
Μαζικές εισροές κεφαλαίων προς την παγκόσμια αγορά μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων σημειώθηκαν την εβδομάδα από 2-9 Φεβρουαρίου, καθώς τα σημαντικά εταιρικά αποτέλεσματα που ανακοινώθηκαν σε Ευρώπη και ΗΠΑ προσέλκυσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον και αντιστάθμισαν τις ανησυχίες από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα νέα κεφάλαια αξίας 24,24 δισ. δολάρια ενίσχυσαν το ενεργητικό των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Lipper.
Μεγάλες εταιρείες όπως η Amazon, ο πετρελαϊκός κολοσσός BP και η βρετανική GlaxoSmithKline ανακοίνωσαν ισχυρά αποτελέσματα, με μόνη εξαίρεση τη μητρική εταιρεία του Facebook, Μeta Platforms, που η κερδοφορία της ήταν χαμηλότερη των προβλέψεων.
Τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των εισροών έχουν οι ΗΠΑ, καθώς προσέλκυσαν κεφάλαια αξίας 14,9 δολαρίων. Ακολουθεί η Ευρώπη με 6,07 δισ. δολάρια και η Ασία με 2,03 δισ. δολάρια.
Σε επίπεδο κλάδων τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν στην Τεχνολογία κατέγραψαν καθαρές εισροές κεφαλαίων αξίας 1,63 δισ. δολάρια, ενώ ο κλάδος της ενέργειας και των υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας ενισχύθηκαν με 0,76 δισ. δολάρια αντίστοιχα.
Ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια
Στον αντίποδα, εκροές σημειώθηκαν στα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια παγκοσμίως, για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα. Οι πωλήσεις μεριδίων από την κατηγορία ανήλθαν σε 9,05 δισ. δολάρια. Τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια υψηλών αποδόσεων, καθώς και τα μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα ομολογιακά κεφάλαια κατέγραψαν καθαρές πωλήσεις αξίας 4,01 δισ. δολαρίων και 2,08 δισ. Τα ομολογιακά προστατευμένα από πληθωρισμό αμοιβαία κεφάλαια κατέγραψαν εκροές αξίας 1,55 δισ. δολαρίων. Θετικό όμως ήταν το ισοζύγιο εισροών- εκροών για την κατηγορία των αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν σε κρατικά ομόλογα που κατέγραψαν εισροές αξίας 3,15 δισ. δολάρια.
Αμοιβαία κεφάλαια Διαχείρισης Διαθεσίμων- Εμπορεύματων και Αναδυόμενων Αγορών
Σημαντικές εκροές σημειώθηκαν και στην κατηγορία των αμοιβαίων κεφαλαίων Διαχείρισης Διαθεσίμων, οι οποίες ανήλθαν σε 35,42 δισ. δολάρια.
Στην κατηγορία των αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν σε εμπορεύματα, η κατηγορία που επενδύει στα πολύτιμα μέταλλα κατέγραψε εισροές κεφαλαίων 289 εκατ. δολαρίων.
Τέλος, η ανάλυση των δεδομένων 24.010 αμοιβαίων κεφαλαίων αναδυόμενων αγορών ανέδειξε ότι στην κατηγορία των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων σημειώθηκαν καθαρές εισροές αξίας 4,05 δισ. δολαρίων, ενώ στην κατηγορία των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων σημειώθηκαν καθαρές εκροές αξίας 98 εκατ. δολαρίων


Latest News

Μικρή πτώση για τη Wall Street και «ξεκούραση» μετά τις φρενήρεις εβδομάδες - Ανάσα για δολάριο και ομόλογα
Η Wall Street ξεκουράζετε μετά από φρενήρης εβδομάδες μεταβλητότητας - Ανάσα για δολάριο και ομόλογα

Όλα τα σενάρια για το μεγάλο sell off στα αμερικανικά ομόλογα - Ο ρόλος του Κόκκινου Δράκου
Το μεγάλο sell off στα αμερικανικά ομόλογα δημιούργησε πλήθος ερωτήματα για τους πωλητές αλλά και την αξιοπιστία της ισχυρότερης αγοράς ομολόγων στον κόσμο

Δεύτερη μέρα ισχυρών κερδών για τον Stoxx 600 - «Στο πράσινο» οι ευρωαγορές
Οι κλάδοι των ακινήτων και των τραπεζών οδήγησαν την άνοδο

Στις αγορές με 10ετές ομόλογο βγαίνει το Δημόσιο
Το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ για την επανέκδοση 10ετούς ομολόγου

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Νευρικότητα και ήπια κέρδη στη Wall Street
Η Wall Street αξιολογεί τη νέα δέσμη των εταιρικών αποτελεσμάτων

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

Κέρδη στις ευρωαγορές - «Βαραίνει» το Παρίσι η LVMH
Παρά το θετικό κλίμα, η μετοχή της LVMH σημειώνει βουτιά 8%

Κέρδη στην Ασία, μικρές απώλειες στις αγορές της Κίνας
Μέσα στη μέρα αναμένεται να ανακοινώσει η Ινδία τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για τον Μάρτιο