Σχεδόν 6 στις 10 επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις προς τους πελάτες τους λόγω της αύξησης των τιμολογίων ενέργειας σε ποσοστό μεγαλύτερο από 40%, ενώ στην περίπτωση περαιτέρω αύξησης των τιμών ενέργειας στο επόμενο εξάμηνο ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες προβλέπουν μείωση στις εξαγωγές και στα κέρδη με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η εξέλιξη στις θέσεις εργασίας.
Αυτά είναι – μεταξύ άλλων – τα συμπεράσματα έρευνας γνώμης που διενήργησε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) για τις επιπτώσεις των αυξημένων τιμολογίαων ενέργειας στις μεταποιητικές επιχειρήσεις.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας γνώμης, ο πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) για τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και στην καθημερινή λειτουργία των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων εξ΄αιτίας της αύξησης των τιμών στα τιμολόγια ενέργειας, καταγράφει σημαντικές αυξήσεις από 20% έως και 40% στο κόστος παραγωγής της βιομηχανίας, στις τιμές πρώτων υλών και ενδιαμέσων προϊόντων, καθώς και στο κόστος μεταφοράς.
Μαζί με τη μείωση των εξαγωγών που επίσης καταγράφεται στην έρευνα, είναι προφανής ο κίνδυνος απώλειας σημαντικών αγορών του εξωτερικού, με αρνητικές συνέπειες στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και φυσικά στη διακράτηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
Για να μην επαληθευτούν οι δυσοίωνες προβλέψεις των επιχειρήσεων για το άμεσο χρονικό διάστημα, ο ΣΒΕ προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, που οδηγούν σε μείωση του κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία και σε διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Βεβαίως, την τελευταία τριετία έχουν ληφθεί πολλές ευνοϊκές αποφάσεις που έχουν ενισχύσει έμπρακτα την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις είχαν σημαντικά αποτελέσματα που υποβοήθησαν τις επιχειρήσεις, ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας.
Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα ενίσχυσης που θα ληφθούν από την Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, και για το λόγο αυτό θα πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά οι σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις τους.»
Τα βασικά αποτελέσματα της έρευνας
1. Το 88% των επιχειρήσεων έχει δεχθεί αύξηση στα τιμολόγια ενέργειας σε ποσοστό μεγαλύτερο από 40%.
2. Οι πρόσφατες αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας έχουν αυξήσει σε ποσοστό από 20% έως 40% :
· Το κόστος παραγωγής για περισσότερες από μία στις πέντε επιχειρήσεις (22%)
· Τι τιμές των πρώτων υλών για μία στις τρεις επιχειρήσεις (31%)
· Τι τιμές των ενδιάμεσων προϊόντων για μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (25%)
· Τις δαπάνες μεταφοράς των προϊόντων για μία στις πέντε επιχειρήσεις (19%)
3. Περισσότερες από τρεις στις δέκα επιχειρήσεις (33%) δεν έχουν μετακυλίσει τις αυξήσεις στους πελάτες τους, ενώ σε μετακύλιση των αυξήσεων έχουν προβεί περισσότερες από τις πέντε στις δέκα επιχειρήσεις. (57%)
4. Οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για τις τιμές ενέργειας στο επόμενο εξάμηνο είναι δυσοίωνες:
· Πέντε στις δέκα (50%) δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με σήμερα,
· μία στις τρεις (31%) προβλέπουν ότι θα αυξηθούν περαιτέρω, ενώ,
· μόνο μία στις δέκα (11%) προβλέπει μείωση τιμολογίων ενέργειας.
5. Τέλος, στην ερώτηση τι θα συμβεί στην περίπτωση περαιτέρω αύξησης των τιμών ενέργειας στο επόμενο εξάμηνο, οι επιχειρήσεις του δείγματος προβλέπουν μείωση από 10% έως 20%:
· Στις πωλήσεις: μία στις πέντε επιχειρήσεις, (19%)
· Στις εξαγωγές μία στις τέσσερις επιχειρήσεις, (25%) και,
· Στα κέρδη μία στις τέσσερις επιχειρήσεις. (25%)
Οι προτάσεις του ΣΒΕ
Θεσμικές παρεμβάσεις ενεργειακής πολιτικής και αναβάθμιση υποδομών:
1. Επανεξέταση του ενεργειακού μείγματος της χώρας, ώστε να επιτυγχάνονται οι χαμηλότερες δυνατές τιμές
2. Επίσπευση του θεσμικού πλαισίου διαμόρφωσης και εφαρμογής αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ.
