Τις υψηλότερες οικονομικές επιδόσεις από τη σύσταση της πέτυχε το 2021 η ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Σύμφωνα με πηγές του ΟΤ, η εταιρεία φέρεται να έχει καταγράψει ρεκόρ στην κερδοφορίας της, η οποία και είναι η υψηλότερη από το 1988, από τη χρονιά δηλαδή που ιδρύθηκε η ΔΕΠΑ.

Η αύξηση των συγκεκριμένων οικονομικών μεγεθών αποδίδεται στην μεγάλη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα της απότομης ζήτησης της κατανάλωσης μετά την άρση των lockdown που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της COVID-19. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας εκμεταλλεύτηκε αυτήν τη συγκυρία και με δεδομένη και την ενεργειακή μετάβαση όπου το φυσικό αέριο θα αποτελεί το στρατηγικό καύσιμο προσβλέπει σε συνέχιση των επιδόσεων της και για τα επόμενα χρόνια.

Όπως αναφέρουν στον ΟΤ καλά πληροφορημένες πηγές, ενδεικτική της αύξησης της κερδοφορίας της είναι και το γεγονός πως η ΔΕΠΑ Εμπορίας διέθεσε μέρος των κερδών της για την οικονομική ανακούφιση των καταναλωτών. Έτσι, μέχρι τώρα φαίνεται να έχει δώσει εκπτώσεις στις τιμές συνολικού ύψους 80 εκ. ευρώ. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση θα ακολουθήσει την ίδια εμπορική πολιτική.

Διαβάστε επίσης: ΔΕΠΑ Εμπορίας – Ευνοϊκή συμφωνία για φυσικό αέριο με Gazprom

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα που είχε δημοσιεύσει η εταιρεία το 2020, ο κύκλος εργασιών της ήταν στα 549,8 εκ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 43,1 εκ. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας με την ολοκλήρωση και της συμφωνίας προμήθειας με την κρατική εταιρεία της Αλγερίας SONATRACH, έχει διαμορφώσει, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου ικανό να καλύψει τις ανάγκες των πελατών της σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Με δεδομένες, βέβαια, και τις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η ενεργειακή κρίση, όπου τον κύριο ρόλο έχουν οι μεγάλοι διεθνείς παραγωγοί του καυσίμου.

Συμπερασματικά, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει εξασφαλίσει ετήσια προμήθεια αερίου από τη Ρωσική Gazprom της τάξης των 2 δις. κ.μ., από την κοινοπραξία του αγωγού TAP 1 δις. κ.μ. αζέρικου αερίου, ενώ από τη SONATRACH η συμφωνία προβλέπει την ετήσια προμήθεια ποσοτήτων 550 εκατ. κ.μ. Η συμφωνία με την εθνική εταιρεία της Αλγερίας είναι για το 2022. Επίσης η ΔΕΠΑ Εμπορίας αναμένει και ποσότητες 330 εκατ. κυβικών μέτρων από τον ελληνοτουρκικό αγωγό. Βέβαια στο ραντάρ της εταιρείας βρίσκονται και φορτία spot σε ανταγωνιστικές τιμές.

Η αποκρατικοποίηση

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας (ΤΑΙΠΕΔ 65% και ΕΛ.ΠΕ 35%), όλα δείχνουν ότι η σχετική διαγωνιστική διαδικασία έχει παγώσει…

Διαβάστε επίσης: Η εποχή των αλλαγών

Σύμφωνα με πληροφορίες, και με δεδομένη τη γνωστή δικαστική διένεξη με την ELFΕ, το ελληνικό δημόσιο έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει τον διαγωνισμό. Ο τελευταίος που διεξάγεται από το ΤΑΙΠΕΔ, υπενθυμίζεται ότι έχει κολλήσει στο τελευταίο στάδιο της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών.

Πηγές θέλουν την κυβέρνηση να επιδιώκει τη διατήρηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας υπό τον κρατικό έλεγχο και ιδίως στη φάση αυτή της ενεργειακής κρίσης. Με τον τρόπο αυτό το ελληνικό δημόσιο μπορεί να ασκεί την αναγκαία κοινωνική πολιτική για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια