
Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τον πληθωρισμό φέτος προχώρησε η Κομισιόν, αλλά εξακολουθεί να αναμένει ότι οι τιμές θα κινηθούν κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του 2% το 2023. Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πληθωρισμό στο 3,5% φέτος, αυξημένο κατά 1,3% σε σύγκριση με το 2,2% της πρόβλεψης του περασμένου Νοεμβρίου.
Ιδιαίτερα έντονη είναι η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης όσον αφορά στις προοπτικές του πληθωρισμού. Από τη μία πλευρά, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις θα αμβλυνθούν και ότι απαιτείται ένας βαθμός χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ πρέπει να αυστηροποιήσει τη νομισματική πολιτική μετά από διαδοχικά ιστορικά υψηλά σε μηνιαία βάση του πληθωρισμού.
Συζήτηση για τα επιτόκια
Ο διοικητής της Bundesbank Χοακίμ Νάγκελ έγινε ο δεύτερος κεντρικός τραπεζίτης τις τελευταίες ημέρες που δήλωσε ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια αργότερα φέτος.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πιθανό να μειωθούν το επόμενο έτος.
«Αφού έφτασε σε ποσοστό ρεκόρ 4,6% το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη προβλέπεται να κορυφωθεί στο 4,8% το πρώτο τρίμηνο του 2022 και να παραμείνει πάνω από το 3% μέχρι το τρίτο τρίμηνο του έτους», αναφέρει η Κομισιόν στις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις 2022 που δημοσιεύτηκαν σήμερα.
«Καθώς οι πιέσεις από τους περιορισμούς της προσφοράς και τις υψηλές τιμές της ενέργειας εξασθενούν, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 2,1% το τελευταίο τρίμηνο του έτους, πριν κινηθεί κάτω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2023», πρόσθεσε η Επιτροπή.
Ως εκ τούτου, εκτίμησε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα αυξηθεί από 2,6% το 2021 σε 3,5% το 2022, πριν υποχωρήσει στο 1,7% το 2023.
Αυτά τα νούμερα, ωστόσο, υποδεικνύουν μια προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό στην επόμενη συνεδρίασή της τον Μάρτιο.
Υψηλή αβεβαιότητα
Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό, αλλά και για τη συνολική οικονομία στην Ευρώπη, εξαρτώνται επίσης από τις εντάσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
«Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη και τις προοπτικές για τον πληθωρισμό επιδεινώνονται σημαντικά από τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη», ανέφερε η Επιτροπή.


Latest News

H Volvo «λύνει το χειρόφρενο» των απολύσεων στις ΗΠΑ - Περικοπές 800 θέσεων εργασίας
Οι απολύσεις στη Volvo είναι η πιο πρόσφατη απάντηση από τη βιομηχανία αυτοκινήτων και φορτηγών που πλήττεται από τους δασμούς

Ντάλι (Fed): Στον «πάγο» τα επιτόκια για όσα χρειαστεί – Πότε βλέπει μειώσεις
Η Ντάλι της Fed εκτιμά ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι πιο αυξημένοι φέτος

Ταϊβάν: Φρένο στις ανοικτές πωλήσεις μετοχών εν μέσω δασμολογικής αβεβαιότητας
Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Ταϊβάν σημείωσε ότι οι περιορισμοί θα συνεχιστούν, χωρίς να αναφέρει πότε μπορεί να αρθούν.

Τα πρώτη κινεζικά αεροπλάνα COMAC πετούν στο Βιετνάμ
Η COMAC ήδη από το 2024 αύξησε τα σχέδια πωλήσεων και παραγωγής και εμπορεύεται το C919 εκτός Κίνας.

Γιατί οι ντομάτες γίνονται θύματα του εμπορικού πολέμου
Νέοι φόροι θα πλήξουν τις αμερικανικές εισαγωγές φρέσκων ντοματών από το Μεξικό από τον Ιούλιο, εκτός εάν επιτευχθεί μια νέα συμφωνία

Τι περιμένει ο Μασκ από την επίσκεψη στην Ινδία - Η συνάντηση με Μόντι
Ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X για την επικείμενο ταξίδι

«Ευκαιρίες στο χάος» των ΗΠΑ αναζητούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες
Με ράλι προσφορών προσπαθούν να ξεστοκάρουν εν όψει επικείμενων ανατιμήσεων λόγω των δασμών Τραμπ

Η σοκολάτα Ντουμπάι προκαλεί έλλειψη φιστικιών ενώ οι TikTokers τρελαίνονται
Οι παγκόσμιες τιμές φιστικιού αυξάνονται κατά το ένα τρίτο καθώς η ζήτηση για μπάρες γεμάτες με κρέμα συνεχώς αυξάνεται

Unicredit: «Πράσινο φως» υπό όρους για την απόκτηση της Banco BPM
Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως στην UniCredit να προχωρήσει την προσφορά εξαγοράς της Banco BPM

Ιταλία και ΗΠΑ αντιτάσσονται στους «μεροληπτικούς» φόρους των Big Tech
Η Ιταλία συμφωνεί με τις ΗΠΑ να αντιταχθούν στους «μεροληπτικούς» φόρους τεχνολογίας που επιβάλλονται στις Big Tech