
«Οι ανατιμήσεις και η ακρίβεια είναι πρόβλημα κοινωνικό, που είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο δυσκολεύει πάρα πολλούς συμπολίτες μας στην καθημερινότητα και στην ζωή τους. Η Κυβέρνηση δρα, στηρίζοντας τον κόσμο και παράλληλα διασφαλίζοντας μια σταθερή και ασφαλή πορεία για την χώρα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Όπως ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου, «από τον Σεπτέμβριο και μετά που ξεκίνησε η ιστορία των ανατιμήσεων, η κυβέρνηση δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια, μετά από αυτήν την παγκόσμια κρίση πληθωρισμού, που ήρθε μετά από την κρίση κορωνοϊού. Σταθήκαμε δίπλα στον πολίτη.Έχουν διατεθεί πάνω από 1,8 δισ. ευρώ για την στήριξη νοικοκυριών».
Σχετικά με τα μέτρα στήριξης, ο κ. Οικονόμου είπε πως η κρατική αρωγή «δεν μηδενίζει τις αυξήσεις, αλλά όπως λέμε με ειλικρίνεια από την αρχή, περιορίζει την επιβάρυνση από τις ανατιμήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. Είναι 350 εκατομμύρια ευρώ μόνο τον Φεβρουάριο και συνεχίζεται και για νοικοκυριά και για επιχειρήσεις και για αγρότες», τονίζοντας πως «δοκιμάζονται οι αντοχές όλης της κοινωνίας».
Για τον ΕΦΚ στα καύσιμα
«Είναι εύλογο οι πολίτες να αναζητούν λύσεις για τον υψηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα. Ζητούν μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα. Αν μειωθεί ο ΕΦΚ αυτός, θα λείψει κομμάτι από τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και θα πρέπει να αναπληρωθεί το ποσό αυτό, καθώς με αυτά τα χρήματα στηρίζεται το κοινωνικό κράτος. Ακόμη, είναι ένας φόρος που θα ευνοήσει ένα προϊόν εισαγόμενο και η μείωση του φόρου σημαίνει πως τα λεφτά θα φύγουν», είπε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας πως σε ό, τι αφορά τα έσοδα του κράτους, η πορεία τους είναι ικανοποιητική και εντός στόχων.
Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφορικά με την δέσμη μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, «πέρα από την συνέχιση στήριξης σε ό, τι αφορά την ενέργεια, υπάρχουν κοινωνικά στρώματα που θα συνεχίσουν για πολύ καιρό να δέχονται πίεση και θα συνεχίσει η κυβέρνηση να τα στηρίζει, όμως χωρίς να ρίξουμε την χώρα στα βράχια».
Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει από την 1η Μαΐου, δεν μπορεί αυτό να γίνει νωρίτερα, νομίζω όλοι το αναγνωρίζουν αυτό».
Τόνισε παράλληλα πως «θα εξετάσει η κυβέρνηση στοχευμένες παρεμβάσεις, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχουμε, για όσους έχουν ανάγκη, ενώ παράλληλα υπάρχει μια σειρά παρεμβάσεων, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, που ελαφρύνει τα νοικοκυριά».


Latest News

«Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη» - Οι πρώτες αντιδράσεις στην αναβάθμιση από S&P
Τι αναφέρουν Χατζηδάκης, Πιερρακάκης και Παπαθανάσης

Έκανε την έκπληξη η S&P - Στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα
Τι αναφέρει στο σκεπτικό του ο διεθνής οίκος
![ΙΟΒΕ: Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη – Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dimografiko-600x375.jpg)
Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]
Το μεταναστευτικό ισοζύγιο, αν και συμβάλλει στην αναχαίτιση της πληθυσμιακής μείωσης σε ορισμένες περιφέρειες, δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική της τάση

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές κρεάτων στο «Καλάθι Πάσχα» – Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης για το «Καλάθι Πάσχα»

«Βράχος» τα ελληνικά ομόλογα σε έναν… αβέβαιο κόσμο
Μέχρι τώρα τον Απρίλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων καταγράφουν μία σταθερή πορεία γύρω από το 3,4%

Σήμερα η αξιολόγηση της Ελλάδας από S&P – Το μήνυμα εξ… Ιταλίας και οι προσδοκίες
Εάν επιβεβαιωθούν για αναβάθμιση, ο S&P θα είναι ο δεύτερος μεγάλος οίκος που θα έχει δύο βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας την Ελλάδα

Νέα μείωση 5,2% στο ποσοστό των ανέργων τον Μάρτιο - Πόσοι είναι επιδοτούμενοι
Παγιωμένα είναι τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για την ανεργία των μακροχρόνια εγγεγραμμένων με 1 στους 2 να είναι μακροχρόνια άνεργος

Πτώση 0,3% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Φεβρουάριο
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2024 – Φεβρουαρίου 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 1,8%

Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο το α' δίμηνο - Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν ροές ύψους 1 δισ. ευρώ
![ΙΟΒΕ: Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ – Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ - Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]
Οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων από τις ΗΠΑ άγγιξαν τα 1,8 δισ. το 2024 (+40,0%, y-o-y), ενώ το 2018 οι εισαγωγές ήταν μόλις 578 εκατ. ευρώ