
Παράταση ενός μήνα έχει αποφασίσει να δώσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στους επενδυτές που διαθέτουν παλαιές άδειες ή βεβαιώσεις παραγωγού για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) προκειμένου να υποβάλλουν στους Διαχειριστές του ηλεκτρικού συστήματος πλήρη φάκελο για οριστικούς όρους σύνδεσης και να γλιτώσουν την υποβολή της εγγυητικής επιστολής των 35.000 ευρώ ανά μεγαβάτ (MW). Όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στέλεχος του υπουργείου, η σχετική ρύθμιση αναμένεται να εισαχθεί ως τροπολογία- προσθήκη σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή και θα παρατείνει την καταληκτική ημερομηνία έως τα τέλη Μαρτίου.
Ο «κόφτης» της εγγυητικής των 35.000 ευρώ/ΜW είχε επιβληθεί από το ΥΠΕΝ προκειμένου να ανασχεθεί το «τσουνάμι» των προτάσεων για νέα έργα ΑΠΕ από …αερητζήδες επενδυτές. Έτσι, ορίστηκε ότι αποτελεί προαπαιτούμενο για την έκδοση Βεβαίωσης Παραγωγού και θα επιστρέφεται στους επενδυτές με την υποβολή στον αρμόδιο Διαχειριστή του αιτήματος χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης. Ωστόσο, όσοι είχαν παλιές άδειες παραγωγής και βεβαιώσεις (δηλαδή πριν από τις 23 Ιουλίου 2021) ο νόμος 4819/2021 τους δίνει το περιθώριο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 να υποβάλλουν σε ΑΔΜΗΕ (ή ΔΕΔΔΗΕ για μικρότερης ισχύος έργα) πλήρη φάκελο για οριστικούς όρους σύνδεσης για να αποφύγουν την κατάθεση της εγγυητικής. «Η παράταση του ενός μήνα καθυστερεί το ξεσκαρτάρισμα του χώρου με «κλειδί» την οικονομική φερεγγυότητα των επενδυτών», σχολιάζει παράγοντας της αγοράς ΑΠΕ.
Σε κάθε περίπτωση, είναι πολλοί οι κάτοχοι παλαιών αδειών, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη υποβάλλει τους σχετικούς φακέλους, και οι πιέσεις το τελευταίο διάστημα προς το ΥΠΕΝ ήταν έντονες προκειμένου να δοθεί παράταση. Άλλοι διότι δεν μπορούν να τηρήσουν την προθεσμία για αντικειμενικούς λόγους, για παράδειγμα μπορεί να μην έχει προλάβει να υπογραφεί η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) ή να έχει σκαλώσει σε κάποιο άλλο σημείο της αδειοδοτικής διαδικασίας. Άλλοι πάλι, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, διότι δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τις συμφωνίες εξαγοράς που έχουν στα… σκαριά.
«Υπάρχουν πολλοί επενδυτές της κατηγορίας “είδα φως και μπήκα”, οι οποίοι εξασφάλιζαν σωρηδόν άδειες ή βεβαιώσεις παραγωγής πολλών MW, με την προοπτική να τις πουλήσουν και όχι να κατασκευάσουν τα έργα. Και μπορεί για τα παλιά έργα να δίνεται η δυνατότητα να γλιτώσουν την εγγυητική των 35.000 ευρώ ανά μεγαβάτ, αλλά ακολουθεί κι άλλη εγγυητική η οποία συνυποβάλλεται με την αποδοχή της οριστικής προσφοράς σύνδεσης και είναι πολύ υψηλή», επισημαίνει στέλεχος της αγοράς.
Ειδικότερα, το ύψος της δεύτερης εγγυητικής προσδιορίζεται με 42 ευρώ/kW) για το τμήμα της ισχύος έως και ένα μεγαβάτ (1 MW), με 21 ευρώ/kW για την ισχύ από το 1 έως τα 10 MW, με 14 ευρώ/kW από τα 10 έως τα 100 MW και με 7 ευρώ/kW για το τμήμα της ισχύος πάνω από τα 100 MW. Δηλαδή για ένα έργο 5 μεγαβάτ που υποβάλλει αίτηση για σύνδεση, η εγγυητική φτάνει τα 126.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι για τα έργα έως 400 κιλοβάτ σε Πελοπόννησο, Κρήτη και Κυκλάδες, η δεύτερη εγγυητική προς τους διαχειριστές είναι αυξημένη κατά 100%.
Η εξασφάλιση εγγυητικών επιστολών από τις ελληνικές τράπεζες, για πολλούς κατόχους παλαιών αδειών, είναι εξαιρετικά δύσκολη, αν και τελευταία έχουν εμφανιστεί διάφορα funds και ξένες τράπεζες που τις δίνουν με σχετική ευκολία. «Έτσι, αυτό που επιχειρούν πολλοί επενδυτές είναι να διατηρήσουν τις παλαιές άδειες ή τις βεβαιώσεις υποβάλλοντας φάκελο για οριστικούς όρους σύνδεσης, γλιτώνοντας την πρώτη εγγυητική και παράλληλα προσπαθούν να κλείσουν ντιλ με μεγάλους της αγοράς, πουλώντας τους αυτές τις άδειες πριν φτάσουν στο στάδιο της δεύτερης εγγυητικής και εξασφαλίζοντας ένα ποσοστό – π.χ. 20% ή 30% – όταν το έργο αυτό τελικά κατασκευαστεί και λειτουργήσει», λέει χαρακτηριστικά στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» παράγοντας της αγοράς φωτοβολταϊκών. Και προσθέτει: «Αυτήν τη στιγμή στην αγορά επικρατεί “πυρετός” διαπραγματεύσεων».


Latest News

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X