3. Αναβάθμιση των υποδομών του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ούτως ώστε να υπάρχει δυνατότητα υποδοχής και διανομής νέας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, που μπορεί να παραχθεί από τη βιομηχανία με τη χρήση π.χ. φωτοβολταϊκών στοιχείων.
4. Θεσμοθέτηση προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας για τη βιομηχανία, όπως για παράδειγμα αντικατάσταση ενεργοβόρου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και ενεργειακή αναβάθμιση κάθε είδους εγκαταστάσεων, με έμφαση στις εγκαταστάσεις παραγωγής.
5. Νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση και άμεση λειτουργία των ενεργειακών κοινοτήτων, για την ευχέρεια εγκατάστασης virtual net metering και για την υπογραφή διμερών συμβολαίων.
6. Πρόγραμμα επιδότησης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών για επιχειρήσεις που υιοθετούν τη διαδικασία net metering.
7. Σχεδιασμός προγράμματος υποστήριξης του πράσινου μετασχηματισμού των εγχώριων μεταποιητικών επιχειρήσεων, το οποίο θα ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.
Μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα μέτρα:
1. Άμεση ενίσχυση των ενεργοβόρων βιομηχανιών, με επιδότηση που θα είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο, ανάλογα με τη βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στη λειτουργία της επιχείρησης.
2. Θεσμοθέτηση διαδικασίας εξόφλησης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος σε περισσότερες από έξι (6) δόσεις.
3. Καθιέρωση της υποχρεωτικότητας σταθερών τιμολογίων για τους μικρούς καταναλωτές.
4. Θεσμοθέτηση της διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ με διμερή συμβόλαια, δηλαδή εκτός Χρηματιστηρίου.
Latest News
«Έπεσε» 7,9% ο τζίρος στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο
Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του μηνός Σεπτεμβρίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2024, παρουσίασε αύξηση 5,6%
Ήπια επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο - Στα 4,1 δισ. ευρώ το έλλειμμα ισοζυγίου
Σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία του ΙΟΒΕ, σημειώθηκε άνοδος εισαγωγών 9,6%, έναντι σταθερότητας πέρυσι
Θεοδωρικάκος από Λάρισα: Κεντρικός ο ρόλος της στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας
Χρειάζεται να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία της περιοχής, ώστε τα νέα παιδιά να μείνουν εδώ, να δημιουργηθούν περισσότερες δουλειές, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος
Πτώση 10,6% στον εισαγόμενο πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο [πίνακες]
Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2024, σε σύγκριση με τον δείκτη Αυγούστου 2024, παρουσίασε μείωση 2,9%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
Κεραμέως στην ΕΕΝΕ: Μέλημά μας ο ψηφιακός μετασχηματισμός
Το ανθρώπινο δυναμικό έχει 55% βασικές ψηφιακές δυνατότητες και στόχος είναι να πάμε το 2030 στο 80%, λέει η υπουργός Εργασίας
Στόχος να υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις σε 630 ημέρες το 2027 - Τι είπε ο Φλωρίδης στην ΕΕΝΕ
Ετοιμάζουμε τον πιο σύγχρονο κώδικα στον κόσμο για εξωδικαστική επίλυση διαφορών, υποσχέθηκε ο Φλωρίδης στη Διάσκεψη της ΕΕΝΕ
Εξετάζουμε τις προτάσεις μείωσης φόρων αλλά... - Τι είπε ο Χατζηδάκης στην ΕΕΝΕ
Στην Ελλάδα «καλλιεργείται ένας μύθος ότι έχει επέλθει πλήρης αποβιομηχάνιση», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην ΕΕΝΕ
Πόσο ενισχύει την ελληνική οικονομία η μεταποίηση - Οι προτάσεις της ΕΕΝΕ για τη βιομηχανία [πίνακες]
Η έκθεση του ΙΟΒΕ για τη βιομηχανία παρουσιάστηκε στην 8η Οικονομική Διάσκεψη που πραγματοποιείται από την Ε.ΕΝ.Ε
Από τον Φιξ στις μικροζυθοποιίες: Οι «εμφύλιοι» και οι στρατηγικές που σημάδεψαν την αγορά μπίρας
Πλούσια σε ανταγωνισμούς και πάθη η ιστορία της αγοράς μπίρας στην Ελλάδα – Τα γεγονότα σταθμοί στην 150 πορεία της
Άνοδος 2,5% στη βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο - Ποιοι κλάδοι πήγαν καλύτερα [γραφήματα]
Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2024 παρουσίασε αύξηση 6,2%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