Σύντομη, λιτή και χωρίς πολλούς προσκεκλημένους η τελετή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το απόγευμα της Δευτέρας, για την εικοστή επέτειο του ευρώ. Ίσως γιατί είχαν προηγηθεί και πολλές άλλες εορταστικές εκδηλώσεις.
Ήταν πάντως μία καλή αφορμή για τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, να υπενθυμίσει ότι «το ευρώ έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε», καθώς αποτελεί σήμερα «το δεύτερο ισχυρότερο νόμισμα στον κόσμο».
Από την πλευρά της η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ παρέθεσε εντυπωσιακά στοιχεία, λέγοντας για παράδειγμα ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης εκτιμάται στο 200%, έναντι μόλις 5% πριν από την καθιέρωση του κοινού νομίσματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας. Και αυτό γιατί έχει εκλείψει πλέον ο κίνδυνος των απρόβλεπτων συναλλαγματικών διακυμάνσεων.
Ικανοποίηση εκφράζουν σχεδόν όλοι οι ομιλητές. Λίγοι όμως μιλούν για το ευρώ με τη συναισθηματική φόρτιση που δείχνει ένας βετεράνος του Στρασβούργου όπως ο Αυστριακός Ότμαρ Κάρας, ευρωβουλευτής του «Λαϊκού Κόμματος» και ενίοτε μειοψηφία στο ίδιο του το κόμμα με τις έντονα φιλοευρωπαϊκές απόψεις του. Ίσως αυτό συμβαίνει γιατί η νέα γενιά των Ευρωπαίων μεγαλώνει αυτονόητα με το ευρώ και δεν έχει γνωρίσει άλλο νόμισμα.
«Θυμάμαι αυτό που έλεγε, δέκα χρόνια πριν την εισαγωγή του ευρώ, ο τότε καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ», λέει ο Κάρας. «Ότι δηλαδή με το ευρώ είναι πλέον μη αντιστρεπτή η πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Διότι αν καθιερώσεις ένα κοινό νόμισμα, στη συνέχεια θα χρειαστείς και μία πολιτική ένωση. Τι μας λέει αυτό σήμερα; Το ευρώ είναι έτοιμο. Χρειάζεται όμως, όπως κάθε άλλο νόμισμα, έναν κοινό προϋπολογισμό, μία κοινή δημοσιονομική και κοινωνική πολιτική. Η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να τα επιτύχει όλα αυτά».
Το βάρος στην ΕΚΤ
Έγιναν πολλά, αλλά χρειάζονται περισσότερα: Κοινός προϋπολογισμός, ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, νέοι κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.
Έκδηλη είναι η ανησυχία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ο οποίος φαίνεται ότι εκπλήσσει ακόμη και την Λαγκάρντ. «Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, και τον Ιανουάριο έφτασε απρόσμενα στο 5,1%, ενώ εκτιμάται ότι θα παραμείνει υψηλός στο άμεσο μέλλον» επισημαίνει η επικεφαλής της ΕΚΤ στο Στρασβούργο. «Οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να είναι η κύρια αιτία».
Κάποιοι διαφωνούν. Λένε ότι δεν μπορεί να ευθύνονται μόνο οι τιμές της ενέργειας, δεδομένου ότι και ο δομικός πληθωρισμός, στον οποίο η ενέργεια δεν συνυπολογίζεται, έχει εκτοξευθεί στο 3,7%.
Η Κριστίν Λαγκάρντ επικαλείται την «εντολή» προς την ΕΚΤ με βάση το καταστατικό της, να διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών και μία διακύμανση του πληθωρισμού γύρω στο 2%. Γνωρίζει βέβαια ότι σε εποχές κρίσης οι χειρισμοί της ΕΚΤ εξασφαλίζουν πολύτιμη «ένεση ρευστότητας», για την οποία οι περισσότεροι πλέον – αυτό φάνηκε και στη συζήτηση της Δευτέρας – ευγνωμονούν την ΕΚΤ.
Διαφορετική άποψη έχουν, ωστόσο, οι θιασώτες της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, που ενίοτε την κατηγορούν για «απαλλοτρίωση» των επενδυτών λόγω πληθωρισμού και μηδενικών επιτοκίων. Η Λαγκάρντ ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορούν να τα περιμένουν όλα από την κεντρική τράπεζα οι άτολμες εθνικές κυβερνήσεις. Δεν το λέει ευθέως, αλλά εμμέσως: «Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορεί να κάνει η ΕΚΤ. Δεν μπορεί να ανοίξει ή να κλείσει την θέρμανση, ούτε μπορεί να εκπαιδεύσει οδηγούς όταν τους χρειαζόμαστε…»
Αναφορές στα ελληνικά ομόλογα
Ακολουθεί συζήτηση για τα πεπραγμένα της ΕΚΤ το 2021 με ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον. Εισηγητής είναι ο έλληνας αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος, τόσο στην εισηγητική του έκθεση, όσο και κατά την ομιλία του στο Στρασβούργο, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα ελληνικά ομόλογα.
