Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας για τις βιομηχανίες και τους προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος.
Στο μέτωπο των μεταποιητικών επιχειρήσεων ένας μετά τον άλλον οι φορείς εκπροσώπησης με αφορμή την ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης δεν κρύβουν τις διαμαρτυρίες τους για την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης πολιτικής των επιδοτήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις βιομηχανίες η στήριξη ξεκίνησε μόλις τον περασμένο μήνα και άρα κουβαλούν στις πλάτες… τους ένα τετράμηνο (Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021) μεγάλα κόστη από τις μεγάλες ανατιμήσεις του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Είναι ενδεικτικό το εύρημα της έρευνας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας σύμφωνα με το οποίο το 88% των βιομηχανιών ήλθε αντιμέτωπο με αυξήσεις πάνω από 40% στα τιμολόγια ρεύματος. Το αποτέλεσμα είναι να έχει διογκωθεί από 20% έως 40% το κόστος παραγωγής για περισσότερες από μία στις πέντε επιχειρήσεις.
Η ανησυχία των βιομηχανιών αποτυπώνεται και για το μέλλον με τις προβλέψεις τους να είναι δυσοίωνες ως προς τα οικονομικά μεγέθη αλλά και τις θέσεις που έχουν χτίσει στις διεθνείς αγορές.
Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση τι θα συμβεί στην περίπτωση περαιτέρω αύξησης των τιμών ενέργειας στο επόμενο εξάμηνο, οι επιχειρήσεις του δείγματος προβλέπουν μείωση από 10% έως 20%:
- Στις πωλήσεις: μία στις πέντε επιχειρήσεις (19%)
- Στις εξαγωγές μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (25%)
- Στα κέρδη μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (25%)
Ο ΣΒΕ με προτάσεις που ανακοίνωσε ανοίγει σειρά μακροπρόθεσμων και πιο άμεσων μέτρων.
Στην πρώτη κατηγορία είναι μεταξύ άλλων, η επανεξέταση του ενεργειακού μείγματος της χώρας, ώστε να επιτυγχάνονται οι χαμηλότερες δυνατές τιμές και η επίσπευση του θεσμικού πλαισίου διαμόρφωσης και εφαρμογής αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ.
- Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα συγκαταλέγονται Άμεση ενίσχυση των ενεργοβόρων βιομηχανιών, με επιδότηση που θα είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο, ανάλογα με τη βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στη λειτουργία της επιχείρησης.
- Θεσμοθέτηση διαδικασίας εξόφλησης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος σε περισσότερες από έξι δόσεις.
- Καθιέρωση της υποχρεωτικότητας σταθερών τιμολογίων για τους μικρούς καταναλωτές.
- Θεσμοθέτηση της διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ με διμερή συμβόλαια, δηλαδή εκτός Χρηματιστηρίου.
Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας
Το υψηλό κόστος παραγωγής και οι επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες με κίνδυνο, όπως προαναφέρθηκε, την απώλεια αγορών.
Η εκτόξευση, όμως των τιμών της ενέργειας, επηρεάζει και τη ρευστότητα των προμηθευτών ρεύματος.
Οι πάροχοι αγοράζουν τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από τη χονδρεμπορική αγορά για την ικανοποίηση των αναγκών των πελατών τους. Το κόστος όμως έχει τετραπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι.
Έτσι, όπως περιγράφουν στελέχη της αγοράς, αναγκάζονται να διαθέσουν υψηλότερα κεφάλαια για τις συναλλαγές τους στο χρηματιστήριο ενέργειας.
Πέραν αυτού του κόστους κεφαλαίου, οι πάροχοι έχουν έρθει αντιμέτωποι κι με ένα επιπρόσθετο: Τη χορήγηση των κρατικών επιδοτήσεων στους πελάτες τους.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το ελληνικό δημόσιο δεν προκαταβάλει τα ποσά για την επιδότηση κι έτσι, οι πάροχοι τα βάζουν ουσιαστικά από τα δικά τους ταμεία… Μέχρι την είσπραξη τους από το κράτος οι εταιρίες ρεύματος αντιμετωπίζουν ασφυκτικές πιέσεις στη ρευστότητα τους.
Έτσι, τα ποσά των ενισχύσεων του Ιανουαρίου για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, ύψους 290 εκ. ευρώ και του Φεβρουαρίου 283 εκ. ευρώ οι πάροχοι δεν τα έχουν εισπράξει, όπως λένε οι πληροφορίες. Σύμφωνα με αυτές, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δεσμευτεί για την πληρωμή τους στο τέλος του μήνα.
Χωρίς επιδοτήσεις
Ο Ιανουάριος ήταν ο μήνας κατά τον οποίο δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά δεν είδαν τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.
Η μη χορήγηση τους δεν είχε να κάνει, όπως λένε πληροφορίες, ούτε με το προαναφερόμενο θέμα της πληρωμής των αποζημιώσεων ούτε με το ό,τι δεν έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση. Ως προς το τελευταίο μάλιστα θέμα, πηγές του υπουργείου ΠΕΝ, σημειώνουν πως απεστάλη επιστολή εγκαίρως στους προμηθευτές με την οποία τους ενημέρωναν για το ύψος των επιχορηγήσεων.
Το πρόβλημα προέκυψε με το ο,τι από τον Ιανουάριο οι επιδοτήσεις δίνονται μόνο στην κύρια κατοικία. Οι ΔΕΔΔΗΕ και ΑΑΔΕ δεν είχαν επεξεργαστεί εγκαίρως τα στοιχεία για να τα αποστείλουν στους προμηθευτές ρεύματος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τελευταίοι τα έλαβαν μόλις στην 1η Φεβρουαρίου. Οπότε σε όσους καταναλωτές δεν πέρασαν οι επιδοτήσεις θα δουν αναδρομικά στους λογαριασμούς του τρέχοντος μηνός.
Latest News
Διπλασιάστηκαν οι κυβερνοεπιθέσεις στον ενεργειακό τομέα - Οι συστάσεις της Eurelectric
Από όλους τους γεωγραφικούς στόχους, οι επιθέσεις σε χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν από 9,8% σε 46,5% κατά τους πρώτους έξι μήνες το 2023
Αρχές Δεκεμβρίου η παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας - Τι είπε ο Σκυλακάκης
Ο κ. Σκυλακάκης προσέθεσε ότι από την πλευρά της Επιτροπής προκρίνονται περισσότερο δημοσιονομικά εργαλεία και λιγότερο κανονιστικά
Με την ηγεσία του ΥΠΕΝ συναντήθηκαν ΑΔΜΗΕ και State Grid - Στο επίκεντρο διασυνδέσεις και ΑΠΕ
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η σημασία της εισόδου της SGID στη μετοχική σύνθεση της Ariadne Interconnection
Τι παίζει με τα «πυρηνικά τσέπης»; - Ο Τραμπ, τα επιχειρηματικά deals και τα ελληνικά νησιά
Oι επιχειρηματικές κινήσεις διεθνώς για τα SMR, η στήριξη της COP29 και το νεύμα Μητσοτάκη στην πυρηνική ενέργεια
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο