![ΕΚΤ: Απαιτεί από τις τράπεζες να διακρατούν περισσότερα κεφάλαια το 2022](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/OT_banking3.png)
Τα αποτελέσματα της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process – SREP) για το 2021, δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Τα ευρήματα αυτής της ετήσιας αξιολόγησης δείχνουν ότι τα σημαντικά ιδρύματα διατήρησαν εύρωστες θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας, καθώς οι περισσότερες τράπεζες λειτουργούν με επίπεδα κεφαλαίου που υπερβαίνουν αυτά που ορίζουν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις και κατευθύνσεις. Οι βαθμολογίες των τραπεζών παρέμειναν σε γενικές γραμμές συνολικά σταθερές.
Τα αποτελέσματα της SREP 2021 αντανακλούν τόσο την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα της Ευρώπης, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στην οικονομική ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ, όσο και τις προκλήσεις που διαφαίνονται στον ορίζοντα.
Αβεβαιότητα
Συγκεκριμένα, εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική πορεία και εξέλιξη της πανδημίας, τη στιγμή που η διατάραξη στις αλυσίδες προσφοράς επηρεάζει αρνητικά το εμπόριο και τη συνολική οικονομική δραστηριότητα. Διαφαίνονται και άλλοι κίνδυνοι που απορρέουν από ένα ευρύ φάσμα αβεβαιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων πιθανών κυβερνοεπιθέσεων, των κλιματικών κινδύνων, της συνεχιζόμενης πίεσης στην κερδοφορία και του ενδεχόμενου μη ομαλής εξόδου από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Ο εποπτικός κύκλος του 2021 σηματοδότησε την επάνοδο στην κανονικότητα, μετά τη ρεαλιστική προσέγγιση που εφαρμόστηκε το 2020 όταν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις διατηρήθηκαν σε σταθερά επίπεδα λόγω της πανδημίας και οι ανησυχίες των εποπτικών αρχών αντιμετωπίστηκαν κυρίως μέσω συστάσεων και όχι μέσω απαιτήσεων.
Κατά συνέπεια, η SREP 2021 περιλάμβανε την αξιολόγηση του κεφαλαίου των τραπεζών, την απόδοση βαθμολογιών SREP στα συνολικά προφίλ κινδύνου των τραπεζών και στα βασικά στοιχεία αυτών των προφίλ, καθώς και την έκδοση επίσημων αποφάσεων πλέον των συστάσεων.
Κατά μέσο όρο, οι τράπεζες διατήρησαν εύρωστες θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Οι συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις και κατευθύνσεις αυξήθηκαν ελαφρώς για το 2022 και διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο σε περίπου 15,1% των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού (risk-weighted assets – RWA), έναντι 14,9% στο πλαίσιο της ρεαλιστικής αξιολόγησης που εφαρμόστηκε στη SREP 2020. Το μέσο ύψος των συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων και κατευθύνσεων όσον αφορά το κεφάλαιο κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1 – CET1) αυξήθηκε σε περίπου 10,6% των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού, από 10,5%.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/01/euro-600x390.jpg)
Στην οριακή αύξηση του συνολικού κεφαλαίου συνέβαλαν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις του Πυλώνα 2 (Pillar 2 capital requirements – P2R), οι οποίες αυξήθηκαν σε 2,3%, από 2,1%. Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στη θέσπιση συγκεκριμένης απαίτησης (προσαύξηση λόγω υστέρησης κεφαλαίου όσον αφορά τον σχηματισμό προβλέψεων) που επιβλήθηκε σε τράπεζες που δεν σχημάτισαν επαρκείς προβλέψεις για να καλύψουν τον πιστωτικό κίνδυνο από μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) που χορηγήθηκαν πριν από τις 26 Απριλίου 2019. Οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν ενεργά την υστέρηση κεφαλαίου όσον αφορά τις προβλέψεις τους σε σχέση με τις προσδοκίες της ΕΚΤ θα μπορέσουν να μειώσουν γρήγορα αυτήν τη νέα προσαύξηση εντός του 2022 χωρίς να περιμένουν την επόμενη αξιολόγηση SREP.
Οι κατευθύνσεις του Πυλώνα 2 (Pillar 2 guidance – P2G), οι οποίες αποτυπώνουν τους κινδύνους που προκύπτουν από τα αποτελέσματα των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, αυξήθηκαν κατά 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας σε 1,6%, από 1,4%. Μόνο έξι τράπεζες δεν συμμορφώθηκαν με τις P2G τους στο τέλος του 2021, και αυτό εξαιτίας διαρθρωτικών ζητημάτων που προϋπήρχαν της πανδημίας.
Στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης που έλαβε η ΕΚΤ, οι τράπεζες μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας τους ή τις P2G τους μέχρι το τέλος του 2022. Μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2023 – όπως ανακοινώθηκε σε ξεχωριστό δελτίο Τύπου – η ΕΚΤ προσδοκά ότι οι τράπεζες θα λειτουργούν με κεφάλαια που θα υπερβαίνουν το επίπεδο των P2G τους.
«Είμαστε σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο έχουν λειτουργήσει μέχρι στιγμής οι τράπεζες στη διάρκεια της πανδημίας. Συνέβαλαν στην ανθεκτικότητα της οικονομίας της ζώνης του ευρώ και συνέχισαν να χορηγούν πιστώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις,» δήλωσε ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Andrea Enria. «Ωστόσο, η επίδραση της πανδημίας στην οικονομία δεν έχει εκλείψει ακόμα. Οι τράπεζες πρέπει να εξακολουθήσουν να έχουν επίγνωση των πιθανών συνεπειών στους ισολογισμούς τους και να ενισχύσουν ειδικότερα τα πλαίσια ελέγχου κινδύνων και διακυβέρνησης που διαθέτουν.»
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![VentureGarden Αθήνα: Ο επιταχυντής επιχειρηματικών ιδεών ξεκινά τον 23ο κύκλο του τον Μάρτιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/23ος-Κύκλος-VentureGarden-Αθήνα-600x503.png)
VentureGarden Αθήνα: Ο επιταχυντής επιχειρηματικών ιδεών ξεκινά τον 23ο κύκλο του τον Μάρτιο
Οι αιτήσεις του 23ου κύκλου του VentureGarden Αθήνα είναι ανοιχτές για όλους όσους έχουν μία επιχειρηματική ιδέα ή επιθυμούν να αναπτύξουν μία νέα επιχείρηση
![Αγορά: Προς άρση του πλαφόν τον Απρίλιο στα μικτά κέρδη σουπερμάρκετ και προμηθευτών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/supermarket-scaled-1-2048x1296-1-600x380.jpg)
Κληρώνει… τον Απρίλιο για το πλαφόν στα κέρδη – Θα ανέβουν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ;
Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες στην αγορά καθώς η πορεία των τιμών θα καθορίσει και τις αποφάσεις του υπ. Ανάπτυξης για την τύχη του πλαφόν
![Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων (Βίκος): Μετά το νερό στοχεύει και σε… ροζ πρωτιά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vikos-600x400.jpg)
Μετά το νερό στοχεύει και σε… ροζ πρωτιά η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων (Βίκος)
Κυριαρχία στο νερό με 20,4% μερίδιο - Με +121,74% «έτρεξε» το Βίκος Pink Grapefruit - Τα νέα σχέδια της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων για την αγορά του HoReCa
![Παντελιάδης (METRO): Γιατί δεν φοβάμαι την είσοδο της Motor Oil στη λιανική](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/panteliadis-600x450.jpg)
Το «μερίδιο στομάχου», η Motor Oil και τι δεν φοβάται ο Αρ. Παντελιάδης
Τι σχεδιάζει ο Αριστοτέλης Παντελιάδης για τον όμιλο METRO – Πόσο θα αυξηθούν τα έσοδα των σούπερ μάρκετ το 2025 – Γιατί θα εξαφανιστεί το τσουνάμι των προσφορών
![Titan America: Κέρδη στο ντεμπούτο της Titan America στο NYSE](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/titan-america-sosto-2-600x398.png)
Κέρδη στο ντεμπούτο της Titan America στο NYSE
Η μετοχή της Titan America άρχισε τις συναλλαγές στα 16 δολάρια, την τιμή δηλαδή για τις 24.000.000 κοινές μετοχές της αρχικής δημόσιας προσφορά της
![Eurobank: Στο 32,89% η συμμετοχή της Fairfax – Οι μετοχές μετά το placement](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/fairfaxi-sosti-600x342.png)
Στο 32,89% η συμμετοχή της Fairfax στη Eurobank - Οι μετοχές μετά το placement
Πώς οδηγήθηκε η Fairfax στη μείωση του ποσοστού της
![Titan America: Σταθεροποιητικά στο ντεμπούτο της στο NYSE](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/titan-america-bell-600x315.png)
Σταθεροποιητικά στο ντεμπούτο της η Titan America
Η Titan Cement International SA αναμένει να αντλήσει κεφάλαια της τάξης των 228.000.000 δολαρίων Αμερικής μετά την αφαίρεση των προμηθειών των αναδόχων
![Ευάγγελος Μυτιληναίος: «Γιατί επέλεξα την IPO στο Λονδίνο κι όχι στη Νέα Υόρκη»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/ot_mytilineos4-600x352.png)
Μυτιληναίος στους FT: Γιατί βάζει τη Metlen στο LSE και όχι στο NYSE
Τι λέει στους FT ο προέδρος και CEO της Metlen για την εξάρτηση της ΕΕ από τα κρίσιμα μέταλλα της Κίνας
![THEON: Νέες παραγγελίες ύψους 53 εκατ. τον Ιανουάριο 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/thumbnail_THEON_THEA-Heads-Up-Display_2-600x600.jpg)
THEON: Νέες παραγγελίες ύψους 53 εκατ. τον Ιανουάριο 2025
Οι παραγγελίες αυτές προστίθενται στο ήδη αυξημένο ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών της THEON, ύψους περίπου €650 εκατ. από τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
![ΚΕΕΕ: Συμπαράσταση προς τις επιχειρήσεις της Σαντορίνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/Masoutis-2-768x526-1-600x411.jpg)
Συμπαράσταση ΚΕΕΕ προς τις επιχειρήσεις στη Σαντορίνη
Η σεισμική δραστηριότητα επηρεάζει τη λειτουργία και τη βιωσιμότητά τους