«Η συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα PEPP αποτέλεσε και αποτελεί ένα σημαντικό θετικό βήμα», τονίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. «Παραμένει ωστόσο το ζήτημα ότι τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να μην είναι επιλέξιμα στο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού του δημόσιου τομέα, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Και με την έκθεσή μας ζητούμε με ευρύτατη πλειοψηφία από την ΕΚΤ να επανεξετάσει όσο διαρκεί ο σχετικός ορίζοντας αυτά που πρέπει να γίνουν. Και να παράσχει ειδικές συστάσεις, ώστε τα ελληνικά ομόλογα να παραμείνουν επιλέξιμα και η ανάκαμψη στην πατρίδα μου να μην κινδυνεύσει από έναν νέο γύρο λιτότητας και μία νέα κρίση χρέους».
Όλα αυτά σε μία στιγμή που οι αγορές αρχίζουν να εκπέμπουν «καμπανάκι» για τα ομόλογα της Ελλάδας, αλλά και της Ιταλίας.
Από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) τον λόγο παίρνει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος δηλώνει: «Προφανώς στηρίζω την πρόταση Παπαδημούλη για μια ειδική μεταχείριση, θα έλεγα, των ελληνικών ομολόγων. Δεν θέλουμε μία νέα ελληνική κρίση. Γιατί δεν υπάρχει ελληνική κρίση σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει ευρωπαϊκή κρίση».
Η Κριστίν Λαγκάρντ φάνηκε να ακούει με ενδιαφέρον τις επισημάνσεις για τα ελληνικά ομόλογα, χωρίς να δώσει αμέσως απάντηση. Μιλώντας γενικά τόνισε ότι, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, «οι αγορές ομολόγων θα τερματιστούν στα τέλη Μαρτίου του 2022».
Λίγο αργότερα ανέφερε ότι η ΕΚΤ «θα διατηρήσει την ευελιξία της στη χάραξη νομισματικής πολιτικής», αλλά οι αποφάσεις θα πρέπει «να βασίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία».
Η έκθεση Παπαδημούλη είχε εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής και αναμένεται να υπερψηφιστεί την Τρίτη από την Ολομέλεια.
Γιάννης Παπαδημητρίου
Πηγή: DW
Latest News
Minecraft όπως Legoland - Πώς θα «ζωντανέψει» το δημοφιλές παιχνίδι σε θεματικά πάρκα
Το Minecraft θα ζωντανέψει μέσα από τρενάκια, εστιατόρια και δωμάτια ξενοδοχείων σε θεματικά πάρκα από την εταιρεία Merlin
Στην αντεπίθεση οι τραπεζίτες της ΕΚΤ- Καταγγέλλουν πολιτική παράλυση που απειλεί την οικονομία
Η πρόεδρος της ΕΚΤ και οι διοικητές της Bundesbank και της Banque de France προειδοποιούν για έλλειμμα μεταρρύθμισης
Η Tesla κυκλοφόρησε την πρώτη της... φιγούρα δράσης - Πότε έρχεται το ανθρωπόμορφο ρομπότ
Το Tesla Bot Action Figure ξεκίνησε να πωλείται πρόσφατα στον ιστότοπο του κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων
Στη «μέγγενη» το Adani Group - Πτώση ομολόγων και μετοχών για δεύτερη ημέρα
Οι μετοχές του ομιλου Adani Group έχουν χάσει 28 δισ. δολάρια σε αξία - Η S&P λέει ότι θα είναι δύσκολη η χρηματοδότηση
Η Gap εκτοξεύεται - Όλα τα βλέμματα στον νέο CEO
Μετά τα αποτελέσματα της Gap για το γ' τρίμηνο, αρκετοί πίστωσαν στον Ρίτσαρντ Ντίκσον μια σειρά από βελτιώσεις σε όλο το χαρτοφυλάκιο
Παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας για την προστασία του νομίσματος στην Ινδία
Η ισοτιμία της ρουπίας δημιουργεί συνθήκες στην Ινδία για κερδοσκοπικά στοιχήματα
Οι ευρωπαικές επιχειρήσεις μειώνουν θέσεις εργασίας
Απολύσεις που ξεπερνούν τις 22.000 θέσεις έχουν προαναγγείλει αρκετές ευρωπαικές εταιρείες απο τις αρχές Αυγούστου
Προϋπολογισμός και Black Friday «φρέναραν» τις καταναλωτικές δαπάνες στη Βρετανία
Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, στη Βρετανία, αναθεώρησε προς τα κάτω το ποσοστό ανάπτυξης για τον Σεπτέμβριο από 0,3% σε μόλις 0,1%
«Καμπανάκι» από την Λαγκάρντ - Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η αδράνεια της Ευρώπης της έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο - Ο ρόλος των αποταμιεύσεων και της ΕΤΕπ
Παραιτείται ο CEO της Northvolt μετά το αίτημα για προστασία από πτώχευση
Η Northvolt κατέθεσε χθες αίτηση για προστασία υπό το κεφάλαιο 11 στις Ηνωμένες Πολιτείες - Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση