
Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια πετυχαίνει το Κρεμλίνο με το ενεργειακό deal που «έκλεισε» με την Κίνα, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters βασική πηγή προμήθειας για το νέο ρωσο-κινεζικό αγωγό θα αποτελέσει ένα σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου στο νησί της Σαχαλίνης που παρέμενε «εγκλωβισμένο» από το προηγούμενο πακέτο των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Θυμίζουμε πως στο επίκεντρο της προ ημερών συμφωνίας μεταξύ Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν βρέθηκαν τα ενεργειακά με σημείο αιχμής τη δημιουργία ενός νέου αγωγού που θα διασφαλίζει την αποστολή 10 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως προς την Κίνα για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Συνολικά δε, οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Κίνα θα ανέβουν στα 48 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.
Ο αγωγός στον οποίο συμφώνησαν Gazprom και CNPC θα ακολουθεί την λεγόμενη ανατολική διαδρομή προκειμένου να μην έχει καμία σχέση ή σύνδεση με το τωρινό δίκτυο των αγωγών που αφορούν την Ευρώπη και που πιθανότατα θα βρεθούν στο επίκεντρο των όποιων νέων κυρώσεων επιβληθούν σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Πιο συγκεκριμένα, θα ξεκινά από το νησί της Σαχαλίνης στον Ειρηνικό Ωκεανό και μέσω της ιαπωνικής θάλασσας θα καταλήγει στη βορειοανατολική Κίνα.

Τα θαλάσσια οικόπεδα στο νησί της Σαχαλίνης, στην Οχοτσκική Θάλασσα Πηγή: Gazprom
Αν και σε πρώτη φάση η Gazprom δεν έδωσε περαιτέρω στοιχεία για τον νέο αγωγό και την πηγή του φυσικού αερίου που θα μεταφέρει, δημοσίευμα του Reuters επικαλούμενο πηγές από τον κλάδο υποστήριξε πως πιθανότατα θα προέρχεται από τα κοιτάσματα της Σαχαλίνης και πιο συγκεκριμένα από το υπό ανάπτυξη κοίτασμα Γιούζνο-Κιρινσκόγιε, το οποίο βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ προς τη Ρωσία, ήδη από το 2015.
Το κοίτασμα είναι τμήμα του θαλάσσιου οικοπέδου Κιρίνσκυ (Σαχαλίνη ΙΙΙ) στην Οχοτσκική Θάλασσα, το οποίο μάλιστα διαθέτει τόσο φυσικό αέριο όσο και πετρέλαιο.
Οι αμερικανικές κυρώσεις που αφορούν την θαλάσσια εξόρυξη και παραγωγή πετρελαίου ή φυσικού αερίου ουσιαστικά αποτρέπουν ξένες εταιρείες από το να δραστηριοποιηθούν στα πλούσια κοιτάσματα της περιοχής, οπότε οι εξαγωγές προς την Κίνα δίνουν λύση στη Μόσχα επιτρέποντας της να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα και να παρακάμψει ουσιαστικά τις κυρώσεις.

Πηγή: Gazprom
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της Gazprom το Γιούζνο-Κιρισνκόγιε διαθέτει αποθέματα ύψους 711,2 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, 111,5 εκατ. τόνους συμπιεσμένου φυσικού αερίου και 4,1 εκατ. τόνους πετρελαίου. Η δυνατότητα παραγωγής υπολογίζεται στα 21 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, άρα μπορεί να καλύψει άνετα τον ρωσοκινεζικό αγωγό. Μάλιστα, φαίνεται πως η Gazprom έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζει τις απαραίτητες πλατφόρμες, ώστε η παραγωγή να αρχίσει σταδιακά την περίοδο 2023-2025, ημερομηνία που επίσης συμπίπτει με το διάστημα έναρξης λειτουργίας του αγωγού που θα κατασκευαστεί.


Latest News

Τι υπόσχονται βιομηχανίες στον Τραμπ για να αποφύγουν το χάος των δασμών
Θα χρειαστούν χρόνια για να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους την ίδια ώρα που η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ παραμένει ασαφής

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες FMCG στην Ευρώπη - Έρευνα Circana
Η Circana δημοσιεύει σε συνεργασία με το περιοδικό ESM τις κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών