![Η Ιταλία καθιστά συνταγματική υποχρέωση την προστασία του περιβάλλοντος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/10/climate-change.jpg)
Νόμο που εντάσσει στο σύνταγμα την προστασία του περιβάλλοντος ψήφισε σε μια συμβολική κίνηση η ιταλική κυβέρνηση.
Ο συνταγματικός νόμος που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο την Τρίτη επιβάλει στην πολιτεία να διαφυλάσσει τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα «προς όφελος και των μελλοντικών γενεών».
Προβλέπει επίσης ότι οι ιδιωτικές οικονομικές πρωτοβουλίες δεν πρέπει να βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον.
Ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι έκανε λόγο για «απαραίτητο βήμα», καθώς η Ιταλία προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία.
«Πιστεύω πως πρόκειται για κοσμοϊστορική ημέρα» δήλωσε ο υπουργός σύμφωνα με το Reuters.
Μένει όμως να φανεί αν η αναθεώρηση του συντάγματος θα οδηγήσει σε πρακτικό αποτέλεσμα, σχολιάζει το πρακτορείο.
Το ιταλικό σύνταγμα, σε ισχύ από το 1948, θέτει γενικές αρχές που δεν ανακλώνται πάντα στη νομοθεσία και την πολιτική.
Το 2012, για παράδειγμα, η Ιταλία κατέστησε συνταγματική υποχρέωση τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, έκτοτε όμως ουδέποτε πέτυχε τον στόχο.
Ομοίως, το άρθρο 11 του συντάγματος προβλέπει ότι η Ιταλία «απορρίπτει τον πόλεμο […] ως μέσο επίλυσης διεθνών διαφορών», ωστόσο αυτό δεν έχει εμποδίσει την χώρα να συμμετάσχει σε ένοπλες συγκρούσεις με άμεσο ή έμμεσο τρόπο.
Τυχόν νόμοι που παραβιάζουν το σύνταγμα μπορούν να παραπεμφθούν στο Συνταγματικό Δικαστήριο μόνο από κατώτερα δικαστήρια και όχι από ιδιώτες ή οργανώσεις.
Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Ενρίκο Τζιοβάνι χαρακτήρισε το νέο συνταγματικό νόμο «ισχυρή και συμβολική κίνηση», επισήμανε όμως ότι απαιτούνται «συλλογικές και ατομικές δράσεις που βρίσκονται σε συμφωνία με αυτές τις αρχές».
«Χρειαζόμαστε νόμους και κανόνες για να διαφυλάξουμε αυτές τις αρχές στην πράξη» έγραψε στην εφημερίδα Avvenire, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για την «αδιαφορία» που επέδειξε η κοινή γνώμη για την τροποποίηση του συντάγματος.
Μεταρρύθμιση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ώστε να συμμορφώνεται με τις νέες επιταγές του συντάγματος ζήτησε από την πλευρά του το ιταλικό WWF.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης