
Στην υπογραφή συμφωνίας για την εξαγορά 64 F-35 από τις ΗΠΑ προχώρησε η Φινλανδία σε ένα διάστημα αυξημένης προετοιμασίας των χωρών που συνορεύουν με την Ρωσία μπροστά στην προοπτική μιας σύρραξης στην Ουκρανία με όποιες συνέπειες μπορεί να προκύψουν από αυτό.
Βεβαίως, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ακόμη έως ότου τα αεροσκάφη παραδοθούν και ενταχθούν στην πολεμική αεροπορία της Φινλανδίας. Τα πρώτα αεροσκάφη εκτιμάται πως θα ενταχθούν το 2027. Όμως, το timing της συμφωνίας έχει ξεχωριστή σημασία δεδομένου μάλιστα πως πρόκειται για μια χώρα που παρέμεινε ουδέτερη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά μόνο της Ε.Ε.
Σε κάθε περίπτωση η χώρα έχει αυξήσει τους δεσμούς της με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία τα τελευταία χρόνια, ενώ έχει προχωρήσει και σε ενίσχυση των πολεμικών της δυνάμεων με όλο τον καινούργιο εξοπλισμό της να είναι ευθυγραμμισμένος με τα δεδομένα του ΝΑΤΟ.
Σε δηλώσεις της τον περασμένο μήνα η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν υποστήριξε πως η χώρα της δεν έχει την πρόθεση για την ώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ωστόσο ξεκαθάρισε πως η Φινλανδία διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο να το πράξει, αν το θελήσει.
Σημειωτέον πως το συμβόλαιο που υπέγραψε το Ελσίνκι με την αμερικανική κυβέρνηση και την βιομηχανία Lockheed Martin περιλαμβάνει επίσης την προμήθεια εξοπλισμού και ανταλλακτικών, αλλά και τη απαραίτητη εκπαίδευση του προσωπικού. Σύμφωνα δε, με το ανακοινωθέν του φινλανδικού υπουργείου Άμυνας, μέσα στη χρονιά, θα ακολουθήσει και νέα συμφωνία για την αγορά πολεμοφοδίων για την πολεμική αεροπορία.


Latest News

Η δικαστής που έριξε στο καναβάτσο τον Μασκ - Αβέβαιο το μέλλον του στο DOGE
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στους έμπιστους ότι ο ρόλος του Ιλον Μασκ στο υπουργείο DOGE ίσως τελειώσει νωρίτερα από το αναμενόμενο

«Υψηλό» πρόστιμο για τη Meta από την Τουρκία
Η αμερικανική Meta, μητρική των Facebook, Instagram και WhatsApp, κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές ότι δεν συμμορφώνεται στις εντολές ελέγχου περιεχομένου εν μέσω πολιτικής αναταραχής

Νέος Γενικός Γραμματέας Υποδομών ο Δημήτρης Αναγνώπουλος
Ο κ. Αναγνώπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην «Διαχείριση Τεχνικών Έργων»

Και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος με ιδιωτικό πανεπιστήμιο - Η αίτηση στην Ελλάδα
Με το ιδιωτικό πανεπιστήμιο, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος στοχεύει στην επέκταση των προπτυχιακών και των μεταπτυχιακών του προγραμμάτων

Bloomberg: Η Ελλάδα θα δαπανήσει 25 δισ. ευρώ για την άμυνα τα επόμενα 12 χρόνια
Το ρεπορτάζ του Bloomberg για το εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Εξοπλιστικό πακέτο 25 δισ. ευρώ με ορίζοντα 12ετίας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στη Βουλή το πλαίσιο του νέου εξοπλιστικού προγράμματος

ΠΟΜΙΔΑ: Αιτήματα προς την πολιτεία για τον καθαρισμό οικοπέδων
Η ΠΟΜΙΔΑ καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους

Ψαρεύουν θύματα με τη μέθοδο «Caller ID Spoofing» – Προσοχή σε αυτόν τον αριθμό
Οι αρχές εφιστούν την προσοχή για τηλεφωνική απάτη – Καλούν από αριθμούς που εμφανίζονται ως οι επίσημοι αριθμοί δημόσιων υπηρεσιών

Εξοπλιστικό: Σήμερα στη Βουλή η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για την Άμυνα
Κόντρα κορυφής αναμένεται σήμερα στη Βουλή, στην προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στις 11:00, για την αμυντική πολιτική της χώρας

Γαλάζιο αντάρτικο για τις αυξήσεις στους ενστόλους
Νυν και πρώην υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ βάλλουν κατά του Μαξίμου και του υπ. Οικονομικών ζητώντας την επέκταση του δημοσιονομικού μέτρου σε ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό και Πυροσβεστική