνα.
Αν και σε πρώτη φάση η Gazprom δεν έδωσε περαιτέρω στοιχεία για τον νέο αγωγό και την πηγή του φυσικού αερίου που θα μεταφέρει, δημοσίευμα του Reuters επικαλούμενο πηγές από τον κλάδο υποστήριξε πως πιθανότατα θα προέρχεται από τα κοιτάσματα της Σαχαλίνης και πιο συγκεκριμένα από το υπό ανάπτυξη κοίτασμα Γιούζνο-Κιρινσκόγιε, το οποίο βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ προς τη Ρωσία, ήδη από το 2015.
Το κοίτασμα είναι τμήμα του θαλάσσιου οικοπέδου Κιρίνσκυ (Σαχαλίνη ΙΙΙ) στην Οχοτσκική Θάλασσα, το οποίο μάλιστα διαθέτει τόσο φυσικό αέριο όσο και πετρέλαιο.
Οι αμερικανικές κυρώσεις που αφορούν την θαλάσσια εξόρυξη και παραγωγή πετρελαίου ή φυσικού αερίου ουσιαστικά αποτρέπουν ξένες εταιρείες από το να δραστηριοποιηθούν στα πλούσια κοιτάσματα της περιοχής, οπότε οι εξαγωγές προς την Κίνα δίνουν λύση στη Μόσχα επιτρέποντας της να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα και να παρακάμψει ουσιαστικά τις κυρώσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της Gazprom το Γιούζνο-Κιρισνκόγιε διαθέτει αποθέματα ύψους 711,2 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, 111,5 εκατ. τόνους συμπιεσμένου φυσικού αερίου και 4,1 εκατ. τόνους πετρελαίου. Η δυνατότητα παραγωγής υπολογίζεται στα 21 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, άρα μπορεί να καλύψει άνετα τον ρωσοκινεζικό αγωγό. Μάλιστα, φαίνεται πως η Gazprom έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζει τις απαραίτητες πλατφόρμες, ώστε η παραγωγή να αρχίσει σταδιακά την περίοδο 2023-2025, ημερομηνία που επίσης συμπίπτει με το διάστημα έναρξης λειτουργίας του αγωγού που θα κατασκευαστεί.
Latest News
Boeing: Κρίσιμη ψηφοφορία για την απεργία
Τι προβλέπει η τέταρτη προσφορά της Boeing
Προσπάθειες να διασωθεί η κυβέρνηση στη Γερμανία - Ο «κλάδος ελαίας» του Χάμπεκ
«Είναι η χειρότερη δυνατή στιγμή για να αποτύχει η κυβέρνηση στη Γερμανία», λέει ο Ρόμπερτ Χάμπεκ την παραμονή των εκλογών στις ΗΠΑ
Τι θα σημάνει για τις αμυντικές βιομηχανίες της ΕΕ η εκλογή Τραμπ
Για τις αμυντικές βιομηχανίες μια νίκη του Τράμπ θα σημάνει άνοδο για τις μετοχές τους αλλά θα δημιουργήσει και ευκαιρίες
Ανω-κάτω το εμπόριο λόγω δασμών Τραμπ - Ανατροπή στις αλυσίδες εφοδιασμού, αύξηση κόστους και αντίποινα
Η αγροτική βιομηχανία φοβάται ότι οι δασμοί Τραμπ θα αποφέρουν απώλειες στις εξαγωγές προς όφελος της Βραζιλίας και της Αργεντινής
«Γραμμή Μαζινό» από Commerzbank - Το σχέδιο Ορλόπ κατά της UniCredit
Η Commerzbank επιχειρεί να πείσει τους μετόχους ότι είναι μια συναρπαστική επενδυτική περίπτωση από μόνη της
Η Wall Street βγάζει πρόεδρο - Ποιον «βλέπει» για νικητή στις αμερικανικές εκλογές
Το ποιoς κερδίζει θα κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία και τις επιχειρήσεις της Wall Street.
Deutsche Bank: Πώς αντέδρασαν οι αγορές στις αμερικάνικες εκλογές από το 2000 [γραφήματα]
Η Deutsche Bank εξετάζει πώς αντέδρασαν οι αγορές στις έξι προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες
Οι Βρετανοί δοκιμάζουν την τετραήμερη εργασία
Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος της τετραήμερης εργασίας θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στη Βρετανία
«Βουτιά» 18% στα κέρδη της Ryanair - Μειώνει το στόχο για τους συνολικούς επιβάτες
Οι ναύλοι στο τρέχον τρίτο τρίμηνο θα είναι μόνο «μέτρια χαμηλότεροι» από την ίδια περίοδο πέρυσι, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair
Ετοιμάζονται για αναταράξεις οι αγορές… λόγω εκλογών στις ΗΠΑ [γραφήματα]
Η αστάθεια θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό των επομένων ημερών στις παγκόσμιες αγορές