Η Ουκρανία είναι ανοιχτή σε μια μεσολάβηση του Βατικανού για την επίλυση της κρίσης με τη Ρωσία και θέλει από τον πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί τη χώρα το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και υπό τις τρέχουσες συνθήκες, δήλωσε σήμερα ο νέος πρεσβευτής του Κιέβου στην Αγία Έδρα.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε από το Κίεβο στο πρακτορείο Reuters ο Άντριι Γιούρας είπε ότι το Βατικανό εξετάζει την απάντηση που θα δώσει στις προσκλήσεις τόσο των πολιτικών όσο και των θρησκευτικών αξιωματούχων της Ουκρανίας. Υπενθύμισε επίσης ότι τον περασμένο Απρίλιο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σε μια ιταλική εφημερίδα ότι το Βατικανό θα ήταν ο ιδανικός χώρος για να διαπραγματευτούν οι δύο πλευρές τη λήξη του πολέμου στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Γιούρας επανέλαβε ότι το Κίεβο είναι πρόθυμο να δεχτεί τη μεσολάβηση του Βατικανού, εν μέσω της αντιπαράθεσης με αφορμή την ανάπτυξη περισσότερων από 100.000 στρατιωτών κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει μια εισβολή όμως πολλές δυτικές χώρες αναμένουν μια τέτοια εξέλιξη και έχουν ζητήσει από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.

«Όπως το καταλαβαίνω, το Βατικανό θα ήταν έτοιμο και θα χαιρόταν να δημιουργήσει την ευκαιρία μιας συνάντησης μεταξύ των ηγετών και των δύο πλευρών», είπε ο Γιούρας, ο οποίος ήταν μέχρι πρότινος επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων και Εθνικοτήτων στο υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας.

«Η Ουκρανία είναι απολύτως υπέρ του να χρησιμοποιηθεί αυτός ο πολύ πνευματικός χώρος για μια συνάντηση. Αν η Ρωσία επιβεβαιώσει ότι θα καθίσει στο τραπέζι, η Ουκρανία αμέσως θα απαντήσει θετικά», πρόσθεσε.

Το Βατικανό δεν έχει ανταποκριθεί προς το παρόν σε ένα αίτημα να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές.

Τις τελευταίες δεκαετίες το Βατικανό έχει μεσολαβήσει μεταξύ αντιπάλων παρατάξεων στο Νότιο Σουδάν, μεταξύ της Χιλής και της Αργεντινής για μια εδαφική διαφορά τους καθώς και στην προσέγγιση της Κούβας και των ΗΠΑ.

Οι περισσότεροι Ουκρανοί είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, όμως περίπου το 10% ανήκει στην Ανατολική Καθολική Εκκλησία που, αν και ακολουθεί το βυζαντινό τυπικό, βρίσκεται σε κοινωνία με τον πάπα. Το 2018 η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία διασπάστηκε, με τη μία πλευρά να κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και την άλλη να διατηρεί τους δεσμούς της με τη Μόσχα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Χαμάς – Ισραήλ: Απελεθέρωση 33 ομήρων σε πρώτη φάση προβλέπει η συμφωνία εκεχειρίας
Επικαιρότητα |

Απελεθέρωση 33 ομήρων προβλέπει η συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για εκεχειρία στη Γάζα

Η πρώτη φάση της εκεχειρίας Χαμάς - Ισραήλ θα διαρκέσει έξι εβδομάδες - Συμπεριλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από πυκνοκατοικημένες περιοχές και απελευθέρωση κάποιων ομήρων