Επιστήμονες στη Βρετανία κατάφεραν την παραγωγή της μεγαλύτερης ποσότητας ενέργειας μέσω πυρηνικής σύντηξης, στο τελευταίο επίτευγμα της δεκαετούς προσπάθειας για παραγωγή καθαρής και φθηνής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι έναν αντιδραστήρα ηλιακής ενέργειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της βρετανικής Αρχής Ατομικής Ενέργειας (UKAEA), ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών πέτυχε την παραγωγή ενέργειας 59 megajoules από μία αντίδραση διάρκειας 5 δευτερολέπτων, όσο περίπου 11 megawatts ηλεκτρικής ενέργειας, σε ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Joint European Torus (JET), στην Οξφόρδη.

«Αυτά τα σημαντικά αποτελέσματα μας οδήγησαν ένα τεράστιο βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση μιας από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, σε επίπεδο επιστήμης και μηχανικής», δήλωσε ο Ian Chapman, επικεφαλής της UKAEA.

Ουσιαστικά, η πυρηνική σύντηξη φιλοδοξεί να αναπαραγάγει ό,τι συμβαίνει στον πυρήνα του Ήλιου και θεωρείται από τους υποστηρικτές της η ενέργεια του μέλλοντος, διότι δεν παράγει παρά λίγα απόβλητα -και αυτά σαφώς πολύ λιγότερο ραδιενεργά σε σχέση με έναν κλασικό πυρηνικό σταθμό – και καθόλου αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η πυρηνική σύντηξη επιτρέπει την παραγωγή ενέργειας τέσσερα εκατομμύρια φορές περισσότερη από τον άνθρακα, το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, σε συνθήκες υψηλής ασφάλειας.

Το JET αποτελεί ένα κοινό πρόγραμμα των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελβετίας, της Βρετανίας και της Ουκρανίας, το οποίο ιδρύθηκε το 1978 και άνοιξε τις πύλες του έξι χρόνια αργότερα το 1984, και στην ουσία είναι το ισχυρότερο και μεγαλύτερο στον κόσμο μηχάνημα παραγωγής ενέργειας αυτού του είδους.

Ο σχεδιασμός αυτής της «στήλης» παραγωγής ενέργειας έλκει την καταγωγή του από σχέδια σοβιετικών επιστημόνων της δεκαετίας του 1950. Χρησιμοποιεί ισχυρούς μαγνήτες για να «κρατάει» το πλάσμα δύο ισοτόπων υδρογόνου – ουσιαστικά ένα μείγμα από δευτέριο και τρίτιο – σε θέση τέτοια ώστε θερμαινόμενο σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από του Ήλιου οι ατομικοί πυρήνες συντήκονται και απελευθερώνουν την επιθυμητή ενέργεια.

Σημειώνεται ότι σχετικά πειράματα πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα, χωρίς όμως σημαντική επιτυχία. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, τελευταίο ορόσημο, το οποίο μάλιστα διπλασίασε την προηγούμενη εξαγωγή ενέργειας, ήταν τα 22 megajoules που πέτυχε πάλι το JET το 1997.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα