Κι ενώ τα τύμπανα πολέμου… ηχούν στην Ουκρανία με τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. – ανάμεσα τους και η Αθήνα – να ανησυχούν για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού των πολιτών τους, ένα μήνυμα για τη σημασία των εναλλακτικών πηγών προμήθειας φυσικού αερίου, εστάλη χθες από το Κάιρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την πρώτη μέρα της ετήσιας διοργάνωσης του EGYPS 2022, ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ Μόλλα μίλησε για την ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα. Παρουσία του προέδρου της χώρας Αμπντάλ Φατάχ αλ Σίσι, 2.000 συνέδρων από 65 χώρες και στελεχών των μεγάλων πετρελαϊκών κολοσσών του πλανήτη, ο υπουργός μίλησε μεταξύ άλλων και για το μνημόνια κατανόησης που υπογράφηκαν το περασμένο Φθινόπωρο με την Ελλάδα για την κατασκευή ενεργειακών υποδομών. Όπως είπε Τάρεκ Ελ Μόλλα το συμφωνητικό ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή υποθαλάσσιου διασυνδετήριου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας.
Αρμόδιες διπλωματικές πηγές, τονίζουν τη σημασία της σχετικής παρέμβασης του υπουργού Πετρελαίου υποστηρίζοντας πως αποτελεί ένα μήνυμα της βαρύτητας που προσδίδει το Κάιρο στην ανάπτυξη του αγωγού. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο MoU υπογράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο Κάιρο ανάμεσα στον Τάρεκ Ελ Μόλλα και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Το έργο αυτό σε συνδυασμό και με το άλλο συμφωνητικό συνεργασίας που υπογράφηκε τον περασμένο Οκτώβριο για την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών αποτελούν μία πρώτης τάξης ευκαιρίας για την Αθήνα ώστε να αναλάβει το ρόλο της διασφάλισης μίας ακόμη εναλλακτικής πηγής ενεργειακού εφοδιασμού της Ε.Ε. Το έργο μάλιστα του καλωδίου – οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες για τις μελέτες – τρέχει πιο γρήγορα από τους αντίστοιχους διαχειριστές ΑΔΜΗΕ και EETC.
Στην ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου περιλαμβάνεται και η προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπως αναφέρουν πληροφορίες, να κινείται ήδη προς την κατεύθυνση αυτή.
Τα σενάρια τρόμου
Η Ελλάδα όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την ασφάλεια του ενεργειακού τους εφοδιασμού σε περίπτωση σύρραξης ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία.
Η πλειονότητα των αγωγών μεταφοράς ρωσικού αερίου, από το οποίο η Ευρώπη καλύπτει το 1/3 των ενεργειακών της αναγκών, διασχίζει τα ουκρανικά εδάφη. Τα ακραία σενάρια δεν αποκλείουν τη Μόσχα να κλείσει τις βάνες προκαλώντας ενεργειακή ασφυξία στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Γηραιάς Ηπείρου. Η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με τα γεγονότα της Ουκρανίας κατέδειξαν την απουσία εναλλακτικών πηγών φυσικού αερίου που θα περιορίσουν την εξάρτηση από τη Gazprom.
«Η συνεργασία Αθήνας –Καΐρου αποτελεί μία πρώτης τάξης ευκαιρία ώστε να αναπτυχθεί ένας νέος ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη» σχολιάζουν αρμόδιοι παράγοντες της διπλωματίας και της αγοράς ενέργειας. Η Αίγυπτος έχει σημαντικές ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ενώ η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων στη χώρα παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου που θα φτάνει στη χώρα μας.
Οι χώρες της Ε.Ε. όπως και η Αθήνα έχουν αναπτύξει σενάρια για την αντιμετώπιση πιθανών αναταράξεων στην προμήθεια φυσικού αερίου.
Την ίδια στιγμή σενάρια τρόμου δίνουν και παίρνουν για την πορεία των τιμών ενέργειας στο ενδεχόμενο ενός πολέμου στην Ουκρανία. Ήδη το αργό πετρέλαιο κινείται προς τα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ για το φυσικό αέριο οι εκτιμήσεις δείχνουν τιμές ακόμη και πάνω από τα 180 ευρώ/MWh.
Κοινή εκτίμηση στελεχών της αγοράς είναι πως οι τάσεις αποκλιμάκωσης των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη ανακόπτονται με δυσμενείς τις επιπτώσεις για τα οικονομικά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Latest News
Συνεχίζεται η πτώση για τη Saudi Aramco - Στο -15% τα κέρδη του τρίτου τριμήνου
Ο πετρελαϊκός γίγαντας Saudi Aramco διατηρεί το μέρισμα μαμούθ - Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της για τα καθαρά κέρδη
Αντίστροφη μέτρηση για αιτήσεις και πληρωμές για το επίδομα θέρμανσης
Ποιοι και πότε θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης – Ποια νοικοκυριά κερδίζουν μεγαλύτερη ενίσχυση - Τι αλλάζει σε ποσά και κριτήρια – Θέμα ημερών η ΚΥΑ με όλες τις λεπτομέρειες
«Πράσινη» απόβαση από τις ελληνικές επιχειρήσεις ενέργειας στο Μπακού – Ισχυρά ονόματα στην COP29
ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, AKTOR, Κοπελούζος, ΤΙΤΑΝ, Helleniq Energy, Motor Oil και άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις στην COP29
Ομολογιακό 800 εκατ. ευρώ για τον ΔΕΣΦΑ
Ισχυρή χρηματοδοτική στήριξη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου του ΔΕΣΦΑ
Αναβαθμίζονται οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Λευκάδας
Το έργο του ΑΔΜΗΕ αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου υποβρύχιου και υπόγειου καλωδιακού συστήματος
ΔΕΗ: Ακύρωση buy back ιδίων μετοχών από τη ΓΣ – Συστήνεται η PPC INSPECTRA
Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ενέκρινε την ακύρωση 12,7 εκατ. μετοχών και τη σύσταση θυγατρικής
Φόβοι για νέα ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη - Πάνω από τα 43 ευρώ το TTF
Παρά τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης, οι ευρωπαϊκές τιμές στο φυσικό αέριο παραμένουν ευμετάβλητες λόγω των διαταραχών του εφοδιασμού
Αυξάνεται η δυναμικότητα της Mitsubishi σε LNG - Θα φτάσει τα 17 εκατ. τόνους το 2030
Η Mitsubishi συμμετέχει σε 12 έργα LNG στο Μπρουνέι, τη Μαλαισία, την Αυστραλία, το Ομάν, τη Ρωσία, την Ινδονησία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά
Πού κλείδωσαν τις τιμές ρεύματος για τον Νοέμβριο, ΔΕΗ και πάροχοι
Τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές κυμαίνονται τον Νοέμβριο από τα 0,116 μέχρι τα 0,1519 ευρώ ανά κιλοβατώρα
Σε υψηλό 4 ετών οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας - Καλύτεροι πελάτες ΗΠΑ και Ινδία
Στη Βενεζουέλα, η κρατική εταιρεία PDVSA και οι κοινοπραξίες της εξήγαγαν κατά μέσο όρο 947.387 βαρέλια ημερησίως αργού και καυσίμου