
Η Θεσσαλονίκη η «πρώτη πόλη γαστρονομίας της Unesco στην Ελλάδα» φημίζεται για τα τέλεια γλυκά, τα πικάντικα σουτζουκάκια, το κρασί, τον φραπέ και τις τοπικές σπεσιαλιτέ που αντικατοπτρίζουν μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, γράφει η Βρετανική εφημερίδα Guardian σε ένα αφιέρωμα χαρακτηρίζοντάς την ως «ένα μοναδικό γαστρονομικό ρεπερτόριο».
Σημειωτέον, η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική ελληνική πόλη που έχει πετύχει την ένταξή της στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας.
«Αδιαμφισβήτητα η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη του φαγητού της Ελλάδας», λέει η Ελληνοαμερικανίδα τηλεοπτική σεφ Νταϊάν Κοτσίλας (Diane Kochilas).
Ένα ταξίδι στην ιστορία αυτού του σημαντικού εμπορικού λιμανιού είναι μια συνάντηση με αυτοκρατορίες -ελληνιστικές, ρωμαϊκές, βυζαντινές και οθωμανικές- και ζωντανές κοινότητες, καθεμία από τις οποίες έχει αφήσει το σημάδι της στην κουζίνα της πόλης, αναφέρει το ρεπορτάζ. «Η Θεσσαλονίκη είναι επίσης η καρδιά της Μακεδονίας, μιας από τις σημαντικότερες γεωργικές περιοχές της Ελλάδας», λέει η Νταϊάν Κοτσίλας. Περπατήστε στις κεντρικές αγορές Μοδιάνο και Καπάνι για να βρείτε ζουμερά ροδάκινα Νάουσας, ελιές Χαλκιδικής και κατακόκκινες πιπεριές Φλώρινας. Το αποτέλεσμα; Ένα μοναδικό γαστρονομικό ρεπερτόριο, που απολαμβάνεται με ένα γενναιόδωρο ποτήρι τοπικό κρασί.
Το αφιέρωμα της Guardian συνεχίζεται κάνοντας τη δική του επιλογή, σε κάποια από τα κορυφαία πιάτα και γλυκά τα οποία συνθέτουν το μοναδικό γαστρονομικό σκηνικό της πόλης.
Η μπουγάτσα: «το απόλυτο πρωινό»
Το απίθανο φύλλο γεμιστό με κρέμα ή τυρί έχει τις ρίζες του στην κωνσταντινουπολίτικη κουζίνα από τα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Από εκεί έφτασε στις Σέρρες με τους Έλληνες της Πόλης το 1922 κατά τη μεταφορά των πληθυσμών.
Τα σμυρναίικα σουτζουκάκια: το διάσημο φαγητό που ξεχωρίζει για τα μυρωδικά του, σκόρδο και μπόλικο κύμινο
«Στη Θεσσαλονίκη βρήκαν καταφύγιο πολλοί από τους Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και η συμβολή τους στη διατροφική ιστορία της πόλης είναι εξαιρετική σημαντική», λέει η Νταϊάν Κοτσίλας. Ένα από τα αγαπημένα τους φαγητά είναι τα σουτζουκάκια: μακρόστενοι μοσχαρίσιοι κεφτέδες, με κύμινο, σκόρδο και μια πινελιά κανέλας. Σερβίρεται επίσης με μπούκοβο ή λίγη καυτερή πιπερίτσα. Το κλειδί, σύμφωνα με τον σεφ Κώστα Ουσταμπασίδη, είναι η «ποιότητα του κρέατος και η πανάρχαια συνταγή» – την οποία κρατάει μυστική.
Κουλούρια: Mε ταχίνι και κομματάκια μαύρης σοκολάτας στη ζύμη ή με γέμιση ελιάς, τυρί κρέμα και γαλοπούλα βρίσκονται παντού, από τους εξαιρετικούς, τοπικούς φούρνους μέχρι τα μεγάλα ταψιά των πλανόδιων πωλητών σε διάφορα σημεία της πόλης.
Η παραδοσιακή κουζίνα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης: Η Θεσσαλονίκη φιλοξενούσε κάποτε τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Ευρώπης και για πολλούς αιώνες είχε το ψευδώνυμο «La madre de Israel» (H μητέρα του Ισραήλ).
«Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι αυτά που συναντάμε και στην ελληνική κουζίνα, αλλά η ιστορία της κουζίνας των Σεφαραδιτών Εβραίων είναι ξεχωριστή», αναφέρει ο σεφ Κώστας Μάρκου.
Τοπικό κρασί: Η Ελλάδα, έχει αρχίσει να γίνεται διάσημη για τα κρασιά της. Οι αμπελώνες γύρω από τη Θεσσαλονίκη φιλοξενούν ντόπιες ποικιλίες σταφυλιών, όπως η λευκή Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο, καθώς και το κόκκινο Ξινόμαυρο, το Μαυρούδι και το Λημνιό. Η βρετανική εφημερίδα κάνει ξεχωριστή αναφορά σε αμπελώνες καθώς και τη μοναδική θέα που προσφέρουν.
Μπουγιουρντί: «Στη Θεσσαλονίκη τα πιάτα είναι λίγο πιο πικάντικα απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα», αναφέρεται στην Guardian. Αυτή η λεπτομέρεια της τοπικής κουζίνας μπορεί να εντοπιστεί θριαμβευτικά στο περίφημο μπουγιουρντί, ένα καταπληκτικό φαγητό από την κληρονομιά των Ελλήνων του 1920 που αποτελείται από ψητή φέτα στον φούρνο με ντομάτες, φρέσκες καυτερές πιπεριές και τσίλι, αρωματισμένα με ρίγανη και ελαιόλαδο.
Τρίγωνα: Το φύλλο είναι ο βασιλιάς των γλυκών, αλλά αυτή τη φορά με σιρόπι, γεμιστό με μια βελούδινη κρέμα. «Η Θεσσαλονίκη αποκαλείται “γλυκιά μητέρα”», λέει η σεφ Νταϊάν Κοτσίλας. Με ένα τρίγωνο στο χέρι, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί.
Μύδια: Με τον Θερμαϊκό Κόλπο να είναι η κύρια περιοχή παραγωγής μυδιών στην Ελλάδα, θα ήταν παράλειψη να μην φάτε ένα ή δύο πιάτα, αναφέρει η Guardian
Παραδοσιακός ελληνικός κρύος στιγμιαίος καφές -φραπέ: Το εμβληματικό ρόφημα που φτιάχτηκε τυχαία το 1957 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όταν ο εκπρόσωπος της εταιρίας Nestlé Γιάννης Δρίτσας δεν είχε διαθέσιμο ζεστό νερό και έβαλε κρύο νερό με πάγο σε ένα σέικερ. Τα υπόλοιπα, όπως λένε, είναι ιστορία. Απολαύστε αυτό σε ένα από τα πολλά καφέ της πόλης – τα περισσότερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή πόλη, καταλήγει το ρεπορτάζ της Guardian.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Τι φέρνει μαζί του το νέο σύστημα κοστολόγησης ΕΟΠΥΥ- Θετική η πιλοτική εφαρμογή
Το νέο σύστημα κοστολόγησης, θα επεκταθεί και στην ψυχική υγεία και στην αποκατάσταση

Το γλυπτό της Καμίλ Κλοντέλ που πωλήθηκε για 3,7 εκατ. ευρώ
Το γλυπτό «La Jeunesse et L’Age Mûr» (Νεότητα και ωριμότητα) της Καμίλ Κλοντέλ είναι ένα γλυπτό που αναπαριστά μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής της

Ζιντάν, ένας πετυχημένος επενδυτής
Ο Ζινεντίν Ζιντάν κάνει νέα επένδυση πέντε εκατομμυρίων ευρώ σε αθλητικό συγκρότημα

Η Gen Z... μεταξεταστέα με την τεχνητή νοημοσύνη - Τι δείχνει έρευνα της ΕΥ
Ελλείψεις της Gen Z στην κριτική αξιολόγηση και στην ικανότητα εκτίμησης των δυνατοτήτων και των περιορισμών της ΑΙ

Ολιβερ Ρούπκε: Επικίνδυνη η ανακατανομή κονδυλίων για την άμυνα
«Αν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς πρέπει να αντιδράσουμε με τόλμη» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Χένα Βιρκούνεν: Αναγκαία η ρύθμιση των κολοσσών τεχνολογίας
Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν μιλάει στα «ΝΕΑ» για τις προτεραιότητές της και για την αντιμετώπιση του Χ από την Ευρώπη, παρά τις πίεσεις των ΗΠΑ

Πόσο ικανοποιημένοι είναι οι καταναλωτές από τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα;
Η νέα έρευνα της Saleforce επιβεβαιώνει ότι η εμπειρία εξυπηρέτησης πελατών είναι πλέον σημαντικότερη από τις χρεώσεις και τα επιτόκια για τη διατήρηση των πελατών στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

Η άνοδος της βιομηχανίας των 21 δισ. των anime - Πώς η Ιαπωνία προσπαθεί να πατάξει την εκμετάλλευση
Η βιομηχανία των anime είναι διαβόητη για τα εξαντλητικά ωράρια και τις χαμηλές αποδοχές των εργαζομένων της
![Αθλητές: Αυτοί είναι οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι για το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/football-600x400.jpg)
Αυτοί είναι οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές για το 2024 [γράφημα]
Οι περισσότεροι πολύ υψηλά αμειβόμενοι αθλητές βρίσκονται στο τέλος της καριέρας τους

Ποια νοσήματα απειλούν τους Έλληνες;
Απαντά στο ποια νοσήματα απειλούν τους Έλληνες αλλά και στο ποιες είναι οι προκλήσεις για το σύστημα Υγείας ο επικεφαλής του γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα Δρ João Breda,