Σε μια πρωτοποριακή απόφαση κατέληξαν οι αρχές του Κιότο σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίζουν το αυξανόμενο πρόβλημα των χιλιάδων άδειων σπιτιών σε ένα διάστημα που η δημογραφική πρόκληση για την πόλη και την Ιαπωνία συνολικά εντείνεται. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα των «Financial Times» θα προχωρήσουν στην επιβολή τσουχτερού φόρου στα άδεια σπίτια.

Το πρόβλημα των akiya, ήτοι δηλαδή σπίτια που έχουν εγκαταλειφθεί μετά το θάνατο των ιδιοκτητών, χωρίς οι κληρονόμοι να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη διαχείριση τους, δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο του Κιότο, αλλά και της χώρας συνολικά. Όμως, οι τοπικές αρχές της πόλης είναι οι πρώτες που αποφάσισαν να τιμωρήσουν όσους αφήνουν τα σπίτια άδεια, να καταρρέουν από την εγκατάλειψη για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν είναι τυχαίο πως το θέμα έχει ήδη πάρει μεγάλη δημοσιότητα στη χώρα, αλλά και διεθνώς, καθώς το πείραμα του Κιότο και η αποτελεσματικότητα του θα τεθεί στο μικροσκόπιο προκειμένου να επαναληφθεί και από άλλες τοπικές κυβερνήσεις.

Υπολογίζεται πως στην πόλη τα εγκαταλελειμμένα σπίτια φτάνουν τα 15.000, όμως με τον ταχύτατο ρυθμό μείωσης του πληθυσμού ο αριθμός τους αναμένεται να πολλαπλασιαστεί. Το ίδιο ισχύει εξάλλου και σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα εθνικά στοιχεία, το 2018 το 14% των σπιτιών της χώρας, ήτοι περίπου 8,5 εκατ. σπίτια ήταν άδεια και εγκαταλελειμμένα, όμως σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο της Nomura Research Institute, μπορεί να φτάσουν το 31% μέχρι το 2038, ήτοι δηλαδή να ξεπεράσουν τα 20 εκατ. σπίτια.

Μάλιστα, η πανδημία την τελευταία διετία ενίσχυσε και το κύμα εξόδου ξένων πολιτών, αφήνοντας ακόμη περισσότερα σπίτια σε όλη τη χώρα άδεια. Υπολογίζεται πως ο αριθμός των ξένων κατοίκων μειώθηκε κατά 630.000 μόνο πέρυσι.

Στόχος των αρχών του Κιότο με το νέο σχέδιο είναι ουσιαστικά να αποτρέψει επιπλέον σπίτια να εγκαταλειφθούν, πιέζοντας έτσι τους κληρονόμους να βρίσκουν λύσεις μέσα από την ενοικίαση ή την πώληση τους.

Μεγαλύτερες λεπτομέρειες για το σχέδιο και το ύψος της φορολογικής επιβάρυνσης δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, καθώς οι τοπικές αρχές βρίσκονται σε συνομιλίες με το υπουργείο Εσωτερικών για την έγκριση του πλάνου, κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα