Οι επενδυτές προετοιμάζονται για μεγαλύτερη αστάθεια της αγοράς μετά την υψηλότερη από την αναμενόμενη άνοδο των τιμών καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τους αναλυτές να στοιχηματίζουν πλέον για το πόσο επιθετικά θα χρειαστεί να κινηθεί η Federal Reserve στον αγώνα της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Η προοπτική μιας πιο επιθετικής Fed αποτελεί το κύριο θέμα για τις αγορές φέτος, οδηγώντας τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υψηλότερα και τις μετοχές χαμηλότερα.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει πλέον αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης μόνο το 2022 καθώς έφτασε στο 2% την Πέμπτη, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών.

Όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο εκτοξεύτηκε στο 7,5%, το υψηλότερο ποσοστό από τον Φεβρουάριο του 1982, διαψεύδοντας τις προβλέψεις.

«Όλοι γνώριζαν ότι τα δεδομένα για τον πληθωρισμό θα ήταν καυτά. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη», δήλωσε ο Jamie Cox, διευθύνων σύμβουλος της Harris Financial Group στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, προσθέτοντας ωστόσο, ότι αυτό που μένει να διαφανεί είναι αν είναι «αρκετά καυτά» για την Fed ώστε να αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια πιο γρήγορα.

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed στα μέσα Μαρτίου. Η κεντρική τράπεζα έχει ήδη σηματοδοτήσει ότι θα αυξήσει τα επιτόκια σε αυτή τη συνεδρίαση, αλλά το θέμα για τους επενδυτές είναι αν αυτή η αύξηση θα είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσης, ή ακόμα πιο επιθετική κατά 50 μονάδες βάσης.

Τι δείχνουν οι προβλέψεις

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ομοσπονδιακών κεφαλαίων την Πέμπτη έδειξαν πιθανότητα 50% ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, από πιθανότητες 30% πριν από τα στοιχεία του ΔΤΚ.

«Αυτός ο αριθμός υπογραμμίζει εκ νέου την αίσθηση του επείγοντος για δράση της Fed», δήλωσε ο Subadra Rajappa, επικεφαλής στρατηγικής για τα επιτόκια των ΗΠΑ στη Societe Generale στη Νέα Υόρκη. «Η αγορά αρχίζει να ποντάρει σε μια πολύ πιο επιθετική πορεία αύξησης των επιτοκίων».

Μετά τα δεδομένα του ΔΤΚ, οι αναλυτές της BofA Global Research δήλωσαν ότι τα στοιχεία αυτά συνηγορούν υπέρ της πιο «γερακίσιας» πρόβλεψης ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια επτά φορές φέτος. «Για τη Fed, αυτή η έκθεση παρέχει μια άλλη κλήση αφύπνισης», ανέφεραν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της BofA. «Ο πληθωρισμός είναι εδώ και συνεχίζει να κάνει γνωστή την παρουσία του παντού».

Πού απέτυχαν οι προβλέψεις;

Η μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη αύξηση στον πληθωρισμό των Ηνωμένων Πολιτειών, οφείλεται στις αυξήσεις των τιμών σε μια ποικιλία προϊόντων λιανικής, αναφέρει σε σχόλιό της η PIMCO, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

H Τίφανι Γουίλντινγκ, που υπογράφει το σχόλιο, εκτιμά ότι ο δομικός πληθωρισμός στο τέλος του έτους θα διαμορφωθεί στο 3,6% (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,3%). Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, αναφέρει, ότι τα νέα στοιχεία ενισχύουν την πιθανότητα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο.

«Ωστόσο, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Fed θα προτιμούσε να αυξάνει διαδοχικά σε κάθε συνεδρίαση, αντί για μια πιο απότομη προσαρμογή» υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι τα σημερινά δεδομένα ενισχύουν την προσδοκία ότι η Fed πιθανότατα θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια ανά συνεδρίαση.

Τα γεράκια ανεβάζουν τους τόνους

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Federal Reserve του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, ένας εκ των «γερακιών» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ότι υποστηρίζει την αύξηση των επιτοκίων κατά μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα έως τις αρχές Ιουλίου, ως απάντηση στον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

«Θα ήθελα να δω 100 μονάδες βάσης μέχρι την 1η Ιουλίου», δήλωσε ο Μπούλαρντ, στο Bloomberg News την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι αν και έχει εδώ και καιρό υιοθετήσει μια πιο «γερακίσια» , τα νέα στοιχεία τον κάνουν ακόμα πιο επιθετικό, στην άποψή του για τη στάση που πρέπει να υιοθετήσει η επιτροπή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή