Οι πρέσβεις στην ΕΕ συμφώνησαν σήμερα με την πρόταση της Κομισιόν για την παροχή συμπληρωματικής μακροοικονομικής συνδρομής ύψους 1,2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία.

Αυτό σημαίνει ότι η πρόταση μπορεί να εξεταστεί κατά προτεραιότητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με στόχο την έγκριση του κειμένου το συντομότερο δυνατόν. Σκοπός της βοήθειας είναι «η ταχεία παροχή στήριξης εν μέσω οξείας κρίσης και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. Το κείμενο πλέον πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο προτού τεθεί σε ισχύ.

«Η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, και από οικονομική άποψη. Οι τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις έχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην Ουκρανία. Τα κράτη μέλη είναι έτοιμα να παράσχουν μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε σήμερα την πρόταση της Επιτροπής, ώστε η χρηματοδοτική συνδρομή να μπορέσει να φθάσει στην Ουκρανία χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Ανάκαμψης της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ.

Η εν λόγω έκτακτη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή έχει διάρκεια 12 μηνών και απαρτίζεται από δύο εκταμιεύσεις:

Η αποδέσμευση της πρώτης δόσης, με την επιφύλαξη της εκπλήρωσης των πολιτικών προαπαιτούμενων και της ικανοποιητικής εφαρμογής του προγράμματος του ΔΝΤ, πρόκειται να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την έγκριση της προαναφερόμενης πρότασης, με την έναρξη ισχύος του μνημονίου συνεννόησης (ΜΣ) σχετικά με συγκεκριμένα μέτρα διαρθρωτικής πολιτικής, το οποίο θα συμφωνηθεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξ ονόματος της ΕΕ και της Ουκρανίας.

Η εκταμίευση της δεύτερης δόσης θα συναρτηθεί από την αδιάλειπτη ικανοποιητική εφαρμογή τόσο του προγράμματος του ΔΝΤ όσο και των μέτρων πολιτικής που προβλέπει το μνημόνιο συνεννόησης. Το μνημόνιο συνεννόησης στο πλαίσιο του οποίου θα χορηγηθεί η εν λόγω έκτακτη μακροοικονομική συνδρομή αναμένεται να εστιάσει σε περιορισμένο αριθμό εφικτών, βραχυπρόθεσμων δράσεων πολιτικής στους πλέον επείγοντες τομείς προτεραιότητας, όπως η ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας και σταθερότητας, η διακυβέρνηση και το κράτος δικαίου και η ενέργεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, τέθηκε σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου 2017. Ανάμεσα σε άλλα μέσα στήριξης, μεταξύ 2014 και 2021, η ΕΕ στήριξε την Ουκρανία μέσω πέντε διαδοχικών πράξεων μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής (ΜΧΣ) συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Την 1η Φεβρουαρίου 2022, μπροστά στην απώλεια πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές λόγω της αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και των επιπτώσεών της στην οικονομική κατάσταση στην Ουκρανία, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τη χορήγηση νέας ΜΧΣ ύψους 1,2 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων για την προώθηση της σταθερότητας στην χώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Eurostat: Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής το Νοέμβριο κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ [γραφήματα]
Διεθνή |

Ανακάμπτει η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη - Πώς κινείται στην Ελλάδα [γραφήματα]

Σύμφωνα τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat, το Νοέμβριο του 2024, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2024, η εποχικά διορθωμένη βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,1% στην ΕΕ