Μια άνευ προηγουμένου αύξηση (και σε απόλυτους αριθμούς και ποσοστιαία) εμφάνισαν τη χρονιά που πέρασε οι γιγαντιαίες νεοφυείς εταιρείες στην Ευρώπη. Μιλάμε για όσες συγκεντρώνουν κεφάλαια άνω του 1 δισ. δολαρίων και εντάσσονται ως εκ τούτου στην κατηγορία των «μονόκερων», βάσει της ορολογίας που καθιέρωσε η διάσημη αμερικανίδα διαχειρίστρια κεφαλαίων Αϊλίν Λι. Εν μέσω πανδημίας της Covid και των παραλλαγών της λοιπόν, το 2021 «απογειώθηκαν» 86 νέοι «μονόκεροι» στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων της ιντερνετικής πλατφόρμας επιχειρηματικών ειδήσεων Crunchbase Unicorn Board, πρόκειται για αριθμό πενταπλάσιο από τους νέους «μονόκερους» που δημιουργήθηκαν το 2020 και υπερτριπλάσιο από τους μόλις 23 που είχαν δημιουργηθεί το 2019, την τελευταία χρονιά δηλαδή προτού ξεσπάσει η παγκόσμια υγειονομική κρίση. Οπως φαίνεται στο γράφημα, εντυπωσιακή είναι και η αύξηση των κεφαλαίων που επενδύθηκαν στους ευρωπαϊκούς «μονόκερους» τη χρονιά που πέρασε – άγγιξαν τα 50 δισ. δολάρια και ήταν σχεδόν πενταπλάσια από εκείνα που είχαν επενδυθεί το 2020.
Συνολικά 185 «μονόκεροι» έδρευαν το 2021 στην Ευρώπη, ενώ το 2020 έδρευαν 128. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 49,6 δισ. δολάρια που επενδύθηκαν πέρυσι στους 86 νέους «ευρωμονόκερους» που δημιουργήθηκαν (είναι προφανές ότι κάποιοι παλαιότεροι έφυγαν από τη σχετική λίστα, αφού η αξία τους έπεσε κάτω από το καθοριστικό επίπεδο του 1 δισ. δολαρίων) αντιστοιχούν στο 42% των συνολικών χρημάτων που επενδύθηκαν στον κλάδο.
Τα στοιχεία αφορούν, βέβαια, μόνο την Ευρώπη. Και είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά την εκτίναξη των νεοφυών εταιρειών με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. δολαρίων στη Γηραιά Ηπειρο, οι 86 που δημιουργήθηκαν αντιστοιχούν μόλις στο 14% των 595 νέων «μονόκερων» που δημιουργήθηκαν συνολικά τη χρονιά που πέρασε σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ρίχνοντας μια ματιά στη μεγάλη εικόνα, διαπιστώνει κανείς ότι στην Ευρώπη οι startups γιγαντιαίων μεγεθών αναπτύσσονται ταχύτατα, αλλά ακόμα υπολείπονται παρασάγγας των αμερικανικών. Διότι στις ΗΠΑ δημιουργήθηκαν πέρυσι 341 «μονόκεροι», σχεδόν τέσσερις φορές περισσότεροι από όσοι στην Ευρώπη.
Πανδημικές δραστηριότητες
Οι αλλεπάλληλες καραντίνες και οι εγκλεισμοί των καταναλωτών εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έλαβαν οι κυβερνήσεις για τον περιορισμό της πανδημίας καθόρισαν σε έναν μεγάλο βαθμό τους επιχειρηματικούς τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι νέοι ευρωπαϊκοί «μονόκεροι».
Διότι το κρίσιμο όριο του 1 δισ. δολαρίων το πέρασαν πέρυσι πάμπολλες νεοφυείς εταιρείες που είχαν ιδρυθεί ένα ή δύο χρόνια νωρίτερα και επωφελήθηκαν από τις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε στην αγορά η υγειονομική κρίση. Είναι προφανές ότι οι επιχειρήσεις διανομής φαγητού βρέθηκαν… καβάλα στα αλλεπάλληλα κύματα επέλασης των κορωνομεταλλάξεων.
