Νέο άλμα, μεγαλύτερο από 10% κατέγραψαν οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, μετά την προειδοποίηση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ για ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πριν τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις από την πλευρά της Μόσχας.

Η κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης στην περιοχή ρίχνει λάδι στη φωτιά των ανατιμήσεων στην ενέργεια με το Bloomberg να κάνει λόγο για σοβαρή απειλή για τη διάθεση φυσικού αερίου και πετρελαίου, ακόμα και για μπλακ άουτ.

Όπως δήλωσε ο Τζέισον Μπόρντοφ, διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, οι αναλυτές εστιάζουν στην πιθανότητα να κλείσει η Ρωσία τις κάνουλες του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, η οποία ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με ενεργειακή κρίση.

Οι τιμές αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν έως και 14% στα 88 ευρώ/MWh, που είναι το υψηλότερο επίπεδο για το πιο ενεργό συμβόλαιο από τις 31 Ιανουαρίου.

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 11% στα στα 177 ευρώ/MWh.

Από την άλλη μεριά, το Brent έφτασε μέχρι και στα 96,16 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, βαίνοντας ολοταχώς προς τα 100 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον άνθρακα στην Ευρώπη ανέβηκαν κατά 1,4% στα 115,50 δολάρια/μετρικό τόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια