Στο 8,73% ανήλθε ο πληθωρισμός στη Ρωσία τον Ιανουάριο και βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2016, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Rosstat, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα θα αποφασίσει να προχωρήσει σε ακόμα μια γενναία αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίασή της την Παρασκευή.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός  έχει γίνει οξύ πρόβλημα για τη Ρωσία, μειώνοντας το βιοτικό επίπεδο και ωθώντας τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να ζητήσει προληπτικά μέτρα.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο επτά φορές το 2021, χωρίς να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει τραβήξει την ανηφόρα και απέχει πλέον πολύ από το 4% που είναι ο στόχος. 

Η Τράπεζα της Ρωσίας αναμένεται τώρα να αυξήσει ξανά τα επιτόκια την Παρασκευή, καθώς ο πληθωρισμός θα μπορούσε τροφοδοτηθεί από την πρόσφατη απότομη πτώση του ρουβλίου, η οποία καθιστά πιο ακριβές τις εισαγωγές.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει μια ισχυρή αύξηση 100 μονάδων βάσης στο βασικό επιτόκιο που εκτιμούν ότι θα ανέλθει στο 9,5%.

Η κεντρική τράπεζα, η οποία συνεχίζει να λέει ότι ο ρυθμός της ετήσιας αύξησης των τιμών καταναλωτή θα επιβραδυνθεί προς τον στόχο το 2022, θα παρουσιάσει μια νέα σειρά προβλέψεων την Παρασκευή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
ΗΠΑ προς Ευρωπαϊκή Ένωση: Θέλουμε εξηγήσεις για τους κανόνες που χαλιναγωγούν τις Big Tech
Διεθνή |

ΗΠΑ προς ΕΕ: Θέλουμε εξηγήσεις για τους κανόνες που χαλιναγωγούν τις Big Tech

Το αίτημα ήρθε δύο ημέρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε υπόμνημα προειδοποιώντας ότι η κυβέρνησή του θα εξετάσει εξονυχιστικά τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές της ΕΕ και τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες

Κομισιόν: Ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στην κοινή αγορά ενέργειας
Διεθνή |

Η Κομισιόν ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στην κοινή αγορά ενέργειας

Η πλήρης ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην ενεργειακή αγορά της ΕΕ θα λειτουργήσει ως μέρος των συνολικών εγγυήσεων ασφάλειας που μπορεί να παράσχει η ΕΕ, επισημαίνει η Κομισιόν