
Μπορεί το κλίμα σιγά σιγά να γίνεται πιο αισιόδοξο για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά τις ρωσικές δηλώσεις περί σταδιακής αποχώρησης των στρατευμάτων της από τα σύνορα των δύο χωρών, αλλά και τη σημερινή συνάντηση Πούτιν-Σολτς στη Μόσχα, ωστόσο πολλοί ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς συνεχίζουν να αποφεύγουν πτήσεις προς την Ουκρανία.
Όσον αφορά στις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, βυθίστηκαν μετά την ένταση που επικράτησε το Σαββατοκύριακο λόγω της προσέλευσης νέων στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία.
Η KLM έχει σταματήσει τις πτήσεις προς την Ουκρανία από το Σάββατο, καθώς η ολλανδική κυβέρνηση ανέβασε τον συναγερμό της στο κόκκινο, συμβουλεύοντας τους πολίτες να αποχωρήσουν από τη χώρα αφού η ασφάλειά τους ήταν αβέβαιη.
Η Norwegian Air Shuttle ανακοίνωσε επίσης τη Δευτέρα ότι θα σταματήσει τις πτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας για προληπτικούς λόγους, ενώ δύο ακόμα αεροπορικές εταιρείες της Νορβηγίας ξανάρχισαν τα δρομολόγια μετά από διακοπές για τις οποίες ευθύνονταν οι ασφαλιστικές που ανακάλεσαν την κάλυψή τους.
Η γερμανική Lufthansa σκέφτεται, επίσης, την αναστολή των πτήσεών της προς τη χώρα αυτή.
Η αστάθεια της τιμής του πετρελαίου που υποκινήθηκε από την κρίση, αποτελεί μία ακόμα απειλή για τα κέρδη των αεροπορικών εταιρειών. Οι μετοχές της Wizz Air Holdings Plc της Ουγγαρίας υποχώρησαν έως και 11%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο. Η Deutsche Lufthansa AG υποχώρησε 4,4% στη Φρανκφούρτη, ενώ η Air France-KLM βυθίστηκε 5% στο Παρίσι.

Περιορισμός πτήσεων τις τελευταίες εβδομάδες
Οι αερομεταφορείς έχουν μειώσει την παρουσία τους στην Ουκρανία εδώ και εβδομάδες, καθώς οι διπλωμάτες εργάζονται για να αποφύγουν μια περαιτέρω κλιμάκωση. Γενικά οι εταιρείες του κλάδου απέφευγαν τις πτήσεις πάνω από την Ουκρανία από το 2014, όταν ένα αεροσκάφος της Malaysia Airlines καταρρίφθηκε πάνω από εδάφη που ελέγχονταν από τους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Να σημειωθεί ότι οι εμπορικές πτήσεις εξακολουθούν να απαγορεύονται πάνω από την ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία.
Εκπρόσωπος της Norwegian Air Shuttle δήλωσε ότι η απόφαση για ακύρωση πτήσεων ισχύει για «πολύ μικρό αριθμό δρομολογίων» και δεν θα έχει σημαντικές συνέπειες στη λειτουργία της.
Η Ryanair μείωσε τις συχνότητες πτήσεών της τον Ιανουάριο, ενώ η KLM ήταν μεταξύ των αερομεταφορέων που άλλαξαν τα δρομολόγια τον περασμένο μήνα για να αποφύγουν τα πληρώματα να διανυκτερεύσουν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.
Από τη μεριά του, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της El Al, προσθέτουν πτήσεις προκειμένου να απομακρύνουν περίπου 4.500 πολίτες που ζήτησαν να επιστρέψουν αεροπορικών στην πατρίδα τους.


Latest News

Αύξηση των εξαγωγών αλκοολούχων ποτών απο τις ΗΠΑ το 2024
Oι εξαγωγές ουίσκι απο τις ΗΠΑ στην ΕΕ αυξήθηκαν σχεδόν κατά 60% σε 699 εκατ. δολάρια , μεταξύ 2022 και 2024, από 439 εκατ. δολάρια το 2021

Οι δασμοί είναι ιδανική ευκαιρία για την Ευρώπη, λέει ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας
«Να ληφθούν τώρα οι αποφάσεις της ΕΕ που δεν πραγματοποιήθηκαν πλήρως», λέει ο διοικητής της τραπεζας της Λετονίας

Μπορεί να τηλεφωνήσω στον Πάουελ - Τι θα ζητήσει ο Τραμπ από τον πρόεδρο της Fed
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι η Fed θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκιά της

H UPS αγοράζει την καναδική Andlauer Healthcare Group αντι 1,6 δισ. δολ.
Η νέα εξαγορά επεκτείνει τις δυνατότητες της UPS στον τομέα της μεταφοράς υγειονομικού υλικού

Topshop, η επιστροφή - Πώς θα ανακάμψει η Asos τη βασική της μάρκα
Φυσική παρουσία και ηλεκτρονικό κατάστημα ετοιμάζει η βρετανική Asos για την Topshop

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας
Η αγορά εργασίας παραμένει σταθερή

Μειωμένο το guidance της P&G για το 2025 καθώς υποχωρεί η ζήτηση
Εξαιτίας της συρρίκνωσης των εισοδημάτων, μειώνεται η ζήτηση και εταιρείες όπως η P&G αναθεωρούν τις προβλέψεις τους - Προς τα κάτω

Η Ισπανία ακυρώνει την αγορά πυρομαχικών από το Ισραήλ κάτω κάτω από εσωτερική πολιτική πίεση
Η αγορά, αξίας 6,6 εκατομμυρίων ευρώ, προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ισπανία

Γκρεμίστηκαν οι μετοχές της Kering - Προβλήματα για την Gucci
Η πτώση των πωλήσεων της Gucci και το τέταρτο τρίμηνο έδειξε ότι η αισθητική της αναμόρφωση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες

Χαμηλώνει τον πήχη για τα κέρδη η PepsiCo, ελέω Τραμπ
O κολοσσός τροφίμων PepsiCo ανακοίνωσε ότι «λαμβάνει μέτρα» προκειμένου να βελτιώσει τις επιδόσεις της στη Βόρεια Αμερική