Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα εγκρίνει την κατάλληλη στιγμή το κείμενο, με το οποίο απαντάει η Ρωσία στο μήνυμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Έγκαιρα», δήλωσε ο Πεσκόφ στο πρακτορείο TASS, ερωτηθείς για το πότε θα εγκρίνει ο Πούτιν το κείμενο της απάντησης.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τις απαντήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ στις προτάσεις της Ρωσίας για τις μακροπρόθεσμες και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για την ασφάλειά της. Ο πρόεδρος σημείωσε ότι οι ανησυχίες της Μόσχας πηγάζουν «από την αδιάκοπη και πολύ επικίνδυνη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, τώρα σε βάρος των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας».

Ο Λαβρόφ ενημέρωσε τον πρόεδρο για τις απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις ρωσικές προτάσεις, είπε ότι αποτελούνται από δύο σκέλη. Ως προς το πρώτο σκέλος των απαντήσεων που αφορά τα τρία βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τις ανησυχίες και τις απαιτήσεις της Μόσχας, τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, τη μη εγκατάσταση επιθετικών οπλικών συστημάτων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και την επιστροφή της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στις θέσεις που κατείχε το 1997, ο Λαβρόφ είπε ότι η «απάντηση είναι αρνητική, και φυσικά δεν μας ικανοποιεί».
Ωστόσο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «εποικοδομητικό» το δεύτερο σκέλος των απαντήσεων, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα όσον αφορά στους πυραύλους μέσου και μικρού βεληνεκούς, και περιλαμβάνει μια σειρά προτάσεων για την μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας στα στρατιωτικά θέματα.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Το «διπλωματικό πόκερ» ΗΠΑ – Ρωσίας τώρα αρχίζει

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να αναζητά απαντήσεις από τους δυτικούς εταίρους στα ερωτήματά της σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας και θα προσπαθήσει να λάβει συγκεκριμένη απάντηση από κάθε χώρα. Σε ερώτηση του Πούτιν εάν υπάρχει περίπτωση να επιτευχθεί συμφωνία με τους δυτικούς εταίρους για προβληματικά ζητήματα, ο υπουργός απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι «πάντα υπάρχει μια ευκαιρία». Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η απάντηση της Ρωσίας στις προτάσεις της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών είναι έτοιμη. «Το προσχέδιο διατυπώνεται σε δέκα σελίδες», πρόσθεσε

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα