
Το κλίμα επηρεάζει την «ιστορία της οικονομικής ανάπτυξης» και απαιτεί απάντηση σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, δήλωσε ο κλιματολόγος Άντερς Λέβερμαν, στο «Squawk Box Europe» του CNBC.
Ο Άντερς Λέβερμαν, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος έρευνας επιστήμης πολυπλοκότητας στο Potsdam Institute for Climate Impact Research, αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, η οποία διαπιστώνει ότι η οικονομική ανάπτυξη μειώνεται όταν αυξάνεται ο αριθμός των «ημερών με υετό και ημερών με ακραίες βροχοπτώσεις».
Οι επιστήμονες του PIK εξέτασαν δεδομένα από περισσότερες από 1.500 περιοχές μεταξύ 1979 και 2019 και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «οι εντατικές καθημερινές βροχοπτώσεις που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή θα βλάψουν την παγκόσμια οικονομία».
«Οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο επιβραδύνονται από περισσότερες μέρες υετού και ακραίες καθημερινές βροχοπτώσεις – μια σημαντική εικόνα που προσθέτει στην αυξανόμενη κατανόησή μας για το πραγματικό κόστος της κλιματικής αλλαγής», είπε.
«Ενώ οι περισσότερες ετήσιες βροχοπτώσεις είναι γενικά καλές για τις οικονομίες, ειδικά για αυτές που εξαρτώνται από τη γεωργία, το ερώτημα είναι επίσης πώς κατανέμεται η βροχή σε όλες τις ημέρες του χρόνου», πρόσθεσε.
«Η εντατική καθημερινή βροχόπτωση αποδεικνύεται κακή, ειδικά για τις πλούσιες, βιομηχανικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία ή η Γερμανία», είπε ο Wenz. Το PIK τόνισε ότι επηρεάζονται ιδιαίτερα τόσο οι τομείς των υπηρεσιών όσο και της μεταποίησης.
Οι προκλήσεις που σχετίζονται με την υπερβολική, δυνατή βροχόπτωση φαίνονται να είναι εδώ για το άμεσο μέλλον. Σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, το Met Office, καθώς «οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται, ο αριθμός των ημερών ακραίας βροχόπτωσης αναμένεται να αυξηθεί».
Το περασμένο καλοκαίρι, για παράδειγμα, η έντονη βροχόπτωση οδήγησε σε σοβαρές πλημμύρες σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, προκαλώντας θανάτους καθώς και σημαντικές ζημιές σε κτίρια και υποδομές.
Σε απάντηση σε αυτό που αποκάλεσε «καταστροφικές πλημμύρες και ισχυρές βροχοπτώσεις», η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας είπε ότι θα παράσχει έως και 30 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 34,3 δισεκατομμύρια δολάρια) για να βοηθήσει περιοχές της χώρας που επλήγησαν από τις πλημμύρες.


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων