Το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 2,7% το τρίτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το προηγούμενο, και σε ετήσια βάση κατά 8,5% το 2021, αντανακλώντας τις ισχυρές αποδόσεις στις εξαγωγές και τη σημαντική συμβολή της ιδιωτικής κατανάλωσης, όπως αναφέρεται στις Χειμερινές Οικονομικές Προβλέψεις 2022 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4,9% το 2022 και κατά 3,5% το 2023.

Ανάκαμψη σε τουριστικό και βιομηχανικό τομέα

Η αξιοσημείωτη ανάκαμψη τις τουριστικές εισροές το καλοκαίρι βοήθησε την οικονομία να ανακτήσει εκ νέου σημαντικό μέρος των προηγούμενων απωλειών λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας της COVID-19, ενώ ο βιομηχανικός τομέας έχει σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη. Η πρόσφατη εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον και τα σχετικά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν εκ νέου, επιβάρυναν την ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2021, αλλά ο αντίκτυπός τους προβλέπεται να εξασθενίσει σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2022. Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 8,5% το 2021.

Η ανάπτυξη το 2022 προβλέπεται να ενισχυθεί από τις επενδύσεις που υποστηρίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Όσο οι καταναλωτικές δαπάνες επιστρέφουν στα προ πανδημίας επίπεδα, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται επίσης να στηρίξει την ανάπτυξη. Επιπλέον, το εξωτερικό περιβάλλον προβλέπεται να παραμείνει υποστηρικτικό. Ο τουρισμός ειδικότερα αναμένεται να συνεχίσει να ανακάμπτει από τις προηγούμενες απώλειες, μέχρι να επιστρέψει πλήρως στα προ πανδημίας επίπεδα έως το τέλος του προβλεπόμενου ορίζοντα. Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4,9% το 2022 και κατά 3,5% το 2023.

Πληθωρισμός στο 3,1% το 2022

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2021 λόγω κυρίως των πολύ υψηλών τιμών ενέργειας. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων αναμένεται να ανέλθουν στο υψηλότερο επίπεδο κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2022 και να χαλαρώσουν αργότερα μέσα στο έτος. Το υψηλό ενεργειακό κόστος αναμένεται να περάσει στη λιανική αγορά κάνοντας πιο ακριβό το καλάθι των νοικοκυριών. Προβλέπεται o πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 3,1% για φέτος και στο 1,1% για το 2023.

Οι μισθολογικές πιέσεις μέχρι στιγμής παρέμειναν περιορισμένες λόγω της μεγάλης χαλάρωσης στην αγορά εργασίας, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει αύξηση του κατώτατου μισθού στα μέσα του 2022, το μέγεθος του οποίου θα καθοριστεί ωστόσο αργότερα μέσα στο έτος και επομένως δεν λαμβάνεται υπόψη αυτή η πρόβλεψη.

Παρά τη γρήγορη ανάκαμψη μέχρι στιγμής, η εξέλιξη της πανδημίας αντιπροσωπεύει μια πηγή αβεβαιότητας ιδίως όσον αφορά στις αφίξεις των τουριστών. Επιπλέον, η πρόβλεψη της Κομισιόν προϋποθέτει μόνο περιορισμένο αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή από την αξιοσημείωτη αύξηση του κόστους εισροών. Αντιστρόφως, το συσσωρευμένο απόθεμα λόγω αποταμίευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μπορούσε να διευκολύνει μια πιο τολμηρή αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Σταϊκούρας: Η ελληνική ανάκαμψη δεύτερη υψηλότερη στην Ευρωζώνη

«Οι σημερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν την εξαιρετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις ευοίωνες προοπτικές της», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν.

Ειδικότερα, ο υπουργός τόνισε ότι «η χώρα καλύπτει τις απώλειες της υγειονομικής κρίσης, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται, η ανεργία συρρικνώνεται, το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη τονώνεται. Συγκεκριμένα, η χώρα επιτυγχάνει μία ισχυρότερη ανάκαμψη “τύπου V” το 2021- τη δεύτερη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη- καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών του 2020. Αυτή η ανάκαμψη ακολουθείται από υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, τόσο για το 2022 όσο και για το 2023, η δεύτερη υψηλότερη- σωρευτικά- την τριετία.

Επιπρόσθετα, η Ελλάδα εμφάνισε τον χαμηλότερο μέσο ρυθμό πληθωρισμού στην ευρωζώνη το 2021. Πληθωρισμός που ενισχύεται, πράγματι, σημαντικά το 2022, αλλά ο οποίος παραμένει χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μέχρι και το 2023.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει, με συνέπεια, την υλοποίηση μίας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, την εφαρμογή μίας διορατικής εκδοτικής στρατηγικής και την προώθηση μεταρρυθμίσεων, προκειμένου αυτή η ανάπτυξη να γίνει ισχυρότερη, να δημιουργηθούν περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί, περαιτέρω, η κοινωνική συνοχή».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News