
Οι πρέσβεις στην ΕΕ συμφώνησαν σήμερα με την πρόταση της Κομισιόν για την παροχή συμπληρωματικής μακροοικονομικής συνδρομής ύψους 1,2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία.
Αυτό σημαίνει ότι η πρόταση μπορεί να εξεταστεί κατά προτεραιότητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με στόχο την έγκριση του κειμένου το συντομότερο δυνατόν. Σκοπός της βοήθειας είναι «η ταχεία παροχή στήριξης εν μέσω οξείας κρίσης και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. Το κείμενο πλέον πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο προτού τεθεί σε ισχύ.
«Η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, και από οικονομική άποψη. Οι τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις έχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην Ουκρανία. Τα κράτη μέλη είναι έτοιμα να παράσχουν μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε σήμερα την πρόταση της Επιτροπής, ώστε η χρηματοδοτική συνδρομή να μπορέσει να φθάσει στην Ουκρανία χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Ανάκαμψης της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ.
Η εν λόγω έκτακτη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή έχει διάρκεια 12 μηνών και απαρτίζεται από δύο εκταμιεύσεις:
Η αποδέσμευση της πρώτης δόσης, με την επιφύλαξη της εκπλήρωσης των πολιτικών προαπαιτούμενων και της ικανοποιητικής εφαρμογής του προγράμματος του ΔΝΤ, πρόκειται να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την έγκριση της προαναφερόμενης πρότασης, με την έναρξη ισχύος του μνημονίου συνεννόησης (ΜΣ) σχετικά με συγκεκριμένα μέτρα διαρθρωτικής πολιτικής, το οποίο θα συμφωνηθεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξ ονόματος της ΕΕ και της Ουκρανίας.
Η εκταμίευση της δεύτερης δόσης θα συναρτηθεί από την αδιάλειπτη ικανοποιητική εφαρμογή τόσο του προγράμματος του ΔΝΤ όσο και των μέτρων πολιτικής που προβλέπει το μνημόνιο συνεννόησης. Το μνημόνιο συνεννόησης στο πλαίσιο του οποίου θα χορηγηθεί η εν λόγω έκτακτη μακροοικονομική συνδρομή αναμένεται να εστιάσει σε περιορισμένο αριθμό εφικτών, βραχυπρόθεσμων δράσεων πολιτικής στους πλέον επείγοντες τομείς προτεραιότητας, όπως η ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας και σταθερότητας, η διακυβέρνηση και το κράτος δικαίου και η ενέργεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, τέθηκε σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου 2017. Ανάμεσα σε άλλα μέσα στήριξης, μεταξύ 2014 και 2021, η ΕΕ στήριξε την Ουκρανία μέσω πέντε διαδοχικών πράξεων μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής (ΜΧΣ) συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ σε δάνεια.
Την 1η Φεβρουαρίου 2022, μπροστά στην απώλεια πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές λόγω της αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και των επιπτώσεών της στην οικονομική κατάσταση στην Ουκρανία, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τη χορήγηση νέας ΜΧΣ ύψους 1,2 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων για την προώθηση της σταθερότητας στην χώρα.


Latest News

Τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου
Οι αερομεταφορές έχουν ανακάμψει και επισήμως πλέον

Δασμοί Τραμπ: Προκαλούν συσσώρευση εισαγόμενων αυτοκινήτων σε αμερικανικά λιμάνια
Στέλεχη προειδοποιούν ότι οι δασμοί μπορεί να κάνουν την κατάσταση «αρκετά άσχημη» σε λίγες εβδομάδες

Γιατί η Sony αυξάνει τις τιμές του PlayStation 5 στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Sony ανέφερε «ένα σκηνικό ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών»

Σε κρίση το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας τρία χρόνια μετά την πώληση από τη Lukoil
Η αναφορά των Financial Times σε γνωστό Έλληνα εφοπλιστή -το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη Lukoil- και το ρωσικό πετρέλαιο.

Υποψίες για χειραγώγηση της Wall Street από τον Ντόναλντ Τραμπ
Δημοκρατικοί βουλευτές καταγγέλλουν χοντρό χρηματιστηριακό παιχνίδι με τα «είπα-ξείπα» του πλανητάρχη για τους δασμούς

Βουτιά στις πωλήσεις της LVMH - Προ των πυλών μεγάλη ύφεση στην αγορά πολυτελείας
Η LVMH ελέγχεται από τον γάλλο δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνό, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του ομίλου,

Ηχηρό όχι Χάρβαρντ σε συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ
Το Χάρβαρντ δεν θα «διαπραγματευτεί την ανεξαρτησία του ή τα συνταγματικά του δικαιώματα»

Τι ανησυχεί την Γέλεν
Αμφισβητείται «η ασφάλεια του θεμελίου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δηλαδή των αμερικανικών ομολόγων», λέει η Γέλεν

Τρόμος στη Βρετανία για «πλημμυρίδα» κινεζικών προϊόντων μετά τους δασμούς Τραμπ
Οι εταιρείες στη Βρετανία σημαίνουν συναγερμό για τα φθηνότερα αγαθά που «ανακατευθύνονται» από τις ΗΠΑ προς άλλες αγορές

Η ΕΕ δίνει κινητά μίας χρήσης στο προσωπικό που ταξιδεύει στις ΗΠΑ
Η ΕΕ, φοβούμενη πιθανή κατασκοπεία από τις ΗΠΑ, άλλαξε τις ταξιδιωτικές οδηγίες για τους αξιωματούχους της, αναφέρουν οι FT