Με τις μέχρι τώρα προσεκτικές κινήσεις της ΕΚΤ που έχει αποφύγει να ακολουθήσει το παράδειγμα έτερων κεντρικών τραπεζών στέλνοντας σήμα για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής συμφώνησε απόλυτα το μέλος του συμβουλίου, Όλι Ρεν.
«Εάν αντιδρούσαμε πολύ δυναμικά στον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα, τότε πιθανότατα θα αναγκάζαμε την οικονομική ανάπτυξη να σταματήσει» σχολίασε χαρακτηριστικά, σε σημερινή συνέντευξη του στη φινλανδική τηλεόραση, ο νυν διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας και πρώην επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Κομισιόν.
«Είναι προτιμότερο να κοιτάζουμε πέρα από τον βραχυπρόθεσμο πληθωρισμό και να κοιτάμε πως θα είναι ο πληθωρισμός το 2023, 2024» επεσήμανε, επαναλαμβάνοντας την άποψη πως ο πληθωρισμός θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί «πιο κοντά στο όριο του 2%».
Εξάλλου, όπως υποστήριξε, η άνοδος των μισθών στην Ευρωζώνη παραμένει περιορισμένη, οπότε ο πληθωρισμός είναι απίθανο να παραμείνει επίμονα ψηλά αν δεν δεχτεί πιέσεις και από τυχόν αυξημένο εργασιακό κόστος.
Οι τοποθετήσεις του κ. Ρεν ουσιαστικά αντανακλούν τις θέσεις που έχει διατυπώσει επανειλημμένως και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μόλις προ ημερών προειδοποίησε πως αν η ΕΚΤ σπεύσει σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να βλάψει την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Μετριοπαθής και ο Βίσκο
Ανάλογη θέση υιοθέτησε και ο Ιταλός ομόλογος του, Ιγκνάσιο Βίσκο, σε τοποθέτηση του σε σημερινή εκδήλωση στην Πάρμα. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ συμφώνησε πως οποιαδήποτε αλλαγή πορείας θα πρέπει να είναι σταδιακή.
«Η νομισματική πολιτική παραμένει επεκτατική, αν και η σταδιακή ομαλοποίηση θα συνεχιστεί σε ρυθμό που θα συνάδει με την οικονομική ανάκαμψη και τις αλλαγές στις προοπτικές των τιμών» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αμφότεροι, πάντως, παραδέχτηκαν πως το συμβούλιο της ΕΚΤ, τον ερχόμενο μήνα, θα είναι η κατάλληλη ευκαιρία (και ουσιαστικά το κατάλληλο timing) για να τεθούν επί τάπητος πιθανές αλλαγές και αναπροσαρμογές μελλοντικά.
«Θα έχουμε χρόνο να αντιδράσουμε στο συμβούλιο του Μαρτίου και σε μεταγενέστερα συμβούλια, αν φανεί πως η κατάσταση είναι σημαντικά διαφορετική από ότι φαίνεται» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν.
Θυμίζουμε πως με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να ανεβαίνει έως το ρεκόρ του 5,1% τον περασμένο μήνα, οι αγορές χρήματος και οι διεθνείς αναλυτές θεωρούν βέβαιη την αντιστροφή της πολιτικής της ΕΚΤ και ίσως και δύο αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στη χρονιά.
Latest News
Παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας για την προστασία του νομίσματος στην Ινδία
Η ισοτιμία της ρουπίας δημιουργεί συνθήκες στην Ινδία για κερδοσκοπικά στοιχήματα
Οι ευρωπαικές επιχειρήσεις μειώνουν θέσεις εργασίας
Απολύσεις που ξεπερνούν τις 22.000 θέσεις έχουν προαναγγείλει αρκετές ευρωπαικές εταιρείες απο τις αρχές Αυγούστου
Προϋπολογισμός και Black Friday «φρέναραν» τις καταναλωτικές δαπάνες στη Βρετανία
Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, στη Βρετανία, αναθεώρησε προς τα κάτω το ποσοστό ανάπτυξης για τον Σεπτέμβριο από 0,3% σε μόλις 0,1%
«Καμπανάκι» από την Λαγκάρντ - Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η αδράνεια της Ευρώπης της έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο - Ο ρόλος των αποταμιεύσεων και της ΕΤΕπ
Παραιτείται ο CEO της Northvolt μετά το αίτημα για προστασία από πτώχευση
Η Northvolt κατέθεσε χθες αίτηση για προστασία υπό το κεφάλαιο 11 στις Ηνωμένες Πολιτείες - Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση
«Καμπάνα» 179 εκατ. στη Ryanair και σε άλλες 4 αεροπορικές για καταχρηστικές χρεώσεις
H Ισπανία είχε ξεκινήσει έλεγχο πριν από περίπου ένα χρόνο απειλώντας τις εταιρείες με ισχυρές κυρώσεις
Υπαρξιακή απειλή για τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα - Τι λένε αναλυτές
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι ίσως ήδη πολύ αργά για τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα
Ποιον ετοιμάζει ο Τραμπ για τη Fed μέσω.... υπουργείου Οικονομικών
Ο Τραμπ θεωρούσε τον Γουόρς υποψήφιο για επικεφαλής της Fed και στην πρώτη θητεία του
Πώς η Πορτογαλία επιδιώκει να γίνει «φορολογικός παράδεισος» για νέους
Σχέδιο να σταματήσει στην Πορτογαλία το brain drain, με φοροαπαλλαγές τα πρώτα 10 χρόνια της σταδιοδρομίας – Μηδέν φόρος για κάτω των 35 ετών το πρώτο έτος
Η Gen Z «ερωτεύτηκε» τη δουλειά στο Δημόσιο, αλλά... ο Μασκ καραδοκεί
Οι περικοπές στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ που σχεδιάζει ο Μασκ μπορεί να δείξει την έξοδο από το Δημόσιο Τομέα