Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Ίλον Μασκ, δώρισε συνολικά 5.044.000 μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας, σε έναν φιλανθρωπικό οργανισμό τον περασμένο Νοέμβριο, από τις 19 Νοεμβρίου έως τις 29 Νοεμβρίου πέρυσι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που κατέθεσε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) και δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.
Η δωρεά ήταν αξίας 5,74 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με βάση τις τιμές κλεισίματος των μετοχών της Tesla τις πέντε ημέρες που δώρισε τις μετοχές. Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν δεν αποκαλύπτουν το όνομα της φιλανθρωπικής οργάνωσης.
Στα τέλη του περασμένου έτους, ο δισεκατομμυριούχος πούλησε μετοχές αξίας 16,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά από δημοσκόπηση μεταξύ των χρηστών του Twitter σχετικά, με την διάθεση του 10% του μεριδίου του στην εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Πέρυσι έγραψε στο Twitter ότι θα πλήρωνε φόρους άνω των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 λόγω της άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών που πρόκειται να λήξει φέτος.
Υπενθυμίζεται επίσης, ότι αντήλλαξε μομφές με τους πολιτικούς Μπέρνι Σάντερς και Ελίζαμπεθ Γουόρεν που καλούσαν τους πλούσιους να πληρώσουν περισσότερους φόρους.
Αναλυτές πάντως υποστηρίζουν ότι η δωρεά των μετοχών της Tesla θα παρείχε φορολογικό όφελος για τον Μασκ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μετοχές που δωρίζονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς δεν υπόκεινται σε φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, όπως θα γινόταν αν πωλούνταν.
«Το φορολογικό του όφελος θα ήταν τεράστιο. Θα εξοικονομούσε μεταξύ 40% και 50% των 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε φόρο, ανάλογα με το αν θα μπορούσε να λάβει την έκπτωση από το εισόδημά του από την Καλιφόρνια και θα απέφευγε τον φόρο επί των κερδών που θα έπρεπε να πληρώσει αν πουλούσε τη μετοχή», είπε ο Μπομπ Λορντ, συνεργάτης στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών που μελετά τη φορολογική πολιτική.
Οι δημόσιες φιλανθρωπικές χειρονομίες του Μασκ μέχρι στιγμής υπολείπονται αυτών που έχουν κάνει άλλοι δισεκατομμυριούχοι. Ο Μασκ και ο ιδρυτής της Amazon.com, Τζεφ Μπέζος, έχουν δωρίσει λιγότερο από το 1% της καθαρής τους περιουσίας, ενώ ο Γουόρεν Μπάφετ και ο Τζορτζ Σόρος είχαν δώσει περισσότερο από το 20% της καθαρής τους περιουσίας στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Forbes.
Το 2001, ίδρυσε το Ίδρυμα Μασκ, προσφέροντας επιχορηγήσεις για την «ανάπτυξη ασφαλούς τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος της ανθρωπότητας», όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει. Το ίδρυμα του Μασκ έχει περιουσιακά στοιχεία άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων.
Νωρίτερα πέρυσι, ο Μασκ και το ίδρυμά του προσφέρθηκαν να δώσουν έπαθλα 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε όσους μπορούν να βρουν μια τεχνολογία που θα βοηθήσει στην απομάκρυνση του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Είπε πέρυσι ότι δώριζε 20 εκατομμύρια δολάρια σε σχολεία στην κομητεία Κάμερον του Τέξας όπου βρίσκεται μια τοποθεσία εκτόξευσης πυραύλων Space X και 10 εκατομμύρια δολάρια στην πόλη Μπράουνσβιλ.
Ο Μασκ έχει επίσης φλερτάρει με πιο φιλόδοξους φιλανθρωπικούς στόχους. Πέρυσι έγραψε στο Twitter ότι «αν (το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών) μπορεί να περιγράψει… ακριβώς πώς 6 δισεκατομμύρια δολάρια θα λύσουν την πείνα στον κόσμο, θα πουλήσω τις μετοχές της Tesla τώρα και θα το κάνω».
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...