
Tα σημεία καμπής της ιστορίας σπάνια είναι εμφανή με μεγάλη σαφήνεια. Αλλά η κοινή δήλωση της 4ης Φεβρουαρίου του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ κατά την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο μπορεί να αποτελεί εξαίρεση – σηματοδοτώντας μια νέα καμπή σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Ο τριγωνισμός ήταν το αποφασιστικό στρατηγικό παιχνίδι της Αμερικής στον πρώτο Ψυχρό Πόλεμο. Η προσέγγιση του Ρίτσαρντ Νίξον με την Κίνα, πριν από 50 χρόνια, απομόνωσε την πρώην Σοβιετική Ενωση σε μια εποχή που τα οικονομικά της θεμέλια άρχιζαν να καταρρέουν.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κίνα και η Ρωσία έχουν αγκαλιάσει τον τριγωνισμό ως στρατηγικό παιχνίδι. Κατά ειρωνικό τρόπο, σε αντίθεση με τον πρώτο Ψυχρό Πόλεμο, οι ΗΠΑ είναι αυτές που τώρα τριγωνοποιούνται. Και, όπως και πριν, υπάρχει καλός λόγος να πιστεύουμε ότι το τέλος του παιχνιδιού θα καθοριστεί στον οικονομικό στίβο.
Οι ΗΠΑ επικράτησαν στον πρώτο Ψυχρό Πόλεμο όχι μόνο επειδή η οικονομία τους ήταν ισχυρή, αλλά και επειδή η οικονομία του αντιπάλου τους ήταν κούφια. Ξεκινώντας το 1977, η κατά κεφαλήν αύξηση της παραγωγής στη Σοβιετική Ενωση επιβραδύνθηκε δραματικά, προτού πέσει με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,3% τα τελευταία δύο χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Αυτό προμήνυε την επακόλουθη οικονομική κατάρρευση στον διάδοχο της Σοβιετικής Ενωσης.
Από το 1991 έως το 1999, η οικονομία της Ρωσικής Ομοσπονδίας συρρικνώθηκε κατά 36%. Σήμερα, μια πιο αδύναμη αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει μια ανερχόμενη Κίνα, σε αντίθεση με την προηγούμενη σύγκρουση μεταξύ μιας ισχυρής Αμερικής και μιας παραπαίουσας Σοβιετικής Ενωσης. Ούτε η επιρροή της Κίνας είναι πιθανό να μειωθεί από τη Ρωσία.
Το 2021, το κινεζικό ΑΕΠ ήταν εξαπλάσιο από αυτό της Ρωσίας και το χάσμα αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, ο Πούτιν δίνει στον Σι ακριβώς αυτό που θέλει: έναν εταίρο που μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη δυτική συμμαχία και να εκτρέψει τη στρατηγική εστίαση της Αμερικής μακριά από τη στρατηγική περιορισμού της Κίνας. Από τη σκοπιά του Σι, αυτό αφήνει την πόρτα ορθάνοιχτη για την ανάδειξη της Κίνας σε καθεστώς μεγάλης δύναμης.
Στα τέλη του 2019, ο Κίσινγκερ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονταν ήδη στους «πρόποδες ενός νέου Ψυχρού Πολέμου». Η πλοκή έκτοτε έχει πυκνώσει με την εμφάνιση μιας νέας στρατηγικής τριγωνισμού. Το παιχνίδι Σι και Πούτιν ενισχύει το συμπέρασμα ότι αυτός ο Ψυχρός Πόλεμος θα είναι πολύ διαφορετικός από τον προηγούμενο. Δυστυχώς, η Αμερική φαίνεται να κοιμάται.
Ο Stephen Roach είναι πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia και επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας. Είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού του Yale University.


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας