Σε ύψη ρεκόρ κινήθηκε ο ρυθμός αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου τον περασμένο μήνα, με τους ακτιβιστές να ωρύονται πως η καταστροφή του πνεύμονα του πλανήτη συνεχίζεται με αδιάκοπο ρυθμό παρά τις δήθεν διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης της Βραζιλίας για αυστηρότερους ελέγχους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που προήλθαν από το διαστημικό ερευνητικό ινστιτούτο Inpe και μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, μόνο τον περασμένο μήνα «χάθηκαν» 430 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασών, ήτοι δηλαδή πέντε φορές πάνω από τα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2021.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο νούμερο από τότε που άρχισε η καταγραφή των στοιχείων αποψίλωσης του Αμαζονίου το 2015/2016 και μια έκταση που ισοδυναμεί με επτά φορές το μέγεθος του Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

«Μπορούμε να μιλήσουμε για μια κούρσα για την αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου» σχολιάζει στο Reuters, ο ερευνητής-περιβαλλοντολόγος Μπριτάλντο Σοάρες του πανεπιστημίου Minas Gerais.

Κενές υποσχέσεις 

Περιβαλλοντολόγοι και ακτιβιστές δεν έδειξαν, πάντως, αιφνιδιασμένοι από το γεγονός πως ο ρυθμός της καταστροφής των παρθένων δασών, αντί να περιορίζεται, επιταχύνεται, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης του Ζαίρ Μπολσονάρου.

Υπό το βάρος των διεθνών πιέσεων κυρίως από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η Βραζιλία δεσμεύτηκε πέρυσι να δώσει τέλος στην παράνομη αποψίλωση του Αμαζονίου μέχρι το 2028 και μάλιστα υπέγραψε μια παγκόσμια συνθήκη για τον τερματισμό της καταστροφής των δασών μέχρι το 2030.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας αυτής, το Inpe είχε δημοσιεύσει μια έκθεση με τα προβλεπόμενα, συγκεντρωτικά, στοιχεία του 2021 που είχαν δείξει πως η αποψίλωση του Αμαζονίου είχε κινηθεί στο υψηλότερο σημείο εδώ και 15 χρόνια. Και προφανώς τίποτε δεν έχει αλλάξει ούτε μέχρι τώρα…

Με τις αρχές να μην δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση να κυνηγήσουν τους καταπατητές, γεωργούς, κτηνοτρόφους και εταιρείες ξυλείας, η καταστροφή των δασών συνεχίζεται και μάλιστα με αυξημένο ρυθμό δεδομένης της ενίσχυσης των διεθνών τιμών των εμπορευμάτων. Πραγματικά η αύξηση των τιμών σε ξυλεία, αλλά και αγροτικά προϊόντα όπως η σόγια και το βοδινό στις διεθνείς αγορές των commodities ενθαρρύνουν τη ζήτηση και τη δράση των καταπατητών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα