Κλιμακώνεται η κρίση στην Ουκρανία, με τις διπλωματικές προσπάθειες ώστε να αποτραπεί η ρωσική εισβολή να μην πιάνουν, όπως φαίνεται, τόπο.
Οι ΗΠΑ απείλησαν τη Ρωσία με «παραλυτικές» κυρώσεις σε περίπτωση εισβολής ενώ άκαρπες αποδείχθηκαν οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης.
Υπολογίζεται πως περίπου 90.000 Έλληνες κατοικούν στην Ουκρανία. με το ΓΕΕΘΑ να φαίνεται πως εκπονεί σχέδιο το οποίο προβλέπει την απομάκρυνσή τους από τη χώρα στο ενδεχόμενο που η διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο λάβει διαστάσεις άμεσης στρατιωτική σύγκρουσης.
Η ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς, στην οποία εντάσσεται και η Μαριούπολη σαν κέντρο και σαράντα ελληνόφωνα χωριά σε ένα ημικύκλιο που φτάνει μέχρι το Ντονέτσκ, σε ακτίνα περίπου 120 χλμ., αποτελεί εδώ και χρόνια μία από τις πιο διακεκαυμένες ζώνες της Ανατολικής Ουκρανίας στα σύνορα με τη Ρωσία, με παραστρατιωτικές ομάδες που υποστηρίζονται από τη Μόσχα να βρίσκονται σε διαρκή αντιπαράθεση με τον Ουκρανικό στρατό.
Σύμφωνα με το protothema.gr πληροφορίες έχει κοινοποιηθεί τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς επίσης και σε μια σειρά από αρμόδιες υπηρεσίες που θα μπορούσαν να έχουν κάποιου είδους εμπλοκή στη σχετική επιχείρηση.
Η συμμετοχή του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δεδομένου ότι ήδη υπάρχει μία σχετική κινητοποίηση ως προς την αναζήτηση πλοίων που, εφόσον απαιτηθεί, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είτε ως πλωτά ξενοδοχεία είτε για την μεταφορά των Ελλήνων ομογενών που όντας ευρισκόμενοι εντός της εμπόλεμης ζώνης θα ήθελαν να εγκαταλείψουν την περιοχή και να μετεγκατασταθούν προσωρινά σε άλλα ασφαλέστερα μέρη ή ακόμη και στην Ελλάδα.
Η επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας»
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οδηγός για το νέο αυτό σχέδιο αναφορικά με την Ουκρανία, θα είναι η επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας».
Η Επιχείρηση Χρυσόμαλλο Δέρας ήταν μία επιχείρηση εκκένωσης αμάχων, που πραγματοποίησε το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τον Αύγουστο του 1993, για να μεταφέρει πάνω από 1.000 γηγενείς Έλληνες από τη Γεωργία, που τράπηκαν σε φυγή λόγω του πολέμου στην Αμπχαζία, προς την Ελλάδα.
Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Έλληνες της ΑΣΣΔ της Αμπχαζίας εξορίστηκαν, ύστερα από διαταγή του Ιωσήφ Στάλιν, το 1949-1950. Τους επετράπη να επιστρέψουν στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ωστόσο ο αριθμός τους δεν έφθασε ποτέ στο επίπεδο πριν από την απέλαση.
Οι περισσότεροι Έλληνες έφυγαν από την Αμπχαζία (κυρίως προς την Ελλάδα και τη Ρωσία) κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο της Αμπχαζίας το 1992-1993, έτσι ώστε ο αριθμός τους έπεσε από 14.664 το 1989 σε μόλις 1.486 το 2003.
Η επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας» αποτελεί ένα άθλο των ενόπλων δυνάμεων και ήταν η πρώτη επιχείρηση εκκένωσης αμάχων που έγινε από κράτος μέλος της Ε.Ε, χωρίς να υπάρχουν εμπειρίες κατά το παρελθόν. Η αποχώρηση των Ελλήνων της Γεωργίας ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1993 και διήρκεσε ένα μήνα.
Πώς έγινε η εκκένωση
Η Αθήνα ενεργοποίησε την ελληνική διπλωματική αποστολή στη Μόσχα, επειδή δεν υπήρχε διπλωματική αποστολή στη Γεωργία. Οι δυσκολίες ήταν μεγάλες και το πρώτο βήμα ήταν να αναπτύξει η Αθήνα συνεργασία με τη Ρωσία και τη Γεωργία, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες επικοινωνίας με τους Έλληνες της περιοχής.
Κρίσιμο θέμα ήταν επίσης να επιλεγεί το κατάλληλο μέσο για την εκκένωση του ελληνικού πληθυσμού.
Αρχικά προτάθηκε η διαφυγή των Ελλήνων με εναέρια μέσα. Η επιλογή όμως αυτή εμπεριείχε κινδύνους, καθώς αφενός ο αριθμός των Ελλήνων που έπρεπε να εκκενωθούν ήταν πολύ μεγάλος και αφετέρου, καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια του εναέριου χώρου της περιοχής.
Τελικά επιλέχτηκε η εκκένωση από τη θάλασσα. Ακολούθησε ενημέρωση των Ελλήνων της περιοχής από την ελληνική διπλωματική αποστολή. Την ίδια στιγμή στην Αθήνα σήμανε συναγερμός, με το υπουργείο Άμυνας να συγκεντρώνει ομάδα 10 καταδρομέων για να πάει στη Γεωργία. Επικεφαλής της επιχείρησης ανέλαβε ο πλοίαρχος Βασίλης Ντερτιλής. Τα μέλη της ομάδας θα εμφανίζονταν στη Γεωργία ως υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, με διαβατήρια Γεωργίας. Δηλαδή οι Έλληνες στρατιωτικοί στάλθηκαν άοπλοι.
Latest News
Βιβλίο: «Η Πολιτική Οικονομία της Αξιολόγησης στην Ελλάδα»
Το βιβλίο επιμελήθηκαν οι Παναγιώτης Ε. Πετράκης, Παρασκευή Β. Μπουφούνου, Παντελής Χ. Κωστής.
Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις στο ΧΑ, αναιρείται και πάλι το θετικό σενάριο
To κλίμα στο χρηματιστήριο Αθηνών έχει αλλάξει άρδην και αυτή την ώρα τπαλεύει να κρατήσει ακόμη και τις 1.390 μονάδες
Στο «κόκκινο» το δημογραφικό στη Ρωσία - Καλεί... μετανάστες για να αναπτυχθεί
Η Ρωσία υιοθέτησε στις 12 Νοεμβρίου νόμο που απαγορεύει την προώθηση ενός τρόπου ζωής χωρίς παιδιά, ως απάντηση στο δημογραφικό
Ο «χορός» των υποψήφιων καγκελάριων και τα στραβοπατήματα του Όλαφ Σολτς
Εσωκομματική φαγωμάρα και δημοσκοπική καθίζηση για τον καγκελάριο Σολτς και τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία
Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ μάχονται για το πλεονέκτημα ενόψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ
Μάχη χαρακωμάτων στο έδαφος και για το τραπέζι ενδεχόμενων συνομιλιών για την Ουκρανία - Πόσο πραγματική είναι η πυρηνική απειλή του Βλαντίμιρ Πούτιν
Ποια είναι η εκλεκτή του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης
Αφού εγκατέλειψε τα καθήκοντά της στη Φλόριντα το 2019, η κυρία Μπόντι, 59 ετών, πρώην εισαγγελέας, εντάχθηκε στην ομάδα συνηγόρων του Ντόναλντ Τραμπ
Ισχυροί άνεμοι και βροχές την Παρασκευή – Τσουχτερό κρύο το Σαββατοκύριακο
Ο καιρός το Σαββατοκύριακο θα μας αναγκάσει να βρούμε τα μπουφάν μας – Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση της ΕΜΥ
Οι «φουρτούνες» του Μητσοτάκη, ο καημός της Moody’s, το «τυράκι» στα νησιά, η αεικίνητη Σδούκου, υψηλές πτήσεις Τιτάνα, φως στο τούνελ για τις ΑΕΕΑΠ
«Φουρτουνιασμένος» ο Μητσοτάκης
Ουκρανία: Κατάρρευση του μετώπου από την επίθεση της Ρωσίας – Τι αναφέρει το BBC
Πώς χαρακτηρίζουν εμπειρογνώμονες την εισβολή της Ουκρανίας στη συνοριακή με τη Ρωσία περιοχή Κουρσκ
Πιστόριους: Δεν θα είμαι υποψήφιος καγκελάριος του SPD
Με βίντεο στα social media ο δημοφιλής υπ. Άμυνας Πιστόριους ανακοινώνει ότι δεν θα θέσει υποφιότητα για την καγκελαρία. Ανοίγει ο δρόμος για τον Σολτς παρά τις ενστάσεις;