Τουρκικά φορτία με φρούτα και λαχανικά ακατάλληλα προς κατανάλωση με υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τα οποία προσπάθησαν να διοχετεύσουν στις αγορές εντοπίστηκαν σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στα ευρωπαϊκά σύνορα. Tα φορτία με τουρκικά λεμόνια, γκρέιπφρουτ, πιπεριές και μανταρίνια που βρέθηκαν ανώτατα όρια καταλοίπων καταστράφηκαν από τις αρμόδιες αρχές κατά την άφιξή τους.

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο, στο RASFF (Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές) κατεγράφησαν 53 ειδοποιήσεις για τουρκικά φορτία φρούτων και λαχανικών, σε σύνολο 78 απορρίψεων απ’ όλο τον κόσμο που προορίζονται για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με περιεκτικότητα σε υπολείμματα απαγορευμένων φυτοφαρμάκων ή υπέρβαση των ανώτατων ορίων καταλοίπων που επιτρέπει η κοινοτική αγορά.

Αφορούσαν λεμόνια, με 12 ειδοποιήσεις, γκρέιπφρουτ με 11, πιπεριές και μανταρίνια με 8 ειδοποιήσεις το καθένα και το υπόλοιπο σε διάφορα φρούτα και λαχανικά. Οι περισσότερες από αυτές τις αποστολές τουρκικών φρούτων και λαχανικών καταστράφηκαν κατά την άφιξή τους στα σύνορα της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύξησε τα ποσοστά ελέγχου επιθεώρησης στα εισαγόμενα  τουρκικά εσπεριδοειδή μέσω του εκτελεστικού κανονισμού 2021/1900 της 27ης Οκτωβρίου 2021, έως και 20% στα εσπεριδοειδή (λεμόνια, μανταρίνια και πορτοκάλια), ρόδια και πιπεριές

«Θεωρούμε ότι η αμοιβαιότητα είναι απαραίτητη στις διμερείς συμφωνίες ΕΕ-τρίτων χωρών, ώστε οι παραγωγοί εσπεριδοειδών από τρίτες χώρες να συμμορφώνονται με τα ίδια κοινωνικά, εργασιακά και περιβαλλοντικά πρότυπα που πληρούν οι παραγωγοί μας», επισημαίνει σε δήλωσή του ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών (Incofruit Hellas) Γιώργος Πολυχρονάκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Αγρότες: Μικρές και μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη
AGRO |

Ανισότητες μεταξύ μικρών και μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων - Κερδισμένοι και χαμένοι

Στην Ευρώπη, οι μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ όταν οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται, ενώ οι μικρές φάρμες παλεύουν με ελάχιστα περιθώρια κέρδους