Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία – κυρίως – επιμένουν ότι η εισβολή στην Ουκρανία όχι απλώς είναι στις προθέσεις της Ρωσίας, αλλά και ότι ο αριθμός των στρατευμάτων που έχει συγκεντρωθεί στην άλλη πλευρά των συνόρων, όπως και στη Λευκορωσία, αρκεί για μια γενικευμένη επίθεση και για την κατάληψη του Κιέβου μέσα σε λίγες ημέρες.
Ορισμένοι, μάλιστα, θεωρούν ότι η αποχώρηση του πολυτελούς γιοτ του Βλαντιμίρ Πούτιν – το Graceful (Εύχαρις), αξίας 87 εκατ. ευρώ και μήκους 82 μέτρων – από το λιμάνι του Αμβούργου και μάλιστα προτού ολοκληρωθούν οι εργασίες που είχαν ξεκινήσει σε αυτό, αποτελεί απόδειξη για τις επιθετικές προβλέψεις του Κρεμλίνου και την προσπάθεια του μεγάλου «αφεντικού» του να αποφύγει τις σε βάρος του κυρώσεις που θα συνεπάγεται μια εισβολή.
Υπάρχει, ωστόσο, και μια δεύτερη πλευρά του νομίσματος, έστω κι αν κάποιοι επιλέγουν να μην την προβάλλουν. Αυτή στην οποία βρίσκονται όσοι εκτιμούν ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν επίκειται εισβολή και πόλεμος στην Ουκρανία: Ο πρόεδρος και η κυβέρνηση της χώρας, ο υπεύθυνος της Κομισιόν για την εξωτερική πολιτική, καθώς και οι διεθνείς αγορές.
Η «ολύμπια ψυχραιμία» του Ζελένσκι
Μόλις πρόσφατα, για του λόγου το αληθές, όταν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσίαζε το σχέδιό του για αύξηση κατά 100.000 και περαιτέρω ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, ξεκαθάρισε πως αυτό γίνεται «όχι επειδή θα έχουμε σύντομα ένα πόλεμο, αλλά ώστε σήμερα και στο μέλλον να υπάρχει ειρήνη στην Ουκρανία». «Εγώ είμαι πρόεδρος της Ουκρανίας, εγώ ζω και έχω την έδρα μου εδώ και νομίζω πως γνωρίζω τις λεπτομέρειες καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο», φέρεται (σύμφωνα με το The Economist) να δηλώνει στις επαφές του με ξένους ηγέτες.
Τόσο ο ίδιος όσο και τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, μάλιστα, ισχυρίζονται πως υπάρχουν κάποιοι που επιχειρούν να σπείρουν τον πανικό στον λαό της Ουκρανίας. Άλλες πληροφορίες, επίσης, θέλουν τον Ζελένσκι να έχει διαφωνήσει ανοιχτά με τον Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους – ίσως δε αυτό να έχει σχέση και με το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος έχει πάψει, εδώ και μία περίπου εβδομάδα, να χρησιμοποιεί τη λέξη «άμεσος» όταν αναφέρεται στον κίνδυνο ρωσικής εισβολής.
Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι η Wall Street Journal φιλοξένησε ως βασικό θέμα στην ιστοσελίδα της μια ανάλυση η οποία θεωρεί ότι «ο Ζελένσκι της Ουκρανίας θέλει να αποκρούσει τη Ρωσία – αλλά και την Αμερική». Όπως τονίζεται, ο πρόεδρος της χώρας θεωρεί ότι ο κίνδυνος πολέμου δεν είναι σήμερα μεγαλύτερη σε σύγκριση με οποιαδήποτε στιγμή μετά το 2014, ενώ έχει επιλέξει να επιδεικνύει διαρκώς «ολύμπια ψυχραιμία» και να διατηρεί πάση θυσία ανοιχτό τον δρόμο της διπλωματίας.
Ο Μπορέλ και τα χρηματιστήρια
Την ίδια στιγμή, ο Ζοζέπ Μπορέλ φρόντισε να ρίξει πολύ τους τόνους κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον. «Είναι σίγουρα η πιο κρίσιμη στιγμή μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου (…) Όμως, δεν πιστεύω ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια άμεση σύγκρουση, μια κλασικού τύπου σύγκρουση, με τανκς και πεζικό, καταλήψεις πόλεων και εισβολές σε ξένα εδάφη», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία θα εισβάλλει στην Ουκρανία, όπως ο Χίτλερ εισέβαλε στην Σοβιετική Ένωση το 1941».
Όσο για τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, οι οποίες συνήθως γνωρίζουν περισσότερα και «μυρίζονται» πριν από οποιονδήποτε τι πρόκειται να συμβεί και σπεύδουν να το προεξοφλήσουν, η εικόνα τους κάθε άλλο μαρτυρά ότι επίκειται πόλεμος. Μια ματιά στους δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων, που και σήμερα κινούνται στο πράσινο, ενισχύει ασφαλώς αυτόν τον ισχυρισμό.
Σαφείς τάσεις αποκλιμάκωσης καταγράφονται και στην αγορά της ενέργειας, όπου οι τιμές του πετρελαίου και – κυρίως και σε μεγαλύτερο βαθμό – του φυσικού αερίου κινούνται καθοδικά εδώ και κάποιες ημέρες.
«Μιλάει» και το ρούβλι
Ακόμη και το ρούβλι, που δεχόταν έντονες πιέσεις μέχρι πριν από μία εβδομάδα, έχει ανακάμψει ισχυρά και βρίσκεται στα υψηλά των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων έναντι τόσο του δολαρίου όσο και του ευρώ.
«Περαιτέρω διπλωματικές πρωτοβουλίες επίκεινται αυτή και την επόμενη την εβδομάδα, κάτι που σημαίνει ότι τα ξίφη κάθε πλευράς παραμένουν στα θηκάρια, τουλάχιστον για την ώρα, κάτι που λογικά θα χαλαρώσει κι άλλο τις ανησυχίες της αγοράς», αναφέρει έκθεση της BCS Global.
Είναι πιθανό, βεβαίως, οι παραπάνω να διαψευστούν στις εκτιμήσεις τους, καθώς η ιστορία επιφυλάσσει συχνά εκπλήξεις και δη δυσάρεστες. Αξίζει, ωστόσο, να τους λάβει κανείς στα σοβαρά υπόψη του, προτού υιοθετήσει τα σενάρια του πολέμου – ειδικά του συμβατικού.
Η απειλή κυβερνοεπιθέσεων
Φυσικά, υπάρχουν και άλλα είδη πολέμου. Όπως αυτός που εκδηλώνεται μέσω κυβερνοεπιθέσεων, για το ενδεχόμενο των οποίων – από την πλευρά της Ρωσίας – απηύθυνε προειδοποίηση και η ΕΚΤ προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, καλώντας τις να λάβουν εγκαίρως όλα τα αναγκαία μέτρα.
Κάτι ανάλογο κάνουν, μάλιστα, οι αρχές σε ΗΠΑ και Βρετανία, οι οποίες μοιάζουν σιγά-σιγά να παίρνουν επίσης αποστάσεις από το σενάριο μιας κλασικής στρατιωτικής εισβολής.
Latest News
Ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις βοριάδες - Πού θα χιονίσει
Αναλυτικά η πρόγνωση από την Εθνική Μετεωρολογική υπηρεσία
Κακοκαιρία: Επελαύνει η «Elena» – Χριστούγεννα με κρύο, βροχές και χιόνια
«Λευκά» Χριστούγεννα φέρνει η «Έλενα» - Η πρόγνωση του επόμενου τριημέρου.
Η Ελλάδα στη νέα ενεργειακή εποχή - Το νέο βιβλίο του Κ.Σταμπολή
Βιβλίο του Κωστή Σταμπολή για την έξοδο απο την ενεργειακή κρίση και τις προοπτικές στο νέο διεθνές περιβάλλον
Φορτηγό πλοίο της Ρωσίας βυθίστηκε στη Μεσόγειο
Το πλοίο, ελεγχόταν από την Oboronlogistika, μια εταιρεία που ανήκει στις στρατιωτικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας
Γέμισε φαναράκια ο αττικός ουρανός για τη «Νύχτα των Ευχών»
Ο δήμος της Αθήνας, διοργάνωσε και φέτος την «Νύχτα των Ευχών» στο κέντρο της πόλης
Αλέξης Τσίπρας: Να διαμορφώσουμε μαζί ένα κοινό μέλλον με ελπίδα
«Το 2025 μπορεί με τη συμμετοχή και την προσπάθεια όλων να είναι μια νέα αρχή», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα
Βηθλεέμ χωρίς Χριστούγεννα και χωρίς τουρισμό
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Βηθλεέμ φέτος δεν γιορτάζει Χριστούγεννα. Με τα μάτια στραμμένα στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία, φουντώνει ξανά το κλίμα στην παλαιστινιακή κοινωνία.
Τα πλούσια κράτη γυρνούν την πλάτη στους φτωχούς του κόσμου – Η αγωνία του ΟΗΕ
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ , σχεδόν 282 εκατομμύρια άνθρωποι σε 59 χώρες και εδάφη αντιμετώπιζαν υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας το 2023
Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό φάρμακο για τον θυρεοειδή – Τι εντοπίστηκε
Η ανάκληση που ανακοίνωσε ο ΕΟΦ αφορά το χάπι Inacalcet της εταιρείας Pharmazac
Συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τη Συρία προαναγγέλλει η Τουρκία
Σε δηλώσεις του ο Ουράλογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία θα συνάψει «συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή διοίκηση»