![Φυτοφάρμακα: Τι έδειξε έρευνα για τους κινδύνους και τα οφέλη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/laxanika.basket.jpg)
Οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από τη διατροφική έκθεση σε υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενοι. Οι περισσότερες από τις μελέτες που σχετίζονται με τις επιπτώσεις των γεωργικών φαρμάκων στην ανθρώπινη υγεία ασχολούνται με την έκθεση του χρήστη σε αυτά. Ωστόσο, έχουν εκφραστεί ανησυχίες για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην υγεία του γενικού πληθυσμού μέσω της διατροφικής έκθεσης.
Όμως λίγες από τις επιπτώσεις στην υγεία που έχουν συσχετιστεί με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (ΦΠ) μπορούν να θεωρηθούν αιτιολογικές. Επίσης, έχουν εκφραστεί ανησυχίες για την ταυτόχρονη παρουσία πολλαπλών υπολειμμάτων ΦΠ στα τρόφιμα. Ωστόσο, έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι οποιεσδήποτε συνέργειες σε επίπεδο διατροφικής έκθεσης είναι σπάνιες.
Μία τέτοια έρευνα πραγματοποιήθηκε και από την ΔΑΟΚ Δράμας και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο με τη συμμετοχή του αναπληρωτή καθηγητή Εμμανουήλ Ροδιτάκη. Στην έρευνα αυτή, που εκπονήθηκε τον Μάρτιο 2021, συμμετείχαν 1.846 καταναλωτές από όλες τις περιφέρειες της χώρας μας.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2022/02/fytofarmaka-psekasmoi-600x391.jpg)
Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι το 55% των συμμετεχόντων υποστηρίζει τη θέση ότι τα οφέλη από τη χρήση των ΦΠ δεν υπερτερούν έναντι των δυνητικών κινδύνων αυτών.
Ο πλέον ισχυρός προγνωστικός παράγοντας της στάσης των καταναλωτών ως προς το ζήτημα οφέλους/κινδύνου από τα ΦΠ είναι η αποδοχή των θετικών υνεισφορών της χρήσης των ΦΠ. Αυτό αναλύεται στην επισιτιστική ασφάλεια, στη διασφάλιση της φυτικής παραγωγής, στη συμβολή στο εθνικό εισόδημα και ταυτόχρονα, στη διασφάλιση τού χρήστη και τού καταναλωτή από την ορθή χρήση των ΦΠ. Έτσι, το αυξημένο επίπεδο αντιλαμβανόμενων θετικών συνεισφορών των ΦΠ, προάγει τη θέση ότι οι ωφέλειες των ΦΠ υπερέχουν των δυνητικών κινδύνων τους.
Η ιδιότητα του χρήστη ΦΠ, είτε για επαγγελματικούς ή ερασιτεχνικούς λόγους, είναι ο επόμενη ισχυρή προγνωστική μεταβλητή. Η εξοικείωση των ανθρώπων με ένα θέμα απομειώνει τα αισθήματα αβεβαιότητας και αυξάνει την αντίληψη τού ελέγχου επί των ενδεχόμενων κινδύνων. Ο τόπος διαμονής (αστική ή αγροτική περιοχή) δεν φαίνεται να επιδρά σημαντικά.
Σε ό,τι αφορά στο φύλο, οι άνδρες εξέφρασαν συχνότερα θετική άποψη στην αποδοχή των ωφελειών των ΦΠ έναντι των κινδύνων. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες εκφράζουν αυξημένα επίπεδα αντιλαμβανόμενου κινδύνου αναφορικά με χημικά υπολείμματα.
Το πώς αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές την ασφάλεια των φυτικών τροφίμων, επιδρά στις πεποιθήσεις τους.
Το παραπάνω έχει σχέση με τις απόψεις των συμμετεχόντων ως προς τη θέση ότι τα φυτικά τρόφιμα θεωρούνται γενικώς ασφαλή, ότι τα ελληνικά φυτικά τρόφιμα είναι εξίσου ασφαλή με αυτά των υπολοίπων κρατών-μελών της ΕΕ, το ότι οι καταναλωτές δεν κινδυνεύουν γενικά από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και ότι υφίσταται τακτικός έλεγχος υπολειμμάτων ΦΠ στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Το αυξημένο επίπεδο αντιλαμβανόμενης ασφάλειας, προάγει τη θέση ότι οι ωφέλειες των ΦΠ υπερέχουν των δυνητικών κινδύνων τους.
Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας έχουν καταδείξει τον ουσιαστικό ρόλο της πληροφόρησης σχετικά με τα ΦΠ, ιδίως από εξειδικευμένες (και γενικές ωστόσο) πηγές πληροφόρησης. Η ενημέρωση για θέματα που σχετίζονται με τα ΦΠ, επιδρά στη στάση των καταναλωτών υπέρ των ωφελειών σε σχέση με τους δυνητικούς κινδύνους από τα ΦΠ. Μεταξύ των εξειδικευμένων πηγών πληροφόρησης ξεχωριστή θέση κατέχει ο γεωπόνος, ως η συχνότερη πηγή απόκτησης πληροφορίας. Ωστόσο, πηγές πληροφοριών όπως οι επίσημες ιστοσελίδες, τα τακτικά ενημερωτικά δελτία δημοσίων φορέων και τα ειδικά περιοδικά επιφέρουν περισσότερο ισχυρή θετική επίδραση. Από τις γενικές πηγές πληροφόρησης ξεχωρίζει ο ηλεκτρονικός Τύπος, ενώ πολύ μικρότερη συμβολή έχουν η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, ο έντυπος Τύπος και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.
Η εμπιστοσύνη στις διαδικασίες πιστοποίησης των τροφίμων εμπεριέχει τις μεταβλητές της ιχνηλασιμότητας, της σήμανσης των τροφίμων και της αίσθησης ασφάλειας που προσφέρει η πιστοποίηση. Η αυξημένη εμπιστοσύνη στην πιστοποίηση των φυτικών τροφίμων, προάγει τη θέση ότι οι ωφέλειες των ΦΠ υπερέχουν των δυνητικών κινδύνων τους.
Ο αντιλαμβανόμενος κίνδυνος από μέρους των καταναλωτών αναφορικά με τα ΦΠ επιδρά αρνητικά στις πεποιθήσεις και απόψεις των καταναλωτών σε ό,τι αφορά στις ωφέλειες από τη χρήση των ΦΠ έναντι των πιθανών κινδύνων που απορρέουν από αυτά. Στη συνιστώσα αυτή εμπεριέχονται οι μεταβλητές της ανησυχίας ότι η υγεία τους έχει επηρεαστεί, καθώς επίσης το αίσθημα ανασφάλειας από τα υπολείμματα ΦΠ στα τρόφιμα για την υγεία των ιδίων και των συγγενών τους. Το αποτέλεσμα αυτό υποδεικνύει ότι τα υπολείμματα ΦΠ είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους Έλληνες καταναλωτές και συνδέεται αμέσως με την υγεία τους.
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι οι καταναλωτές δεν αναγνωρίζουν τη θεμελιώδη αρχή της τοξικολογίας, δηλαδή την δοσοεξαρτώμενη απόκριση ενός χημικού παράγοντα και εξ’ αυτού προκαλείται αυξημένη αντιλαμβανόμενη αίσθηση κινδύνου στο κοινό από τα τρόφιμα. Το θέμα αυτό έχει συσχετιστεί επίσης και με την έλλειψη γνώσης για την ύπαρξη κανονιστικού πλαισίου και νομίμων ορίων υπολειμμάτων και γενικότερα αποδίδεται στη διάσταση που υφίσταται μεταξύ της άποψης των ειδικών σε θέματα ασφάλειας τροφίμων και τού ευρύτερου κοινού.
Ανησυχία για τα υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων στα τρόφιμα
Από τη μελέτη αυτή έχει δειχθεί ότι οι Έλληνες καταναλωτές εκφράζουν αυξημένη ανησυχία για τα υπολείμματα ΦΠ στα τρόφιμα. Ταυτόχρονα ωστόσο, αναγνωρίζουν σε σημαντικό βαθμό θετικές συνεισφορές της χρήσης των ΦΠ στην επισιτιστική ασφάλεια και στην εθνική οικονομία. Η ανάλυση έχει καταδείξει την ύπαρξη σημαντικών προγνωστικών παραμέτρων για τις πεποιθήσεις των καταναλωτών σε ό,τι αφορά στο ερώτημα της υπεροχής των ωφελειών ή των κινδύνων από τα ΦΠ.
