Η νορβηγική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα το σχέδιό της για την κατασκευή υπεράκτιων ανεμογεννητριών με την προσδοκία ότι οι πρώτες τουρμπίνες θα ανεγερθούν έως το 2030, μετά από πρόσκληση υποβολής προσφορών.
Μεγαλύτερος παραγωγός υδρογονανθράκων στη δυτική Ευρώπη, η Νορβηγία στοχεύει στην κατασκευή σε δύο φάσεις, ισχύος 1.500 MW έκαστη, ενός αιολικού πάρκου όπου οι ανεμογεννήτριες θα είναι τοποθετημένες (αγκυρωμένες στον βυθό) στα νερά του νότου της Βόρειας Θάλασσας.
«Πρόκειται για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε καθαρή και φθηνή ενέργεια, κάτι που συνάδει με τη σημερινή κατάσταση» η οποία χαρακτηρίζεται από το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, δήλωσε ο Εργατικός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Για την πρώτη φάση αυτού του πάρκου, που ονομάζεται Sørlige Nordsjø II, θα υπάρξει πρόσκληση υποβολής προσφορών και το έργο θα προορίζεται μόνο για την εθνική κατανάλωση. Η κυβέρνηση απέκλεισε πράγματι την τοποθέτηση καλωδίων με εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως ζητούσαν οι βιομήχανοι που το βλέπουν ως προϋπόθεση κερδοφορίας.
Οι πρώτες τουρμπίνες αναμένεται να ανεγερθούν «στο δεύτερο μισό της δεκαετίας», είπε ο Στέρε. Θα καλύπτουν την κατανάλωση ρεύματος 460.000 νοικοκυριών.
Αργότερα, μια δεύτερη φάση του έργου θα μπορεί να συνδεθεί με την ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά αυτό θα κριθεί από τη μελέτη που θα ανατεθεί στη Νορβηγική Αρχή Υδάτινων Πόρων (NVE).
Η ένωση που εκπροσωπεί τις πετρελαϊκές εταιρίες -οι οποίες συχνά είναι οι ίδιες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αιολικής ενέργειας- Norsk olje og gass (Νορβηγική Ένωση Πετρελαίου και Αερίου), χαιρέτισε τις «απαραίτητες διευκρινίσεις», απότην πλευρά της κυβέρνησης, αλλά, την ίδια στιγμή, την επέκρινε ότι αναθεώρησε προς τα κάτω τις φιλοδοξίες της «σπάζοντας» το αιολικό πάρκο σε δύο φάσεις.
Η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της θέσης της διαβεβαιώνοντας ότι ένας τέτοιος διαχωρισμός θα καταστήσει δυνατή την επιτάχυνση της έναρξης του έργου. Η Norsk olje og gass εξέφρασε επίσης «έκπληξη» που δεν εισακούστηκε για την ανάγκη ενός καλωδίου προς την ευρωπαϊκή ήπειρο το οποίο, σύμφωνα με αυτήν, θα επέτρεπε να γίνει το έργο χωρίς δημόσιες επιδοτήσεις.
Ένα άλλο υπεράκτιο αιολικό πάρκο, το οποίο θα είναι πλωτό, προβλέπεται επίσης να γίνει στα νορβηγικά ύδατα της Βόρειας Θάλασσας, αλλά δεν έχει δοθεί χρονοδιάγραμμα για αυτό το έργο που ονομάζεται Utsira North, το οποίο επίσης προορίζεται για την εθνική κατανάλωση.
Τα αιολικά αυτά έργα είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση, αλλά η υλοποίησή τους καθυστέρησε.
Όπως και αλλού στην Ευρώπη, μαίνεται και στη Νορβηγία η συζήτηση σχετικά με τη σκοπιμότητα σύνδεσης του εθνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με το ευρωπαϊκό δίκτυο, μια επιλογή που, σύμφωνα με τους επικριτές, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής, που επί του παρόντος είναι υψηλή, της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Latest News
ΔΕΔΔΗΕ: Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ σε μία εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή τυ ΔΕΔΔΗΕ δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινά την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων - Συνολικής ισχύος 100 MW
Τα νέα αιολικά πάρκα ξεκινούν να κατασκευάζονται στη Ροδόπη, τη Φωκίδα και την Αργολίδα με την προμήθεια 19 νέων ανεμογεννητριών του οίκου Nordex
Motor Oil: «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 ανακηρύχθηκε το έργο TRIĒRĒS
Το έργο TRIĒRĒS επικεντρώνεται στη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου με γεωγραφική αναφορά στα Διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα