Η Ευρωπαϊκή Ενωση εισήγαγε το 57,5% της ενέργειας που κατανάλωνε, σημειώνοντας μείωση σχεδόν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2019, όταν ο δείκτης αυτός έφτασε στο ιστορικό υψηλό με 60,5%, με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat.
Η μείωση ήταν αποτέλεσμα των αλλαγών στις κύριες συνιστώσες αυτού του δείκτη: οι καθαρές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 12,6% και η ακαθάριστη διαθέσιμη ενέργεια υποχώρησε κατά 8,1%, επηρεαζόμενη κυρίως από τις μειώσεις της πρωτογενούς παραγωγής. Αυτές οι αλλαγές συνδέθηκαν με τη μειωμένη ζήτηση λόγω των περιορισμών της πανδημίας COVID-19 και της επακόλουθης οικονομικής κρίσης.
Οι σημαντικότερες πηγές καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ το 2020, το πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου (34,5% του συνόλου των καυσίμων) και το φυσικό αέριο (23,7% του συνόλου των καυσίμων) προέρχονται κυρίως από εισαγωγές.
Το ποσοστό εξάρτησης από τις εισαγωγές αργού πετρελαίου, βασικό αγαθό για την πετροχημική βιομηχανία και την παραγωγή καυσίμων που χρησιμοποιούνται στις μεταφορές, ήταν το υψηλότερο όλων των καυσίμων και σημείωσε περιορισμένη μείωση, από 96,8% το 2019 σε 96,2% το 2020, διακόπτοντας μια ανοδική τάση που ξεκίνησε το 2015 (95,2%).
Το ποσοστό που καταγράφηκε το 2019 ήταν το υψηλότερο από το 1990 όταν η εξάρτηση από τις εισαγωγές αργού πετρελαίου ήταν 93,2%. Η σχετική σταθερότητα στην εξάρτηση το 2020 ήταν αποτέλεσμα της μείωσης των καθαρών εισαγωγών (-13,0%) και της παρόμοιας μείωσης της ακαθάριστης διαθέσιμης ενέργειας (-12,5%).
Το φυσικό αέριο, σημαντικό καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη θέρμανση στην ΕΕ, είχε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό εξάρτησης από τις εισαγωγές 83,6% το 2020, καταγράφοντας μια πτώση 6 ποσοστιαίων μονάδων, από το 89,6% το 2019, που ήταν το έτος με το υψηλότερο μερίδιο εισαγωγών από το 1990.
Η αλλαγή το 2020 ήταν αποτέλεσμα της πτώσης των καθαρών εισαγωγών (9,0%) και της μικρότερης μείωσης της ακαθάριστης διαθέσιμης ενέργειας (2,4%).
Latest News
Η Ευρώπη στο... χακί – Το 1/3 του προϋπολογισμού της ΕΕ για αμυντικές δαπάντες
Η ΕΕ αλλάζει πολιτική μετά την εκλογή Τραμπ - Σχεδόν 400 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια θα δαπανηθούν για άμυνα και ασφάλεια
Η Wall Street καλωσορίζει την επιστροφή των παχυλών μπόνους
Μετά από δύο χρόνια ισχνών ή και καθόλου μπόνους, τα golden boys της Wall Street έχουν κάθε λόγο να χαίρονται
Η Volkswagen αυξάνει την επένδυση στη Rivian σε 5,8 δισ. δολάρια - Στα σκαριά η κοινοπραξία
Πόσο αυξάνει την επένδυσή της στη Rivian η Volkswagen - Η συμμετοχή της μητρικής εταιρείας και οι βλέψεις για την κυκλοφορία των ηλεκτρικών μοντέλων
Ποιοι θέλουν τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών στη Ρωσία - Το σχέδιο και οι αντιδράσεις
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στον τομέα ενέργειας στη Ρωσία έχουν εκφράσει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια για τον περιορισμένο έλεγχο του υπουργείου στις εταιρείες πετρελαίου
Ο πλουσιότερος άνδρας της Ευρώπης πηγαίνει στα δικαστήρια τον Μασκ
Ο Μπερνάρ Αρνό ετοιμάζει τη δικαστική διαμάχη των δύο πλουσιότερων ανθρώπων παγκοσμίως - Τι γίνεται με τα ΜΜΕ της LVMH
Σκληρή «μάχη» στη Σερβία - Τι συμβαίνει με το μεγαλύτερο ορυχείο λιθίου στην Ευρώπη [γράφημα]
Το έργο στη Σερβία αξίας 2,55 δισ. ευρώ, έχει συμφωνήσει να αναλάβει ο κολοσσός στον κλάδο των ορυχείων Rio Tinto Group.
Οι ΗΠΑ ετοιμάζοναι για υπουργό Ίλον - Οι αλλαγές που ετοιμάζει το δεξί χέρι του Τραμπ
Ο Ίλον Μασκ, οι επιχειρήσεις του οποίου περιλαμβάνουν τις εταιρείες Tesla και SpaceX, έχει βαθιά γνώση της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος και του Πενταγώνου
Μακρόν-Ντράγκι φοβούνται ευρωδιχασμό - Κίνδυνος εμπορικού πολέμου με ΗΠΑ - Κίνα
«Σαφώς εισερχόμαστε σε έναν κόσμο δασμολογικών πολέμων», διαμήνυσαν Μακρόν - Ντράγκι και έκρουσαν τον κώδωνα κινδύνου
Η νίκη Τραμπ άνοιξε την... όρεξη στον Αντάνι - Επένδυση 10 δισ. του Ινδού μεγιστάνα στις ΗΠΑ
Ο ινδικός πολυκλαδικός όμιλος Αντάνι σχεδιάζει να επενδύσει 10 δισ.δολάρια σε έργα ενέργειας και υποδομών στις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση της Κολομβίας «επιστρέφει» 380 εκατ δολ. στην ισπανική Telefonica
Η Telefonica έχει αποσυρθεί πλέον απο αρκετές απο τις αγορές της Λατινικής Αμερικής