Επιπτώσεις σε κοινωνία και οικονομία προκαλεί η συνεχιζόμενη άνοδος σε βασικά προϊόντα, θέρμανση και ρεύμα πατώντας τον κόκκινο συναγερμό σε οικογενειακό και κρατικό προϋπολογισμό. Τα σημερινά αποκαλυπτήρια της ελληνικής στατιστικής αρχής φαίνεται πως θα καταγράψουν και επίσημα τους φόβους για το τσουνάμι ανατιμήσεων κατά το μήνα Ιανουάριο. Το κοντέρ ενδέχεται να γράψει πληθωρισμό στο 6% από 2,2% τον Σεπτέμβριο, ενώ ήδη τα προκαταρκτικά της Eurostat έδειξαν άνοδο στο 5,5% τον Ιανουάριο.
Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ήδη χτυπούν τις πόρτες στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις και παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για συνέχιση της στήριξης η πίεση που δέχονται είναι ισχυρότατη.
Πέραν από τα εισοδήματα, οι αυξησεις πολιορκούν και τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς η πορεία έχει ξεφύγει από τις αρχικές προβλέψεις του 0,8% για το 2022. Δείγμα της ξέφρενης πορείας είναι πως  η Κομισιόν υπετριπλασίασε την πρόβλεψη για τον μέσο πληθωρισμό εφέτος στο 3,1%, χωρίς να έχει συνυπολογιστεί τη δεύτερη προγραμματισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού.
Αυτο που ανησυχεί οικονομολόγους, διεθνεις αναλυτες και την κυβέρνηση είναι  ο άγνωστος παράγοντας της “διάρκειας”. Είναι κοινή ευρωπαϊκη παροχή  ότι από τις εκτιμήσεις περί “παροδικού” πληθωρισμού μεταβαίνουμε σε μία ακρίβεια χωρίς συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, ο οποίος τροφοδοτείται από τις διεθνείς αναταράξεις. Μέχρι στιγμής οι επίσημες προβλέψεις δείχνουν ότι οι πιέσεις θα αποκλιμακωθούν από το δεύτερο εξάμηνο χωρίς ωστόσο να λαμβάνονται οι οποίες εξάρσεις στο διεθνές γεωπολιτικό μέτωπο.
Το καμπανάκι χτυπά ειδικότερα στην περίπτωση εκτίναξης του πληθωρισμού, σε μεγάλη διάρκεια, η οποία και θα έχει ενδεχόμενες επιπτώσεις στην αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας το 2022. Αυτό το επισημαίνουν και οι οικονομολόγοι -αν και μέχρι τώρα οι μέσες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του 2022 δίνουν ισχυρό ρυθμό ανάκαμψης. Από το σχεδόν 8-9% του 2021 η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ταχύτητα 4,5%-5% με κυριότερους λόγους την φετινή προσδοκώμενη επίδοση του τουρισμού και της αύξησης των επενδύσεων λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το μέγεθος των επιπτώσεων στην οικονομία θολώνει η αβεβαιότητα. Διότι ο σημαντικότερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία για το 2022 συνδέεται με την επίπτωση του πληθωρισμού στο ύψος της καταναλωτικής δαπάνης και στον σχεδιασμό της επενδυτικής δαπάνης. Σύμφωνα με την Alpha Bank, oι παράγοντες που αναμένεται να καθορίσουν τον πληθωρισμό είναι α) η δυναμική της εξέλιξης των τιμών της ενέργειας και β) ο σχηματισμός των προσδοκιών των οικονομικών μονάδων. Συγκεκριμένα, ο τρόπος με τον οποίο τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επιχειρηματίες περιμένουν ότι θα εξελιχθούν οι τιμές στο μέλλον επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο δαπανούν, δανείζονται και επενδύουν τα χρήματά τους σήμερα.
Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει τη στήριξη και έχει βάλει στο τραπέζι την επέκταση ενός πακέτου στήριξης απέναντι στην ακρίβεια ( κυρίως με επιδοτήσεις στο ρεύμα και όχι με μειώσεις ΦΠΑ). Το άνοιγμα το περεταίρω μέτρων τοποθετείται χρονικά από τον Μάρτιο όπου και θα ανακοινωθούν τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ το 2021 – άρα και ο “χώρος”που δίνει η μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις ανάπτυξη (από 6,9% κοντά στο 8,5%).
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ακίνητα: «Όλες οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί νόμιμα μέχρι σήμερα θα προστατευτούν» – Διαβεβαιώσεις Ταγαρά και Μπακογιάννη
Ακίνητα |

Ποια κτίρια δεν κινδυνεύουν από το «μπόνους» και την εκτός σχεδίου δόμηση

Ο υφυπουρός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς μίλησε για μεταβατική διέξοδο στο πρόβλημα που προκαλούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ ο γ.γ. Ευθύμιος Μπακογιάννης τόνισε ότι δεν επηρεάζονται οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες

ΔΙΜΕΑ: Έλεγχοι στη Ρόδο και επιβολή προστίμων ύψους 226 χιλ. ευρώ
Επικαιρότητα |

Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις

Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία