Οι πωλήσεις σαμπάνιας έσπασαν το ρεκόρ όλων των εποχών το 2021, σύμφωνα με στοιχεία των Γάλλων παραγωγών. Οι πωλήσεις της γαλλικής σαμπάνιας ξεπέρασαν το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2019, καθώς η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας «εκτόξευσε» τις εξαγωγές, ειδικά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι πωλήσεις το 2021 έφθασαν τα 5,03 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 14% σε σχέση με το 2019. Οι εξαγωγές έφθασαν τα 180 εκατομμύρια φιάλες των 0,75 λίτρων, αυξημένες κατά 37% σε σύγκριση με το 2020 και κατά 15% σε σύγκριση με το 2019. Την ίδια ώρα οι πωλήσεις στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 25% σε σύγκριση με το 2020 ισοφαρίζοντας το ρεκόρ των 140 εκατομμυρίων φιαλών που πωλήθηκαν το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης UMC (Union des Maisons de Champagne).

Οι εξαγωγές στις μεγαλύτερες αγορές

Οι πωλήσεις στην αγορά των ΗΠΑ, η μεγαλύτερη αγορά εξαγωγής σαμπάνιας, αυξήθηκαν κατά 31% σε σύγκριση με το 2019, φθάνοντας στο ρεκόρ των 34 εκατομμυρίων φιαλών. Η αμερικανική αγορά εμφανίζει σταθερά ανοδικές τάσεις κάθε χρονιά εδώ και μια δεκαετία, με εξαίρεση τη «βουτιά» το 2020, που οφείλεται στην επιβολή lockdown.
Σε σύγκριση με το 2019, οι εξαγωγές στη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 7% φθάνοντας τις 29 εκατομμύρια φιάλες, οι πωλήσεις στη Γερμανία σημείωσαν άλμα της τάξης του 28% (15 εκατ. φιάλες) και ακολούθησε η Αυστραλία με 12 εκατομμύρια φιάλες, με τις εξαγωγές να «εκτοξεύονται» κατά 53%.

Ο πρόεδρος της UMC Ζαν-Μαρί Μπαριγιέρ σημείωσε πως στην αύξηση των πωλήσεων συνεβαλε η κατανάλωση σαμπάνιας στο σπίτι που είναι πιο φθηνή από ό,τι σε ένα εστιατόριο και το ότι είναι  άμεσα διαθέσιμη διαδικτυακά.
Το ρεκόρ ζήτησης ενθουσίασε τους παραγωγούς, οι οποίοι το 2021 βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη χειρότερη παραγωγή των τελευταίων 40 ετών επειδή οι αμπελώνες επλήγησαν από παγετούς και επιθέσεις από μύκητες. Η μειωμένη σοδειά δεν αναμένεται πάντως να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα σαμπάνιας, καθώς οι παραγωγοί μπορούν να εκμεταλλευτούν τα αποθέματά τους.

Η σαμπάνια είναι ένας εκλεκτός αφρώδης οίνος από σταφύλια που καλλιεργούνται στη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Καμπανίας απ’ όπου πήρε και το όνομα της.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή