
Ένας από τους στυλοβάτες της σατιρικής εφημερίδας «Le Canard enchaîné» στη Γαλλία εργαζόταν τη δεκαετία του 1960 για τις μυστικές υπηρεσίες της Τσεχοσλοβακίας, που τότε ανήκε στη σφαίρα επιρροής της ΕΣΣΔ, σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό L’Obs.
Επικαλούμενο έναν φάκελο των StB, των μυστικών υπηρεσιών της πρώην Τσεχοσλοβακίας, το περιοδικό υποστηρίζει ότι ο Ζαν Κλεμεντέν, μια από τις «γερές πένες» της Canard, διενεργούσε κατασκοπεία υπέρ αυτής της χώρας-δορυφόρου της Μόσχας. Τα στοιχεία έφερε στο φως ο Τσέχος ιστορικός και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Καρόλου της Πράγας, Γιαν Κούρα.
Τρεις επιχειρήσεις παραπληροφόρησης
«Από το 1957 μέχρι το 1969 ο Ζαν Κλεμεντέν ήταν επίσης επί πληρωμή κατάσκοπος των Τσεχοσλοβάκων, δηλαδή της σοβιετικής πλευράς», εξηγεί το L’Οbs στην έρευνά του. Την περίοδο εκείνη, ο «Πιπά», όπως ήταν το κωδικό όνομά του, «παρέδωσε τουλάχιστον 300 σημειώματα, στις 270 συναντήσεις που είχε στη Γαλλία και το εξωτερικό. Συμμετείχε επίσης ενεργά –και συνειδητά– σε τρεις επιχειρήσεις παραπληροφόρησης, δημοσιεύοντας στη Le Canard enchaîné άρθρα που είχαν επινοηθεί από την StB», συνεχίζει το δημοσίευμα. «Στάλθηκε ακόμη και στο Λονδίνο και τη Βόννη (της Δυτικής Γερμανίας) από τη μυστική υπηρεσία με σκοπό να συλλέξει πληροφορίες».
Ο δημοσιογράφος είναι σήμερα 98 ετών και τα αδικήματα που τυχόν διέπραξε έχουν παραγραφεί.
Σύμφωνα με την έρευνα του περιοδικού, ο Κλεμεντέν ανέπτυξε μια «συμπάθεια» για το Ανατολικό Μπλοκ όταν κάλυπτε τον πόλεμο της Ινδοκίνας (1946-54) και αηδίασε με τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι γαλλικές αποικιοκρατικές δυνάμεις. Με αφορμή αυτό το θέμα ξεκίνησε η συνεργασία του με ένα μέλος της πρεσβείας της Τσεχοσλοβακίας στο Παρίσι που αργότερα θα γινόταν ο χειριστής του. Ο δημοσιογράφος δήλωνε ότι τον γοήτευαν οι λαϊκές δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης «αλλά (υπάρχει επίσης το δόλωμα του κέρδους», σύμφωνα με την έρευνα. «Του αρέσουν τα χρήματα», έγραφε ο χειριστής του, αποκαλύπτοντας ότι ο Κλεμεντέν, που είχε ήδη παντρευτεί δύο φορές, ισχυριζόταν ότι είχε «πέντε ερωμένες» και τα έσοδά του δεν επαρκούσαν για να διατηρήσει αυτόν τον τρόπο ζωής.
Συνολικά την πρώτη πενταετία της ενεργούς συνεργασίας του, οι χειριστές του τον πλήρωσαν με 23.600 φράγκα (δηλαδή, περίπου 40.000 ευρώ με σημερινές τιμές), γράφει το l’Obs, κάνοντας επίσης λόγο για «ένα σπίτι στο Μεντόν, στα μεγαλοαστικά προάστια της πρωτεύουσας».
Στο Παρίσι, η υπηρεσία αντικατασκοπείας DST (σήμερα έχει μετονομαστεί σε DGSI, Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας) είχε αμφιβολίες για τον ρόλο αυτού του στελέχους της Canard, όμως δεν ερεύνησε ποτέ την υπόθεση.
Ο Κλεμεντέν συνταξιοδοτήθηκε το 1989, τη χρονιά που γκρεμίστηκε το Τείχος του Βερολίνου και 20 χρόνια μετά την τελευταία του συνάντηση με πράκτορες της Τσεχοσλοβακίας.


Latest News

Ομάδα Αλήθειας: «Mαύρο ταμείο» της ΝΔ και του Μαξίμου η Blue Skies
Τα πρόσωπα και η διαδρομή του χρήματος - Νέες αποκαλύψεις

Τους πότιζαν κρασί και τους παγίδευαν - Ρώσοι χάκερς σε Ευρωπαίους διπλωμάτες
Όπως αποκαλύπτει το Politico το κρασί έγινε ο Δούρειος Ίππος των χάκερ για να αποκτήσουν πρόσβαση σε mail Ευρωπαίων αξιωματούχων

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα
Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ρούμπιο: Αν δεν τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκαταλείψουν την προσπάθεια
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο έκανε σχετικές δηλώσεις στο Παρίσι ύστερα από συνάντηση με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους

Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ από το Ιόνιο έως το Ταίναρο - Τι αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα
Το Προεδρικό Διάταγμα λαμβάνει υπόψη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας του 2020

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει
Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον

Αδειάζει η Αθήνα - Αυξημένη κίνηση στα λιμάνια και έκτακτα δρομολόγια στα ΚΤΕΛ
Το αδιαχώρητο επικρατεί από νωρίς στο λιμάνι του Πειραιά, απ’ όπου χιλιάδες εκδρομείς του Πάσχα αναχωρούν για νησιωτικούς προορισμούς

Το TikTok του Μητσοτάκη: «Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί, ποτέ»
Το μήνυμα για τους εκδρομείς του Πάσχα και την ασφάλεια στους δρόμους

Η Μελόνι σε ρόλο... γεφυροποιού μεταξύ ΕΕ - Τραμπ
Η Μελόνι έχει περιγράψει τους δασμούς του Τραμπ στα αγαθά της ΕΕ ως «λάθος», αλλά φαίνεται να ακολουθεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση