Η Σουηδία κατήργησε σήμερα σχεδόν όλους τους λίγους περιορισμούς της πανδημίας και σταμάτησε τη διεξαγωγή δωρεάν τεστ για την Covid-19, παρόλο που η πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παραμένει υψηλή και ορισμένοι επιστήμονες απηύθυναν έκκληση για περισσότερη υπομονή στην μάχη κατά της νόσου.
Η κυβέρνηση της Σουηδίας, η οποία καθ’ όλη όλη τη διάρκεια της πανδημίας επέλεξε να μην προχωρήσει σε επιβολή lockdown, υιοθετώντας μια πιο ήπια προσέγγιση με συστάσεις προς τους πολίτες, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα καταργήσει τους εναπομείναντες περιορισμούς – κηρύσσοντας ουσιαστικά την λήξη της πανδημίας – καθώς οι εμβολιασμοί και η μικρότερης σοβαρότητας παραλλαγή Όμικρον έχουν μετριάσει σε μεγάλο βαθμό τους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων.
«Όσο γνωρίζουμε αυτή την πανδημία, θα έλεγα ότι έληξε», είπε η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν στην εφημερίδα Dagens Nyheter. «Δεν έληξε, αλλά όπως την γνωρίζουμε όσον αφορά τις γρήγορες αλλαγές και τους περιορισμούς έληξε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Covid δεν θα κατηγοροποιείται πλέον ως κίνδυνος για την κοινωνία.
Από σήμερα, μπαρ και εστιατόρια θα μπορούν ξανά να παραμένουν ανοιχτά μετά τις 23:00 το βράδυ και χωρίς περιορισμούς στον αριθμό των πελατών. Τα όρια προσέλευσης για μεγαλύτερους εσωτερικούς χώρους καταργούνται, όπως και η χρήση του πάσου εμβολιασμού.
Πόσοι νοσηλεύονται
Τα νοσοκομεία της χώρας εξακολουθούν να τελούν υπό πίεση, ωστόσο, περίπου 2.200 ασθενείς με την νόσο νοσηλεύονται, σχεδόν το ίδιο ποσοστό με το τρίτο κύμα την άνοιξη του 2021. Καθώς ο αριθμός των δωρεάν τεστ μειώθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα και ουσιαστικά αυτά σταμάτησαν από σήμερα, κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων.
«Θα έπρεπε να έχουμε λίγη περισσότερη υπομονή, να περιμένουμε τουλάχιστον μια-δυο εβδομάδες ακόμα. Και είμαστε μια αρκετά πλούσια χώρα για να συνεχίσουμε τα τεστ», δήλωσε ο Φρέντρικ Έλγκ, καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουμέα και ένας από τους πιο ένθερμους επικριτές της πολιτικής της σουΗδικής κυβέρνησης για την μη επιβολή περιορισμών κατά της εξάπλωσης της νόσου.
«Η ασθένεια εξακολουθεί να είναι μια τεράστια δοκιμασία για την κοινωνία», είπε.
Η Υπηρεσία Υγείας της Σουηδίας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η διεξαγωγή τεστ σε μεγάλη κλίμακα έχουν μεγάλο κόστος σε σχέση με τα οφέλη. Η Σουηδία ξόδεψε εβδομαδιαίως περίπου 500 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (55 εκατομμύρια δολάρια) σε τεστ για τις πρώτες πέντε εβδομάδες του τρέχοντος έτους και περίπου 24 δισεκατομμύρια κορώνες από την έναρξη της πανδημίας.
Το τελευταίο 24ωρο η χώρα κατέγραψε 114 νέους θανάτους ανθρώπων που είχαν διαγνωσθεί με τον νέο κορονοϊό. Συνολικά, 16.182 άνθρωποι έχουν πεθάνει είτε από τον ιό είτε ενώ έχουν μολυνθεί από αυτόν. Ο αριθμός των θανάτων κατά κεφαλήν είναι πολύ υψηλότερος συγκριτικά με τις γειτονικές σκανδιναβικές χώρες, αλλά χαμηλότερος από όσο στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Παρέμβαση του «Ρουβίκωνα» μέσα σε αίθουσα της Βουλής για τα Τέμπη
Τα μέλη της συλλογικότητας Ρουβίκωνας μπήκαν εισήλθαν σε εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο για τη Ρόζα Ιμβριώτη, όπου ύψωσαν το πανό για τα Τέμπη
Μητσοτάκης: Το 2027 στην Ελλάδα ο μέσος μισθός θα είναι 1.500 ευρώ
Μητσοτάκης για ΕΡΓΑΝΗ: Η οριστική απάντηση στην ακρίβεια είναι η μόνιμη αύξηση των μισθών
Μητσοτάκης για σεισμούς στη Σαντορίνη: Δε μπορούμε να κάνουμε καμία πρόβλεψη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε το βαθμό δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες, καθώς είναι μπροστά σε ένα «εξαιρετικά σύνθετο και περίπλοκο φαινόμενο»
Στο μυαλό του Τραμπ: Η πρόταση για «Ριβιέρα» στη Γάζα και το τσουνάμι αντιδράσεων
Σοκ έχει προκαλέσει στη διεθνή κοινότητα η πρόταση του Τραμπ να «καταλάβουν» οι ΗΠΑ τη Γάζα
ΙΝΚΑ: Μποϊκοτάζ κατά της ακρίβειας στις 19 Φεβρουαρίου
To ΙΝΚΑ καλεί σε μποϊκοτάζ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακρίβεια
«Σχετική σταθεροποίηση» στη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες - Τι εκτιμά ο διευθυντής του Γεωδυναμικού
Πιθανό να έχουμε το σενάριο της σμηνοσειράς στις Κυκλάδες, δήλωσε ο Βασίλης Καραστάθης
Σχεδόν ένας σεισμός κάθε δέκα λεπτά στις Κυκλάδες
Δεκάδες είναι οι σεισμοί που έχουν καταγραφεί στις Κυκλάδες από τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι το πρωί της Τετάρτης.
Θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο και πτώση της θερμοκρασίας
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
«Σύγχρονος Μαχητής»: Από την ελληνική αμυντική βιομηχανία το 90% του σύγχρονου εξοπλισμού
Ο «Σύγχρονος Μαχητής» φιλοδοξεί να φέρει τον εξοπλισμό που φέρει ο μαχητής στον 21ο αιώνα - Τι ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας
Σε χαμηλό τριών μηνών υποχώρησαν οι κενές θέσεις εργασίας
Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας ανά άνεργο εργαζόμενο, αναλογία που παρακολουθεί στενά η Fed, παρέμεινε στο 1,1 για έκτο μήνα