Τη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία της Ελλάδας αλλά και την αισιοδοξία του για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας μας υπογραμμίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Κρίστιαν Κέτελ Τόμσεν, αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, τονίζοντας παράλληλα ότι η ελληνική οικονομία έδειξε με την ισχυρή ανάπτυξη που πέτυχε πέρυσι πως έχει την ικανότητα να ανακάμπτει από δυσκολίες ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.

Η ΕΤΕπ προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες σε μια σειρά συμφωνιών για χρηματοδοτήσεις έργων στην Ελλάδα. Οι συμφωνίες αυτές είναι η αρχή μιας νέας σειράς σημαντικών έργων που θα στηρίξετε στη χώρα;

Η συνεργασία της ΕΤΕπ με την κυβέρνηση και τις τράπεζες συνήθως προσελκύει τη μεγαλύτερη προσοχή. Ωστόσο, η συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα και με άλλους έλληνες εταίρους καταδεικνύει ότι στην πραγματικότητα υποστηρίζουμε ένα ευρύ φάσμα έργων, τόσο παραδοσιακά, με τη μακροχρόνια υποστήριξή μας στην Ελλάδα, όσο και την περίοδο που διανύουμε. Τον περασμένο χρόνο ο όμιλος ΕΤΕπ παρείχε χρηματοδότηση σε ένα ευρύ φάσμα έργων: από τις μεταφορές και την αστική ανάπτυξη, έως την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως επίσης με το πρώτο ελληνικό ταμείο συνεπένδυσης Επιχειρηματικών Αγγέλων για την Genesis Ventures μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

Οι πιο πρόσφατες συμφωνίες που υπογράφηκαν αυτή την εβδομάδα υπογραμμίζουν επίσης ότι, ως τράπεζα της ΕΕ για το κλίμα, θέλουμε να υποστηρίξουμε έργα που έχουν έντονο το στοιχείο του κλίματος, αλλά ταυτόχρονα συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Ενα πρώτης τάξεως παράδειγμα είναι το μετρό της Αθήνας.

Η χρηματοδότηση που συμφωνήθηκε με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα υποστηρίξει περίπου 15 έργα μέχρι το τέλος του 2025, που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτιωμένη και πιο φιλική προς τον χρήστη πρόσβαση πολιτών και επιχειρήσεων στις δημόσιες υπηρεσίες, μειώνοντας τον διοικητικό φόρτο εργασίας και δημιουργώντας οικονομικά οφέλη για όλους.

Ενα άλλο πολύ καλό παράδειγμα που υπογραμμίζει το ευρύ φάσμα των έργων που υποστηρίζουμε είναι ο τρόπος με τον οποίο ο όμιλος ΕΤΕπ μπορεί να καλύψει τις ιδιαίτερες χρηματοδοτικές ανάγκες των ταχέως αναπτυσσόμενων εταιρειών. Αυτό αποδεικνύεται από τη χρηματοδότηση επιχειρηματικού χρέους ύψους 8,5 εκατ. ευρώ που ανακοινώσαμε, η οποία θα υποστηρίξει τον καινοτόμο κατασκευαστή συσκευασιών Matrix Pack. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, η ΕΤΕπ υποστηρίζει την εταιρεία προκειμένου να ολοκληρώσει τη μετάβασή της στην παραγωγή χάρτινων καλαμακιών πόσης χωρίς χημικά και να μειώσει την ποσότητα πλαστικών απορριμμάτων.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς στους οποίους θα εστιάσετε το επόμενο διάστημα;

Μπορώ να σας πω ότι υποστηρίζουμε ήδη έναν μεγάλο όγκο έργων ευρείας στόχευσης που εξυπηρετούν τις επενδυτικές προτεραιότητες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στη χώρα. Αναμένουμε ότι η στενή συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση και τις ιδιωτικές τράπεζες θα ενισχυθεί περισσότερο για να διασφαλίσουμε την επιτυχή ενεργοποίηση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, του λεγόμενου προγράμματος Ελλάδα 2.0, καθώς και την υποστήριξη μιας σειράς επενδυτικών και καινοτόμων έργων υψηλού αντικτύπου. Αναμένω ότι το 2022 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για την Ελλάδα όσον αφορά τη χρηματοδότηση έργων καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, καθώς και στην ατζέντα της ενεργειακής μετάβασης. Στόχος μας είναι να υλοποιηθούν επενδύσεις στο πλαίσιο του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης και να προωθήσουμε την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Θα μπορούσατε να κάνετε μια αποτίμηση της συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση την τελευταία διετία;

Τα δύο τελευταία χρόνια ήταν εξαιρετικά όσον αφορά τη δραστηριοποίηση της ΕΤΕπ στην Ελλάδα. Το 2021 η στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων προς ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις ανήλθε συνολικά σε 4,850 δισ. ευρώ – αύξηση ύψους 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2020! Αυτό το ρεκόρ κατέστη δυνατό χάρη στη στενή συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές, τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πελάτες μας σε όλη την Ελλάδα, καθώς και στην ειδική Επενδυτική Ομάδα για την Ελλάδα. Η ΕΤΕπ δεν διαθέτει συμβατικά τραπεζικά υποκαταστήματα, συνεπώς είναι για εμάς ζωτικής σημασίας να έχουμε αξιόπιστους συνεργάτες με γνώση των τοπικών χαρακτηριστικών και άμεση πρόσβαση στις ΜμΕ, στις οποίες στοχεύει η χρηματοδότησή μας. Αυτό ακριβώς έχουμε πετύχει στην Ελλάδα. Εχουμε μια μακρά ιστορία συνεργασίας και προβλέπω ότι η σχέση μας θα γίνεται πιο ισχυρή όσο θα προχωράμε μαζί για να ενισχύσουμε περαιτέρω την ελληνική οικονομία.

Πώς βλέπετε την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές για το επόμενο διάστημα;

Η ελληνική οικονομία έδειξε με την ισχυρή ανάπτυξη που σημείωσε πέρυσι ότι έχει την ικανότητα να ανακάμπτει από δυσκολίες όπως η πανδημία. Η Ελλάδα έχει περάσει πολλά τα τελευταία χρόνια, αλλά, με την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων της, πάντα έβρισκε τον τρόπο να ξεπερνά τα εμπόδια. Ελπίζω ότι αυτή η χρονιά δεν θα είναι διαφορετική. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, σε διάστημα μόλις δύο ημερών, διαπίστωσα ότι γίνεται εντυπωσιακή δουλειά σε όλα τα επίπεδα, είτε πρόκειται για σχέδια καλύτερης χρήσης των ψηφιακών εργαλείων για τη βελτίωση των δημοσίων υπηρεσιών είτε για μεγάλα νέα δημόσια έργα μεταφορών που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών. Ολα αυτά με κάνουν να είμαι αισιόδοξος για τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας στο μέλλον. Μπορώ, επίσης, να διαβεβαιώσω τους Ελληνες ότι η ΕΤΕπ θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία υποστηρίζοντας περισσότερα έργα μετασχηματισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Betshop.gr: Αναστέλλει τη λειτουργία της η πλατφόρμα διαδικτυακού στοιχήματος
Business of Sport |

Αναστέλλει τη λειτουργία της η Betshop.gr - Κατάσχεσε η εφορία τον τραπεζικό λογαριασμό εξυπηρέτησης πελατών της

Η εταιρεία B2B GAMING SERVICES που διαχειρίζεται τη Betshop.gr κάνει γνωστή την κατάσχεση του τραπεζικού λογαριασμού των πελατών της από τις φορολογικές αρχές