Η εδρεύουσα στο Βερολίνο, για παράδειγμα, εταιρεία υπηρεσιών διανομής φαγητού Gorillas, που ιδρύθηκε το 2020, άντλησε επενδύσεις συνολικού ύψους 1,3 δισ. δολαρίων μέσα σε ένα εξάμηνο το 2021.
Η Flink, που εδρεύει επίσης στη γερμανική πρωτεύουσα και δραστηριοποιείται στις διανομές αγαθών από τις αποθήκες της, ιδρύθηκε το 2020 και πέρυσι άντλησε κεφάλαια 1,1 δισ. δολαρίων. Η τουρκική εταιρεία παροχής υπηρεσιών διανομής Getir, η οποία είχε ιδρυθεί το 2015, μόλις πέρυσι μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες κατάφερε μέσω τριών διαδοχικών εκστρατειών αύξησης κεφαλαίου να αντλήσει 1 δισ. δολάρια.
Αλλοι επιχειρηματικοί τομείς που… γέννησαν «μονόκερους» το 2021 ήταν ο κλάδος των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, των εφαρμογών τηλεδιασκέψεων και ψηφιακής στρατολόγησης προσωπικού, της τηλεκπαίδευσης, των τεχνολογικών οικονομικών εφαρμογών και βεβαίως ο κλάδος ψηφιακών αγοραπωλησιών κρυπτονομισμάτων.
Latest News
Αλουμίνιο και LNG στο επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Τι μελετούν οι Βρυξέλλες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά νέο πακέτο με κυρώσεις κατά της Μόσχας που θα στοχεύουν στην ενεργειακή της βιομηχανία
Πώς η Ταϊλάνδη μετατρέπεται σε πόλο έλξης παγκόσμιων επενδύσεων
Η Ταϊλάνδη έχει δηλώσει ότι διερευνά την προσφορά νέων κινήτρων για να προσελκύσει παγκόσμιες εταιρείες
H εκστρατεία των 30 δισ. για απαλλαγή των social media από τον έλεγχο των δισεκατομμυριούχων
Ηγέτες της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώτου επενδυτή στο Facebook, ξεκινούν μια καμπάνια για ανεξάρτητα soial media.
Όλα τα Walmart είναι... μπλε - Γιατί προχώρησε σε rebranding
Η Walmart κατάφερε να εξελιχθεί και στο θέμα της εικόνας της - Η πρώτη διαδικασία rebranding εδώ και δύο δεκαετίες
Πώς η ΑΙ αυξάνει την χρήση του φυσικού αερίου
Οι κλιματικοί στόχοι κινδυνεύουν καθώς η Big Tech στρέφεται στο φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσει τη ζήτηση ενέργειας
Οι θεριακλήδες της Κίνας και τα φορολογικά έσοδα του Σι Τζινπίνγκ
Το 7% των εσόδων της κεντρικής κυβέρνησης προέρχονται από την φορολόγηση της China National Tobacco Corporation, η οποία κατέχει το μονοπώλιο καπνού
Οι «χρησμοί» του πανίσχυρου CEO της BofA για το 2025 - Τραμπ, τράπεζες και κλίμα
Ο CEO της BofA, Μπράιαν Μόινιχαν, έχει αναδειχθεί σε μια ήρεμη δύναμη της Wall Street
Γιατί η ισορροπία δυνάμεων στην αγορά εργασίας γέρνει και πάλι προς τα αφεντικά
Με την αγορά εργασίας λιγότερο σφιχτή, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν εντολές επιστροφής στο γραφείο, μικρότερα μπόνους και όχι άλλες ημέρες ασθενείας για κατοικίδια
Μια νέα Berkshire Hathaway του Warren Buffett θέλει να «χτίσει» ο Bill Ackman
Πολλοί οπαδοί του Ackman περίμεναν εδώ και καιρό ότι είτε θα συγχωνεύσει το hedge fund του με την Howard Hughes ή απλώς θα το αποκτήσει
Ο νέος πονοκέφαλος στις αεροπορικές εταιρείες - Ψάχνουν και δεν βρίσκουν αεροπλάνα
Έρευνα της PwC αποκαλύπτει ότι η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια ξεπερνά τη δυνατότητα των αερομεταφορέων να αυξήσουν τον στόλο τους