Δύο σενάρια, βλέπει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστας Υφαντής, πίσω από τις πολεμικές ιαχές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος, επισημοποιώντας ένα δεύτερο τουρκικό casus belli εναντίον της Ελλάδας, αναβάθμισε τις απειλές περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Ο Τσαβούσογλου προανήγγειλε μάλιστα και ενέργειες από μεριάς της Άγκυρας για την έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

Απροκάλυπτη σύνδεση αποστρατιωτικοποίησης και ελληνικής κυριαρχίας

Το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης είναι παλιό στην ατζέντα της ‘Άγκυρας. Η «αναβάθμιση» της τουρκικής προκλητικότητας έγκειται σε ό,τι έχει να κάνει με το ότι απροκάλυπτα πλέον, συνδέεται το σύνθημα της αποστρατικοποίησης με την κυριαρχία, δηλαδή σε ποιον ανήκουν τα νησιά» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Υφαντής.

Η Τουρκία πλέον, είπε ο κ. Υφαντής, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, διατυπώνει την άποψη ότι τα ελληνικά νησιά του ανατ. Αιγαίου παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων του 1947 υπό την αίρεση ότι θα παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα. «Είναι πολύ σοβαρή η αναβάθμιση, εκπέμπεται μια απειλή την οποία δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς, δεδομένου μάλιστα του συνολικού πακέτου των τουρκικών διεκδικήσεων όπου αιχμή του δόρατος είναι το casus belli» υποστήριξε ο κ. Υφαντής.

Το κακό και το χειρότερο σενάριο

Στόχος τους είναι κατά την γνώμη του καθηγητή, δύο σενάρια, όπως είπε χαρακτηριστικά, ένα πολύ κακό και ένα λιγότερο κακό. «Το πολύ κακό σενάριο είναι το ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται πια για κανέναν συμβιβασμό στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο και θα συνεχίζει να πιέζει την Αθήνα με στόχο να ανατραπούν πλήρως οι προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάνης. Ελπίζει κανείς ότι αυτό θα παραμείνει σε ένα διπλωματικό πολιτικό επίπεδο.

Το λιγότερο κακό σενάριο είναι ότι αυτή η νομιμοφανής διάσταση της τουρκικής διεκδίκησης η οποία λαμβάνεται ως τέτοια για πρώτη φορά, έχει στόχο να αναγκάσει την Αθήνα να διαπραγματευτεί μεταξύ δύο πολύ κακών επιλογών. Η μία είναι να αποδεχθούμε τελικά τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας ότι τα νησιά δεν έχουν δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες παρά μόνο χωρικά ύδατα και αυτά περιορισμένα, για να αποφύγουμε μιας συνολική διαπραγμάτευση που ελπίζει η Άγκυρα ότι θα μας επιβάλει και έχει να κάνει με την κυριαρχία των νησιών και την συνολική αναθεώρηση της Συνθήκης» εξήγησε ο κ. Υφαντής, σύμφωνα με την ertnews.gr.

Οι αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας

Στο ερώτημα εάν υπάρχει σύνδεση της πρόσφατης στάσης της Τουρκίας με τις διεθνείς αμυντικές συμφωνίες στις οποίες έχει προχωρήσει η χώρα μας, ο κ. Υφαντής απάντησε πως πράγματι η Τουρκία, βλέπει ότι η Ελλάδα αρνείται πεισματικά να προσαρμοστεί με τις τουρκικές περιφερειακές προτιμήσεις και φιλοδοξίες και γιατί υπάρχει σε διαδικασία μια δυναμική αποκατάστασης της ισορροπίας ισχύος.

Όλες αυτές οι συμφωνίες με το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, το πάγωμα της αναβάθμισης της τουρκικής αεροπορίας, όλα αυτά ίσως καταλήγουν σε μια ασφαλή εκτίμηση ότι η Άγκυρα οδηγείται να πιέσει όσο το δυνατόν περισσότερο, σε αυτό το χρονικό παράθυρο που υπάρχει όσο είναι σε εξέλιξη το εξοπλιστικό πρόγραμμα, να απονομιμοποιήσει ή να αποδομήσει γενικά το Διεθνοδικαιικό πλεονέκτημα που έχει η χώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανισότητα: Οι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος
Επικαιρότητα |

Oι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος

Στην Ελλάδα το 72% πιστεύει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και το 95% θεωρεί ότι η ανισότητα οφείλεται στην υπερβολική πολιτική επιρροή της οικονομικής ελίτ