Τον οδικό χάρτη μετάβασης σε ένα ανθεκτικό, πράσινο και ψηφιακό τουριστικό οικοσύστημα παρουσίασε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά τη διάρκεια των «Ημερών Βιομηχανίας της ΕΕ».

Πρόκειται για ένα σχέδιο που δημιουργήθηκε από κοινού με φορείς του τουριστικού οικοσυστήματος, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς τις βασικές δράσεις, στόχους και προϋποθέσεις για την επίτευξη των πράσινων και ψηφιακών μεταβάσεων και της μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας του κλάδου. Η Επιτροπή κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη να συμμετάσχουν στην εφαρμογή του.

Ο οδικός χάρτης καλεί την τουριστική κοινότητα να εφαρμόσει μέτρα σε 27 τομείς, ανάμεσα στα οποία προτείνει:

-Να επενδύσουν στην κυκλικότητα για τη μείωση στην κατανάλωση της ενέργειας, των αποβλήτων, των υδάτων και της ρύπανσης, και ταυτόχρονα για την καλύτερη κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για βιώσιμο τουρισμό·

– Να ενισχύσει τις πρακτικές ανταλλαγής δεδομένων για να επιτρέψει νέες καινοτόμες τουριστικές υπηρεσίες και να βελτιώσει τη βιώσιμη διαχείριση των προορισμών·

– Να επενδύσει σε δεξιότητες για να εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και ελκυστικές σταδιοδρομίες στο οικοσύστημα.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, σημείωσε τα εξής: «Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορούμε να σας παρουσιάσουμε σήμερα το αποτέλεσμα μηνών συνεργασίας μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων. Δουλεύοντας χέρι-χέρι, καταλήξαμε σε ένα κοινό όραμα για τον τουρισμό της ΕΕ και συμφωνήσαμε τους τρόπους για να το επιτύχουμε. Αυτός ο οδικός χάρτης θα καθορίσει την ατζέντα για τον ευρωπαϊκό τουρισμό για την επόμενη δεκαετία. Σήμερα θα ήθελα να καλέσω όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμμετάσχουν στη διαδικασία συν-εφαρμογής».

Το κλειδί για επιτυχή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση

Η ενεργός συμμετοχή όλων των παραγόντων του κλάδου θα είναι το κλειδί για την επιτυχία της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή ξεκινά σήμερα μια διαδικτυακή έρευνα, καλώντας την τουριστική κοινότητα της ΕΕ να μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με τις ατομικές και συλλογικές της δεσμεύσεις και να εκφράσει το ενδιαφέρον της για συνεργασία στην υλοποίηση της μετάβασης. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τους ενδιαφερόμενους φορείς για να καθοδηγήσει, να υποστηρίξει και να παρακολουθήσει την πρόοδο της μετάβασης.

Ιστορικό

Η ανάπτυξη του Transition Pathway for Tourism ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 με μια διαβούλευση των ενδιαφερομένων σχετικά με σενάρια για τη μετάβαση του οικοσυστήματος. Πραγματοποιήθηκαν πολλά workshops και συναντήσεις ενδιαφερομένων για περαιτέρω ανταλλαγή ιδεών και επεξεργασία των προτάσεων.

Το Transition Pathway for Tourism συμβάλλει επίσης στο αίτημα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα συμπεράσματά του της 27ης Μαΐου 2021 που καλεί «την Επιτροπή και τα κράτη μέλη, σε συμμετοχή με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς, να σχεδιάσουν μια ευρωπαϊκή ατζέντα για τον τουρισμό». Ανταποκρίνεται δε στα αιτήματα που περιγράφονται παραπάνω και ανοίγει το δρόμο για μια μακροπρόθεσμη μετάβαση και μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα για το τουριστικό οικοσύστημα, προς το 2030 και μετά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα