
Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας για τις βιομηχανίες και τους προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος.
Στο μέτωπο των μεταποιητικών επιχειρήσεων ένας μετά τον άλλον οι φορείς εκπροσώπησης με αφορμή την ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης δεν κρύβουν τις διαμαρτυρίες τους για την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης πολιτικής των επιδοτήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις βιομηχανίες η στήριξη ξεκίνησε μόλις τον περασμένο μήνα και άρα κουβαλούν στις πλάτες… τους ένα τετράμηνο (Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021) μεγάλα κόστη από τις μεγάλες ανατιμήσεις του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Είναι ενδεικτικό το εύρημα της έρευνας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας σύμφωνα με το οποίο το 88% των βιομηχανιών ήλθε αντιμέτωπο με αυξήσεις πάνω από 40% στα τιμολόγια ρεύματος. Το αποτέλεσμα είναι να έχει διογκωθεί από 20% έως 40% το κόστος παραγωγής για περισσότερες από μία στις πέντε επιχειρήσεις.
Η ανησυχία των βιομηχανιών αποτυπώνεται και για το μέλλον με τις προβλέψεις τους να είναι δυσοίωνες ως προς τα οικονομικά μεγέθη αλλά και τις θέσεις που έχουν χτίσει στις διεθνείς αγορές.
Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση τι θα συμβεί στην περίπτωση περαιτέρω αύξησης των τιμών ενέργειας στο επόμενο εξάμηνο, οι επιχειρήσεις του δείγματος προβλέπουν μείωση από 10% έως 20%:
- Στις πωλήσεις: μία στις πέντε επιχειρήσεις (19%)
- Στις εξαγωγές μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (25%)
- Στα κέρδη μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (25%)
Ο ΣΒΕ με προτάσεις που ανακοίνωσε ανοίγει σειρά μακροπρόθεσμων και πιο άμεσων μέτρων.
Στην πρώτη κατηγορία είναι μεταξύ άλλων, η επανεξέταση του ενεργειακού μείγματος της χώρας, ώστε να επιτυγχάνονται οι χαμηλότερες δυνατές τιμές και η επίσπευση του θεσμικού πλαισίου διαμόρφωσης και εφαρμογής αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ.
- Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα συγκαταλέγονται Άμεση ενίσχυση των ενεργοβόρων βιομηχανιών, με επιδότηση που θα είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο, ανάλογα με τη βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στη λειτουργία της επιχείρησης.
- Θεσμοθέτηση διαδικασίας εξόφλησης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος σε περισσότερες από έξι δόσεις.
- Καθιέρωση της υποχρεωτικότητας σταθερών τιμολογίων για τους μικρούς καταναλωτές.
- Θεσμοθέτηση της διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ με διμερή συμβόλαια, δηλαδή εκτός Χρηματιστηρίου.
Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας
Το υψηλό κόστος παραγωγής και οι επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες με κίνδυνο, όπως προαναφέρθηκε, την απώλεια αγορών.
Η εκτόξευση, όμως των τιμών της ενέργειας, επηρεάζει και τη ρευστότητα των προμηθευτών ρεύματος.
Οι πάροχοι αγοράζουν τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από τη χονδρεμπορική αγορά για την ικανοποίηση των αναγκών των πελατών τους. Το κόστος όμως έχει τετραπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι.
Έτσι, όπως περιγράφουν στελέχη της αγοράς, αναγκάζονται να διαθέσουν υψηλότερα κεφάλαια για τις συναλλαγές τους στο χρηματιστήριο ενέργειας.
Πέραν αυτού του κόστους κεφαλαίου, οι πάροχοι έχουν έρθει αντιμέτωποι κι με ένα επιπρόσθετο: Τη χορήγηση των κρατικών επιδοτήσεων στους πελάτες τους.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το ελληνικό δημόσιο δεν προκαταβάλει τα ποσά για την επιδότηση κι έτσι, οι πάροχοι τα βάζουν ουσιαστικά από τα δικά τους ταμεία… Μέχρι την είσπραξη τους από το κράτος οι εταιρίες ρεύματος αντιμετωπίζουν ασφυκτικές πιέσεις στη ρευστότητα τους.
Έτσι, τα ποσά των ενισχύσεων του Ιανουαρίου για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, ύψους 290 εκ. ευρώ και του Φεβρουαρίου 283 εκ. ευρώ οι πάροχοι δεν τα έχουν εισπράξει, όπως λένε οι πληροφορίες. Σύμφωνα με αυτές, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δεσμευτεί για την πληρωμή τους στο τέλος του μήνα.
Χωρίς επιδοτήσεις
Ο Ιανουάριος ήταν ο μήνας κατά τον οποίο δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά δεν είδαν τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.
Η μη χορήγηση τους δεν είχε να κάνει, όπως λένε πληροφορίες, ούτε με το προαναφερόμενο θέμα της πληρωμής των αποζημιώσεων ούτε με το ό,τι δεν έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση. Ως προς το τελευταίο μάλιστα θέμα, πηγές του υπουργείου ΠΕΝ, σημειώνουν πως απεστάλη επιστολή εγκαίρως στους προμηθευτές με την οποία τους ενημέρωναν για το ύψος των επιχορηγήσεων.
Το πρόβλημα προέκυψε με το ο,τι από τον Ιανουάριο οι επιδοτήσεις δίνονται μόνο στην κύρια κατοικία. Οι ΔΕΔΔΗΕ και ΑΑΔΕ δεν είχαν επεξεργαστεί εγκαίρως τα στοιχεία για να τα αποστείλουν στους προμηθευτές ρεύματος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τελευταίοι τα έλαβαν μόλις στην 1η Φεβρουαρίου. Οπότε σε όσους καταναλωτές δεν πέρασαν οι επιδοτήσεις θα δουν αναδρομικά στους λογαριασμούς του τρέχοντος μηνός.


Latest News

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ

Πόσο πιθανό είναι Shell ή Chevron να επιδιώξουν την εξαγορά της BP;
Οι εικασίες για μια «ηχηρή» εξαγορά με τη συμμετοχή της BP επανεμφανίστηκαν φέτος

Συναγερμός από τον ΑΔΜΗΕ για μπλακ άουτ στο ρεύμα - Η εντολή για τα φωτοβολταϊκά
Κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για το ηλεκτρικό ρεύμα κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ

Ενεργειακό κόστος: Παρέμβαση για ενίσχυση 1 εκατ. μικρομεσαίων επειχειρήσεων
«Οι ενισχύσεις αφορούν μία λελογισμένη παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να απορροφήσει το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Σταύρος Παπασταύρου