Κοντά στο 2% κατάφερε στο τέλος να περιορίσει τις απώλειές του το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς τόσο η πιο συναινετική στάση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ όσο και το καλύτερο του αναμενομένου άνοιγμα της Wall Street, βελτίωσε ελαφρώς την τελική εικόνα της αγοράς.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε απώλειες 2,10% στις 950,70 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 132 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ. να έχουν διακινηθεί στη μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης.
Η μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης, βρέθηκε στο επίκεντρο στο πλαίσιο της εντολής αγοράς από την Allianz στο πλαίσιο της προαιρετικής δημόσιας πρότασης που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το ύψος του τζίρου σε μια άκρως πτωτική συνεδρίαση, δεν προκάλεσε ευλόγως ανησυχίες για τη σφοδρότητα των πωλητών, την ώρα που το ΧΑ είχε επιδείξει αξιοσημείωτη αντοχή στις διεθνείς αναταράξεις το προηγούμενο διάστημα.
Ζητούμενο ο περιορισμός του risk off
Πάντως πέραν της ισχυρής πτώσης, το ΧΑΑ βρήκε κάποιες στηρίξεις στην παρέμβαση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, ότι θα αναζητηθούν διπλωματικές λύσεις στις διαφορές των πλευρών, έχει περιορίσει ελαφρώς τις απώλειες. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν μπορέσει το ΧΑ να βγάλει τις ισχυρότερες άμυνες που χρειάζεται προκειμένου να «αντέξει» τους διεθνούς κλυδωνισμούς που έχουν προκαλέσει οι κόντρες στα ουκρανικά σύνορα.
Σε αυτό το «κάδρο» σαφώς το ΧΑ θα πρέπει αφενός να διαχειριστεί τις κινήσεις μείωσης του κινδύνου των ξένων, να σταθεροποιηθεί πάνω από τη στήριξη των 930 μονάδων και να δείξει ότι μπορεί να διαφοροποιηθεί μια χρονιά που η ελληνική οικονομία έχει να δώσει σημαντικές αποδόσεις μετά από δύο back to back κρίσεις που πέρασε (δημοσιονομική και πανδημική). Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι βραχυπρόθεσμα δεν θα δεχτεί τους διεθνούς κλυδωνισμούς, όπως άλλωστε έχει φανεί το τελευταίο διάστημα τόσο στο περιθώριο της αλλαγής της νομισματικής πολιτικής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, όσο και σε εκείνο της αύξησης του γεωπολιτικού κινδύνου.
Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η Πειραιώς δεν κατάφερε να “μαζέψει” τις απώλειες της, κλείνοντας στο -4,52%, όπως και οι Βιοχάλκο, Coca Cola, Εθνική και Eurobank που έκλεισαν με πτώση άνω του 3%. Ισχυρές ήταν και οι πιέσεις που δέχτηκαν οι Jumbo, Μυτιληναίο, Alpha Bank, ΕΛΧΑ και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, με τον Ελλάκτωρ να κλείνει στο +1,91%.
Latest News
Ανοίγει η πόρτα του χρηματιστηρίου για τους «μικρούς» - Τι αλλάζει στην Λεωφόρο Αθηνών
Τι φέρνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Κεφαλαιαγορά - Οι δυο άξονες και το διακύβευμα
Οχυρό οι 1.500 μονάδες, άντεξαν στις πιέσεις - Με κέρδη άνω του 1% έκλεισε το ΧΑ την εβδομάδα
Στο κλείσιμο της εβδομάδας το χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαίωσε το μήνυμα ότι η ανοδική πορεία της αγοράς έχει γερά θεμέλια
Κρατάει τις 1.500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ επηρεάζουν όλες τις αγορές του κόσμου
Προ των πυλών το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Έρχεται φόρος στα crypto
Θεσπίζονται επιπλέον εφαρμοστικά μέτρα για την προστασία των επενδυτών από τα κρυπτονομίσματα - Ποιοι θα είναι οι νέοι κανόνες
Ελαφρύ προβάδισμα των αγοραστών στο ΧΑ - Οδηγός η Alpha Bank
Το ΧΑ έχει βάλει τις βάσεις προκειμένου να επιβεβαιωθεί το καλύτερο σενάριο για το κλείσιμο της εβδομάδας
Ασκήσεις ισορροπίας σε μοιρασμένο ταμπλό για το ΧΑ
Η αγορά χρειάζεται να ισχυροποιήσει τις άμυνές της, προκειμένου να επιβεβαιώσει την κατάκτηση των 1.500 μονάδων
Άντεξε το profit taking το ΧΑ, «μήνυμα» από ΟΤΕ και Εθνική
Το χρηματιστήριο Αθηνών απολαμβάνει το "January Effect", με την ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης συσσώρευσης
Goldman Sachs: Πού θα «καθίσει η μπίλια» του ΧΑ- Τι βλέπει για μερίσματα
Τι λέει η Goldman Sachs για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών - Ποιες προκλήσεις θεωρεί πιο σημαντικές
Βράχος η Εθνική στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Επιβεβαιώνονται οι 1.500 μονάδες
Το δικό της «January Effect» απολαμβάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την φετινή ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης, εκνευριστικής συσσώρευσης
Υποχώρησε ο δείκτης φόβου τον Δεκέμβριο - Τι αναφέρει το ΚΕΠΕ [διαγράμματα]
Άγγιξε το 24,88% τον Δεκέμβριο του 2024 από 26,62% τον Νοέμβριο του 2024