Δεν είναι μικρά τα πακέτα για την ενέργεια που ανακοινώνει κάθε μήνα η κυβέρνηση. Κινούνται πέριξ των 350 εκατ. ευρώ. Σε άλλες εποχές θα έκαναν τη διαφορά. Τώρα καλύπτουν μόλις ένα μέρος της επιβάρυνσης. Κάνουν δηλαδή μια δουλειά, αλλά ούτε καν πλησιάζουν το πρόβλημα. Γιατί φαίνεται ότι αυτό ξεπερνά τις ανακοινώσεις οποιαδήποτε κυβέρνησης. Καθυστερούν επιπλέον να περάσουν στους λογαριασμούς με αποτέλεσμα, μαζί με άλλες επιβαρύνσεις που επίσης έχουν ενσκήψει για διάφορους λόγους, να κάνουν το κλίμα αφόρητο για πολλές οικογένειες. Αυτές οι οικογένειες ακούν για ανάπτυξη, βλέπουν γύρω τους να κυκλοφορεί χρήμα και αυτοί όχι απλά είναι «στην απέξω», αλλά διαπιστώνουν ότι πέφτει το επίπεδο ζωής τους.
Μια απλή οικογένεια που δουλεύουν και οι δύο σύζυγοι και φέρνουν κάθε μήνα στο σπίτι 2.500 ευρώ. Μια μέση δηλαδή οικογένεια, που πάει διακοπές δύο φορές τον χρόνο και βγαίνει και για ένα φαγητό τρεις φορές τον μήνα. Κατάφερνε να βάλει και 100 ευρώ τον μήνα στο πλάι για ώρα ανάγκης, βλέπει ο λογαριασμός της ενέργειας να του έρχεται αντί για 100 ευρώ, στα 300 ευρώ.
Αυτόματα πρέπει να σταματήσει την αποταμίευση, να κόψει την μια έξοδο του μήνα, ενδεχομένως να περιορίσει τις διακοπές ή να ματαιώσει την αγορά ενός νέου ρούχου. Να ρίξει δηλαδή την ποιότητα ζωής, καθώς την ίδια στιγμή οι αμοιβές των δύο συζύγων δεν έχουν αυξηθεί ή έχουν αυξηθεί στο ύψος των φορολογικών ελαφρύνσεων που έχει φέρει αυτή η κυβέρνηση.
Ενδεχομένως καθ’ υπερβολή, αλλά αυτή είναι μέσες άκρες η κατάσταση σε μια οικογένεια. Με την ψυχολογία αυτή να βαραίνει, κρίνει σήμερα την κυβέρνηση. Προφανώς και ο μέσος Ελληνας αναγνωρίζει τις ικανότητες της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού σε πολλά και μεγάλα. Αναγνωρίζει τον τρόπο που χειρίστηκε και χειρίζεται την Τουρκία. Την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας με την απόκτηση των Rafale και των υπόλοιπων εξοπλισμών που προγραμματίζονται. Αναγνωρίζει με το παραπάνω ότι όχι απλά έκανε πράξη όλα όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά για τη μείωση των φόρων και των εισφορών, αλλά τους μείωσε ακόμα παραπάνω. Αναγνωρίζει ότι η ζωή του με τις ηλεκτρονικές εφαρμογές έγινε πιο εύκολη.
Αναγνωρίζει ότι στάθηκε στο πλάι των πληττόμενων από την πανδημία πολιτών και επιχειρήσεων, δίνοντας πολλά χρήματα. Ισως και παραπάνω από ό,τι θα έπρεπε ή μπορούσε η οικονομία να δώσει. Αλλά τα χρήματα δόθηκαν. Επιχειρήσεις σώθηκαν όχι μόνο από την πανδημία αλλά και από τα παλαιότερα προβλήματά τους.
Ολα αυτά και ακόμα περισσότερα έγιναν. Θεωρούνται δεδομένα. Ο πήχης όμως έχει πλέον ανέβει. Η ακρίβεια μπορεί να είναι σε έναν βαθμό εισαγόμενη, αλλά η «μπάλα χάνεται» εγχωρίως. Από τα μικρά, μεσαία ή μεγάλα «καπέλα» που βάζουν κάποιοι στις τιμές. Από τις παθογένειες και την έλλειψη ανταγωνισμού σε όλους τους κλάδους της ενέργειας, από τα πετρέλαια μέχρι τον ηλεκτρισμό.
Από την αγορά τηλεπικοινωνιών, μέχρι την αγορά κατοικίας και την εκτίναξη των τιμών των ενοικίων. Από τα μικρά ή τα μεγάλα συμφέροντα στο γάλα, στα σιτηρά και τα λιπάσματα. Πλέον χρειάζεται να μπει ένα μεγάλο στοπ με κάθε λογής παρεμβάσεις ξεχωριστά σε όλα τα κόστη που επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Και αυτό το στοπ πρέπει να το βάλει η κυβέρνηση.
Latest News
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.