Οι προσωπικές αξίες και πεποιθήσεις, η ιδιότητα τού χρήστη ΦΠ, το φύλο, η εμπιστοσύνη στις διαδικασίες πιστοποίησης τροφίμων και του επίσημου ελέγχου των υπολειμμάτων ΦΠ, καθώς και το επίπεδο πληροφόρησης των καταναλωτών, επιδρούν καθοριστικά στη στάση τους.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 6,3% στον δείκτη τιμών εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/ot_georg_PROIONTA_money-600x352.png)
Αύξηση 6,3% στον δείκτη τιμών εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
![Δημήτρης Ρουσσέας (ΣΠΕΛ) στον ΟΤ: Το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων δεν θα υπήρχε χωρίς λιπάσματα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/ot_rousseas_dhm-600x352.png)
Ρουσσέας στον ΟΤ: Με νέα προϊόντα λίπανσης στη μάχη για την κλιματική αλλαγή
Για τις αλλαγές που φέρνουν στη βιομηχανία λιπασμάτων και τον αγροτικό κόσμο οι «πράσινες» ευρωπαϊκές πολιτικές μιλά στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων Δημήτρης Ρουσσέας
![Η υπεραξία του ελληνικού ελαιόλαδου «πνίγεται» στα βυτία – Τα διδάγματα από Μ. Βρετανία και ΗΠΑ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/elaiolado_0606-600x391.jpg)
Η υπεραξία του ελληνικού ελαιόλαδου «πνίγεται» στα βυτία – Τα διδάγματα από Μ. Βρετανία και ΗΠΑ
Τα χαμηλά ποσοστά τυποποίησης στερούν υπεραξία από το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο -
![ΟΠΕΚΕΠΕ – δηλώσεις: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ των αγροτών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/opekepe-600x391.jpg)
Άνοιξε η πλατφόρμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ των αγροτών
Με δύο τρόπους μπορούν να υποβληθούν οι δηλώσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ από τους αγρότες - Έπεται εγκύκλιος και εφαρμοστικές οδηγίες
![Εξαγωγές: Πρεμιέρα για το επιτραπέζιο σταφύλι – Καλοί ρυθμοί στα καλοκαιρινά φρούτα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/fruit-stafuli.rodakina80-600x400.jpg)
Πρεμιέρα για το επιτραπέζιο σταφύλι - Καλοί ρυθμοί στα καλοκαιρινά φρούτα
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών
![Κτηνοτρόφοι: Σχέδιο για την ανασυγκρότηση του κλάδου κατέθεσε ο ΣΕΚ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/ot_kthnotrofos1-600x352.png)
Τι προτείνουν οι κτηνοτρόφοι για την ανασυγκρότηση του κλάδου
Σε ετοιμότητα για «διεκδίκηση κεκτημένων τα οποία φαίνεται πως χάνονται σταδιακά όλο και περισσότερα» καλεί τους κτηνοτρόφους ο ΣΕΚ
![Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Μνημόνιο συνεργασίας για την ενίσχυση της βιώσιμης γεωργίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/tsiaras.simopoulos-600x478.jpg)
Μνημόνιο συνεργασίας για την ενίσχυση της βιώσιμης γεωργίας
Η πρωτοβουλία θα ενισχύσει την καινοτομία και θα συμβάλλει στην αειφορία του αγροτικού τομέα, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας
![Υπερτουρισμός: «Αγκάθι» για τον πρωτογενή τομέα στα νησιά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/agrotis.302-600x338.jpg)
Γιατί ο υπερτουρισμός οδηγεί σε αφανισμό τον πρωτογενή τομέα στα νησιά
Η κλιματική κρίση ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την ανησυχητική αυτή πορεία του πρωτογενούς τομέα προς τον αφανισμό
![ΣΥΡΙΖΑ: Στη Βουλή η λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι «κομμένες» επιδοτήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/opekepe.2024-600x352.png)
Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα λάθη στις πληρωμές των αγροτών
Μετά την αποκάλυψη του ΟΤ για τις «ψαλιδισμένες» επιδοτήσεις και τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου
![Ροδάκινο: Εξαπλώνεται ο ιός που παραμορφώνει τους καρπούς – Χτυπημένα 570 αγροτεμάχια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/rodakinia.2029-600x391.jpg)
Εξαπλώνεται ο ιός που παραμορφώνει τα ροδάκινα - Χτυπημένα 570 αγροτεμάχια
Οι παραγωγοί που διαπιστώνουν το πρόβλημα σε κάποιο αγροτεμάχιο με ροδάκινα, καλούνται να προχωρήσουν σε δήλωσή του